10 najčešćih imena i prezimena u Americi

10 najčešćih imena i prezimena u Americi

Cape Florida Lighthouse – Najstarija građevina u Majamiju!
Da li je engleski službeni jezik u SAD? Sedam činjenica koje niste znali o zvaničnom jeziku Amerike
Da li ste znali da je Florida nekada imala dva glavna grada?

Ako podignete pogled i krenete da se odazovete kada neko kaže „James Smith“, imate puno društva sa istom navikom!

To je najpopularnija kombinacija imena i prezimena u Sjedinjenim Državama, prema studiji koju je prošle godine sproveo penzionisani univerzitetski profesor. Dakle, dok istražujete porodično stablo, možda ćete pronaći neke supružnike ili daleke rođake sa tim imenom.

Evo 10 najpopularnijih kombinacija imena zajedno sa brojem pojedinaca sa tom kombinacijom, prema prošlogodišnjoj studiji:

 1. James Smith: 38,313
 2. Michael Smith: 34,810
 3. Robert Smith: 34,269
 4. Maria Garcia: 32,092
 5. David Smith: 31,294
 6. Maria Rodriguez: 30,507
 7. Mary Smith: 28,692
 8. Maria Hernandez: 27,836
 9. Maria Martinez: 26,956
 10. James Johnson: 26,850

Lee Hartman, vanredni profesor španskog jezika na Univerzitetu u Illinois-u, je došao do tih kombinacija uparivanjem najčešćih imena sa najčešćim prezimenima, prema popisnim informacijama. Zatim je Hartman uneo svaku kombinaciju imena u Whitepages.com pretragu imena kako bi utvrdio koliko često se svaka kombinacija zaista koristi.

Nije iznenađujuće što je Hartman otkrio da učestalost određenih kombinacija imena odražava američku kulturnu istoriju, na očigledan i suptilan način. Učestalost Marie Garcie i Marie Rodriguez, na primer, odražava rastuće prisustvo Latinoamerikanaca u Sjedinjenim Državama.

Garcia, špansko prezime baskijskog porekla, i Rodriguez, što znači „sin Rodriga“, su bili osmo i deveto najčešće prezime u Sjedinjenim Državama.

Slično tome, Smith je najčešće prezime u Sjedinjenim Državama od svog osnivanja, pa ne čudi što se pojavljuje u sedam od 13 najboljih kombinacija. Međutim, neki komentatori su sa iznenađenjem primetili koliko je „John Smith“ relativno neobičan. Hartman je to pripisao i želji roditelja da izbegnu ime koje se dodeljuje nekome čije je ime zaboravljeno (John Doe) i činjenici da je John skloniji popularnosti u pretežno katoličkim zemljama, dok je Smith, naravno, prototipsko englesko, protestantsko ime.

Hartman nije sprovodio svoju analizu ni za jednu drugu deceniju (kao ni Whitepages.com) da bi utvrdio koje su najpopularnije kombinacije imena bile u prošlosti. Ali podaci o popisu su dostupni za najpopularnija prezimena i najpopularnija imena od ranih dana Republike.

Najčešća prezimena 1850.godine su bila:

 1. Smith
 2. Brown
 3. Miller
 4. Johnson
 5. Jones
 6. Davis
 7. Williams
 8. Wilson
 9. Clark
 10. Taylor

Najpopularnija muška imena 1850.godine su:

 1. John
 2. William
 3. James
 4. George
 5. Henry
 6. Thomas
 7. Charles
 8. Joseph
 9. Samuel
 10. David

Najpopularnija ženska imena 1850.godine su:

 1. Mary
 2. Sarah
 3. Elizabeth
 4. Martha
 5. Margaret
 6. Nancy
 7. Ann
 8. Jane
 9. Eliza
 10. Catherine

Vraćajući se u prošlost do 1790.godine, godine prvog popisa stanovništva u Sjedinjenim Državama, evo najčešćih devet prezimena koja su predstavljala oko 4% ukupne bele populacije:

 1. Smith
 2. Brown
 3. Davis
 4. Jones
 5. Johnson
 6. Clark
 7. Williams
 8. Miller
 9. Wilson

Engleska i škotska imena su činila gotovo celokupno stanovništvo, sa izuzetnom Njujorka, Pensilvanije i Severne Karoline. Pensilvanija je učestvovala u polovini svih prijavljenih prezimena, što je odraz velikog broja nemačkog stanovništva tamo.

Najpopularnija tadašnja imena za devojčice su se sastojala od imena:

 1. Mary
 2. Elizabeth
 3. Sarah
 4. Nancy
 5. Ann
 6. Catherine
 7. Margaret
 8. Jane
 9. Susan
 10. Hannah

A za dečake, najpopularnija imena bila su:

 1. John
 2. William
 3. James
 4. Thomas
 5. George
 6. Joseph
 7. Samuel
 8. Henry
 9. David
 10. Daniel

Stoga, iako možemo biti poprilično uvereni da su William Smith i Mary Brown uobičajene kombinacije u vreme prvog popisa, istoričari su identifikovali nekoliko drugih kombinacija koje su…jedinstvenije. Ta neobična imena su Anguish Lemmon, Mercy Pepper, Pleasant Basket, Cutlip Hoof, Hardy Baptist, Truelove Sparks, Snow Frost, Mourning Chestnut, Boston Frog, Jedediah Brickhouse, Hannah Petticoat i Hannah Cheese, Ruth Shaves, Christy Forgot, Joseph Came, Joseph Rodeback, Agreen Crabtree, River Jordan, Booze Still, Comfort Clock, Sharp Blount, Sarah Simpers, Barbary Staggers i Noble Gun.

Jedinstveno, zar ne?

 

Izvor: blogs.Ancestry

COMMENTS

WORDPRESS: 0