10 najgorih država za život u Americi u ovom trenutku

10 najgorih država za život u Americi u ovom trenutku

Nemate američko državljanstvo? Evo šta treba da znate o zapošljavanju radnika koji nisu državljani Amerike
EU stavila SAD na crvenu listu, vraćaju se ograničenja za posetioce iz Amerike
Predsednik Donald Tramp najavio novi “velikodušni” stimulusni ček

oslednjih nekoliko godina Amerikanci su se osećali posebno pod stresom. Broj slučajeva zaraženih COVID-om 19 raste, ljudska prava su ugrožena, a plate jednostavno ne idu u korak sa inflacijom.

A borba je izuzetno stvarna za nekoliko država za nekoliko država koje se smatraju najgorim mestima za život u Sjedinjenim Državama, prema studiji koju je sproveo CNBC koja uzima u ozbir faktore kao što su kvalitet životne sredine, stopa kriminala, zdravstvena zaštita i inkluzivnost državnih zakona u oblastima kao što su zaštite od diskriminacije i prava glasa.

Na vrhu liste najgorih država za život je Arizona. Da, Scottsdale je prekrasan, ali kada se uzme u ozbir ostatak države Grand Canion, stvari su pomalo – isprevrtane. Arizona ima najgori kvalitet vazduha u Americi (prema Američkom udruženju za pluća) a Feniks doživljava opasnih 39 dana visokog ozona godišnje. Ovo je pojačano činjenicom da država ima najniži budžet za javno zdravstvo, što znači da zdravstveni sistem nema dovoljno bolničkih kreveta i osoblja.

Drugi na listi je Teksas. Država koja se sa ponosom hvali da je tamo „sve veće“ je tačna informacija u nekim strašnim slučajevima – Teksas je visoko rangiran po diskriminaciji i manju glasačkih prava. Zdravstveni sistem Teksasa, visoka stopa neosiguranih ljudi i ograničena briga o deci takođe ga čini užasnim mestom za život.

Oklahoma zaokružuje prva tri mesta. Među najnezdravijim državama je na listi, sa malo obzira kada je u pitanju vežbanje, konzumacija voća ili povrća (prema Ujedinjenoj zdravstvenoj organizaciji), zdravstveno osiguranje ili vakcine. Možda je sva ta energija zauzeta usmeravanjem prava na oduzimanje prava ženama: Oklahoma je bila prva država koja je uspešno zabranila abortus od Roe v. Wade.

Brojevi četiri, pet i šest su Južna Karolina, Misuri i Luizijana. Novi Meksiko je na sedmoj poziciji sa drugom najvećom stopom nasilnog kriminala u Americi, prema navodima FBI; a Tenesi je dospoe na deveto mesto (iako ima Dollywood) zahvaljujući nizu zakona koji diskriminišu LGBTQ+ zajednicu.

Evo kompletne liste deset najgorih država za život:

  1. Arizona
  2. Texas
  3. Oklahoma
  4. South Carolina
  5. Missouri
  6. Louisiana
  7. New Mexico
  8. Indiana
  9. Tennessee
  10. Nevada

 

Izvor: Timeout.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0