10 najboljih država za život u Americi za 2022.godinu

10 najboljih država za život u Americi za 2022.godinu

Pomozimo Marku koji je na lečenju u Americi!
Kako da se vratite u Sjedinjene Države ako ste izgubili zelenu kartu?
Iznajmljivanje stana, bankovni račun.. Evo šta sve možete da dobijete u Americi bez socijalnog broja

Ključne tačke:

  • Sa nedostatkom radnika, kompanije čine sve što mogu da ih privuku
  • To uključuje lociranje država koje žele dobrodošlicu novim stanovnicima, koje su inkluzivne i nude odličan kvalitet života
  • Godišnja studija CNBC-a „American’s top states for business“ razmatra višestruke mere života, zdravlja i inkluzije

Američki radnici su u dobroj poziciji na kojoj nisu bili godinama unazad. To je zato što ih nema ni približno dovoljno da popune više od 11 milion radnih mesta. Dakle, radnici sve više mogu da navode svoje uslove. Računica se svodi na mnogo više od novca.

Zato je godišnja studija CNBC-a „American’s top states for business“ uvek merila kvalitet života i zašto je to posebno važno u ovogodišnjoj metodologiji.

Naše kategorije život, zdravlje i inkluzija uzimaju u obzir faktore kao što su stope kriminala, kvalitet žviotne sredine i zdravstvena zaštita. Po prvi put 2022.godine, takođe razmatramo dostupnost brige o deci, za koju je Privredna komora Sjedinjenih Država utvrdila da ostaje glavna prepreka roditeljima koji žele ponovo da budu deo radne snage dok pandemija jenjava.

U proteklih nekoliko godina, takođe smo razmatrali inkluzivnost državnih zakona u oblastima kao što su zaštita od diskriminacije i biračko pravo. To nije politika, to je biznis.

Najnovije godišnje istraživanje Delloite-a o Generaciji Z i Milenijalcima je pokazalo da je skoro dva od pet spremnih da odbiju zadatak ako nije u skladu sa njihovim vrednostima. Ako želite da privučete radnike, pomaže da budete mesto na koje oni žele da odu. Osim toga, polovina ispitanika u poslednjem istraživanju Globalnog saveta finansijskih direktora CNBC-a složila se da je važno poslovati u državi u kojoj su zakoni što je moguće otvoreniji i inkluzivniji.

Otkrili smo da neke države ne prolaze ove kriterijume. Ali, ovih 10 država prednjači u kategorijama kao što su život, zdravlje i inkluzija.

#10 Ajova (Iowa)

Fans wave to children at the University of Iowa Stead Family Children's Hospital during the Iowa football game at Kinnick Stadium in Iowa City, Iowa.

Da li je ova država raj? Ne, ali Ajova je dobro mesto kada je u pitanju socijalna zaštita. Samo 5% stanovnika Ajove je neosigurano, prema podacima Ujedinjene Zdravstvene fondacije. A država se nalazi na respektabilnom broju 12 po finansiranju javnog zdravstva, trošeći 161 dolar po osobi, što je nešto iznad nacionalnog proseka. Iowa child care resource & referral, koja je osnovana pre 30 godina, povezuje stanovnike Ajove sa relativno bogatim ustanovama u državi.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 231 od 325 poena (najviša ocena države: B)

Prednosti: zdravstveni resursi, briga o deci

Slabost: inkluzivnost

#8 Oregon (zajedničko mesto sa Nju Džerzijem)

Aerial view of the scenic coastline and highway 101, by the western shoulder of Neah-Kah-Nie mountain, in Oregon, United States.

Inkluzivnost je način života u Beaver državi, sa čvrstim zakonima protiv diskriminacije. 2000.godine, Oregon je postao prva država koja je sve svoje izbore sprovodila putem Pošte, čineći glasanje lakim i sigurnim. Danas se izborni sistem Oregona smatra zlatnim standardom, sa najboljim rezultatom u „indeksu troškova glasanja“ koji su razvili istraživači sa univerziteta Northern Illinois. Oregon je takođe država pogodna za porodicu, na 3.mestu kada su u pitanju licencirane ustanove za brigu o deci po glavi stanovnika.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 232 od 325 poena (najviša ocena države: B)

Prednosti: inkluzivnost, glasačka prava, briga o deci

Slabost: zdravstvo, kvalitet vazduha

#8 Nju Džerzi (zajedničko mesto sa Oregonom)

People walk and ride along the boardwalk the day before the Memorial Day weekend, the unofficial start of summer, in the shore community of Wildwood on May 28, 2021 in Wildwood, New Jersey.

