10 mitova o američkom Ustavu u koje većina Amerikanaca veruje

10 mitova o američkom Ustavu u koje većina Amerikanaca veruje

Na ovim letnjim poslovima u Americi možete zaraditi i do $400 dnevno!
Ovo su TOP 10 zanimanja budućnosti u Americi. Evo koliko su plaćeni
Ovi gradovi u Americi imaju najveće prosečne plate

Nije sve što ste pročitali o Ustavu Sjedinjenih Država potpuno tačno. Evo najčešćih mitova — i šta dokument zaista kaže

#1 Ustav je na papiru od konoplje

old blank parchment on aged wood background,horizontal

Ustav, kao i Deklaracija o nezavisnosti, su na pergamentu, a ne na papiru od konoplje. Prema Nacionalnom ustavnom centru, mit potiče od činjenice da su neki od nezvaničnih, radnih nacrta oba dokumenta možda bili na papiru napravljenom od konoplje, jer je to bila uobičajena vrsta papira u to vreme.

#2 Ustav ima 39 potpisa

Pen.

Tehnički, Ustav ima 39 potpisa delegata. Međutim, sekretar konvencije William Jackson takođe je potpisao dokument za potvrdu autentičnosti.

#3 Thomas Jefferson i John Adams potpisali su Ustav

I Jefferson i Adams su bili van države, tako da nijedan nije potpisao Ustav. Jefferson je bio u Francuskoj, a Adams u Velikoj Britaniji u vreme Konvencije.

#4 Isti potpisi su i na Deklaraciji o nezavisnosti i na Ustavu

United States Declartion of Independence with vintage flag. July 4th.

Dva dokumenta imaju samo šest zajedničkih imena — George Clymer, Benjamin Franklin, Robert Morris, George Read, James Wilson i Roger Sherman, izveštava Nacionalni arhiv Sjedinjenih Država.

#5 Ustav je uspostavio američku demokratiju

United States Constitution, rolled in a scroll on a vintage American flag and rustic wooden board

Ustav je stvorio republiku, a ne demokratiju. Iako u oba slučaja narod bira vladu, pod republikom izabrana stranka ima kontrolu i ravnotežu. Neko je pitao Benjamin Franklin-a da li su delegati na Ustavnoj konvenciji (unutar Sale nezavisnosti u Filadelfiji) stvorili monarhiju ili republiku. Njegov odgovor? „Republika, ako je možete zadržati“, rekao je.

#6 U pisanju Ustava učestvovalo je svih 13 država

Iako je 1787.godine bilo 13 država, Roud Ajlend nije poslao delegaciju u Filadelfiju. Mala država je mislila  da će nova savezna vlada dominirati njima. Država je čak odbila ratifikaciju Ustava 1788. godine, ali ga je konačno odobrila 1790. godine — sa dva glasa, prema Nacionalnom ustavnom centru.

#7 Predsednik može staviti veto na predloženi amandman na Ustav

Law concept. Judge's gavel in courtroom library.

Predsednici ne mogu da predlažu, ratifikuju ili stave veto na amandman. Iako predsednik tehnički ne može da ga uvede, oni mogu lobirati u ime onih koje podržavaju i potpisati ih kao svedok. Prema američkom Nacionalnom arhivu, Kongres ili ustavna konvencija predlažu amandmane.

#8 Ustav daje Vrhovnom sudu ovlašćenje da proglasi zakone neustavnim

Ustav zapravo ne pominje sudsku reviziju. Iako to nije eksplicitno u dokumentu, očevi osnivači su predviđali usvajanje prakse mnogo pre donošenja Ustava. Osim toga, važnost sudske revizije je u The Federalist Papers. Međutim, doživotna imenovanja sudija Vrhovnog suda verovatno potiču iz Ustava.

#9 Ustav izričito kaže da postoji odvojenost Crkve od države

Brown cross on the Bible on a wooden background. Holy book.

Ne, u Ustavu nećete naći izraz „razdvajanje crkve od države“. Uz to, član VI Ustava garantuje da „nikakav verski ispit nikada neće biti potreban kao kvalifikacija za bilo koju funkciju ili poverenje javnosti u Sjedinjenim Državama“. Slično tome, Prvi amandman u Ustavu kaže da „Kongres neće donositi zakon koji bi poštovao uspostavljanje religije“. Te izjave, plus presude Vrhovnog suda u slučajevima kao što je Everson protiv Odbora za obrazovanje (Everson v. Board of Education), razdvajaju crkvu i državu.

#10 Ustav vam garantuje pravo glasa

Hand of a person casting a vote into the ballot box during elections

Ustav ima mnogo jezika koji detaljno navode razloge zašto vam se ne može uskratiti pravo glasa. Što znači, za razliku od slobode govora, Ustav nikada zaista ne garantuje vaše pravo glasa – on samo navodi posebne razloge zašto vam se ne može uskratiti. Dakle, uskraćivanje prava glasa je u redu, sve dok obrazloženje nije u suprotnosti sa Ustavom. Na primer, ne može vam se uskratiti pravo glasa zbog vašeg pola ili neplaćanja biračkog poreza. Ali 21 država, kao što su Minesota i Njujork, trenutno uskraćuje zločincima pravo da glasaju dok su u zatvoru i sve dok im ne prestane uslovni otpust ili uslovna.

 

Izvor: Rd.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0