Koliko su sveobuhvatni zakoni o javnom smeštaju u Nju Džerziju? Prema Nacionalnoj konferenciji državnih zakonodavnih tela, ovo je jedna od samo pet država koje zabranjuju diskriminaciju na osnovu trudnoće i porođaja. Garden state je takođe jedna od najbezbednijih država u Americi u kategoriji nasilnih zločina po glavi stanovnika.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 232 od 325 poena (najviša ocena države: B)

Prednosti: inkluzivnost, glasačka prava, stope kriminala

Slabost: briga o deci, kvalitet vazduha

#7 Nebraska

Horses running in field near Valentine, Nebraska.

Vazduh je čist u Cornhusker državi – među najčistijim u naciji. A ako se ovde razbolite, zdravstvenih resursa ima u izobilju. Nebraska je u prvih deset država po glavi stanovnika, prema Becker’s Social Review.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 234 od 325 poena (najviša ocena države: B)

Prednosti: kvalitet vazduha, zdravstveni resursi

Slabost: inkluzivnost, stope kriminala

#6 Vašington (Washignton)

Jenny Goff, right, reaches out to a child at Central Park Child Care Center in Vancouver, Washington.

Evergreen država je lider u brizi o deci, a upravo je postao još pristupačniji usvajanjem Zakona o pravednom početku za decu (Fair Start for kids Act). Država već ima više od 5.400 licenciranih ustanova za brigu o deci koje opslužuju populaciju od 7,7 miliona. To je jedna od najboljih statistika u Americi.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 239 od 325 poena (najviša ocena države: B+)

Prednosti: briga o deci, zakoni protiv diskriminacije

Slabost: zdravstveni resursi, kvalitet vazduha

#5 Minesota (Minnesota)

Surgeons perform a liver transplant procedure at The Mayo Clinic.

Legendardna klinika Mayo (Mayo Clinic) se nalazi u Ročesteru, ali to je samo jedna komponenta jedne od najboljih zdravstvenih sredina u Americi. Minesota se nalazi u prvih deset država kada je pružanje zdravstvenih usluga po glavi stanovnika u pitanj, i ima jednu od najnižih stopa prerane smrti.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 245 od 325 poena (najviša ocena države: B+)

Prednosti: zdravlje, inkluzivnost

Slabost: briga o deci

#4 Severna Dakota (North Dakota)

Peace Garden država se pozabavila zloupotrebom droga tako što je uklonila stigmu oko lečenja zavisnosti. Čini se da napori u obrazovanju rade svoj posao. Stope zavisnosti i smrtnih slučajeva povezanih sa drogom su niske. Istraživanje koje je prošle godine naručila država sa više od 2.000 stanovnika Severne Dakote pokazalo je da se 74% slaže da je zavisnost bolest, a ne izbor, u odnosu na 63% u 2018.godini. A 87% je reklo da je voljno da ima nekoga na oporavku kod sebe, na primer komšiju.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 256 od 325 poena (najviša ocena države: B+)

Prednosti: kvalitet vazduha, zdravlje

Slabost: stope kriminala

#3 Havaji (Hawaii)

Rainbow Falls, Iao Needle State Park, Hawaii

Aloha duh je živ i zdrav ovde, sa netaknutim okruženjem, dobrom zdravstvenom zaštitom i niskim nivoom kriminala. Ali Havaji su pali na najniži rang u ovoj kategoriji od 2009.godine, uglavnom zbog dodavanja brige o deci kao metrike (pre 2021.godine kategoriju smo nazivali „Kvalitet života“). Studija kompanije LendingTree proglasila je Havaje najskupljom državom za brigu o deci. Još uvek spada u gornju polovinu država po pristupu brige o deci, ali jedva.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 262 od 325 poena (najviša ocena države: A-)

Prednosti: kvalitet vazduha, stope kriminala

Slabost: briga o deci

#2 Mejn (Maine)

Cape Elizabeth, Maine

Mejn nije samo bezbedna država – postaje sve sigurnija. Odeljenje za javnu bezbednost Mejna izveštava da je ukupan kriminal opao devetu godinu zaredom u 2020.godini, prema najnovijim dostupnim statistikama. Nasilni kriminal je opao za skoro 5%; a imovinski kriminal za više od 6%.

Ocena kategorija života, zdravlja i inkluzije za 2022.godinu: 265 od 325 poena (najviša ocena države: A-)

Prednosti: stope kriminala, briga o deci, glasačka prava

Slabost: kvalitet vazduha

#1 Vermont

Charming downtown Middlebury, Vermont.

Nekoliko država olakšava korišćenje vašeg prava glasa više nego što to čini Vermont. Izbori se sprovode poštom, ali su dostupna lična biračka mesta. Glasanje počinje 45 dana pre dana izbora, što je jedan od najdužih perioda prevremenog glasanja u Americi, prema Nacionalnoj konferenciji državnih zakonodavnih tela. Nijedna država ne nudi bolji pristup brizi o deci, a zdravstveni sistem je vrhunski. Dodajte čist vazduh, nizak nivo kriminala i nizak nivo stresa i dobićete najbolju državu Amerike za život u 2022.godini.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0