10 najprodavanijih proizvoda svih vremena u Americi

10 najprodavanijih proizvoda svih vremena u Americi

Ukinuta zabrana za služenje alkohola nakon 2 a.m. na Miami Beach-u
FK Crvenka Miami – Važna pobeda u borbi za plej of
IRS: Danas počinje sezona povraćaja poreza za proteklu godinu

Svaki investitor želi da njegov proizvod bude najprodavaniji na tržištu. Ali, neki proizvodi su bili najprodavaniji sa tako velikim brojem da su ušli u istoriju. Sa svakim takvim proizvodom, tržište se transformiše, trendovi se menjaju i svi počinju da pričaju o tome.

Većina najprodavanijih proizvoda su prvi koji će biti lansirani u toj kategoriji. Kao kada je Apple lansirao iphone, koji je i dalje najprodavaniji telefon ikada koji je zapravo prvi lansirao telefon sa ekranom osetljivim na dodir i koji je mogao da uradi mnogo više od pukog pozivanja. Da biste puštali muziku, nije vam potreban i-pod, a da biste koristili internet, više vam nije potreban računar. To je jedan od ključnih razloga zbog kojih je i-phone postao najprodavaniji proizvod.

Slično tome, sa izdavanjem Ratova zvezda, mainstream filmovi su bili komedija, romansa i drama. Ratovi zvezda su prvi put uveli koncept naučne fantastike u industriju, a tada ona postaje svetski fenomen pop kulture.

Kada je Harry Potter pušten, klinci 90tih godina znaju kakav je to bio osećaj. Ljudi su bili opsednuti; ovo  je bila najprodavanija serija knjiga ikada. Postoji mnogo više najprodavanijih proizvoda koji su u potpunosti promenili eru, a neki do njih ostaju najprodavaniji proizvodi svih vremena, na osnovu recenzije 24/ Wall St.

#1 Playstation

PlayStation

Kategorija: konzola za video igre

Matična kompanija: Sony

Ukupno prodatih jedinica: 344 miliona jedinica

Tokom 1994.godine, kada je Sony prvi put lansirao Playstation, imao je najbrži 32-bitni procesor dostupan na tržištu. Prodaja je porasla na 102,49 miliona.

Nakon toga, Playstation je lansirao Playstaton 2,3,4, i najnoviju Playstation 5 tokom 2020.godine. i svaki je imao rekordnu prodaju svaki put. Najnovija generacija PS5 je bila izuzetno uspešna, sa ukupno 3,9 miliona prodatih jedinica.

#2 Lipitor

lipitor

Kategorija: farmaceutski proizvod

Matična kompanija: Pfizer

Ukupno prodatih jedinica: 141 milijarda dolara

Pfizer Lipitor je prepisani lek za probleme sa nižim LDL-om ili visokim holesterolom koji je pomogao da se smanji rizik od srčanih oboljenja. Iako je prodaja Lipitor-a dramatično opala nakon isteka njegovog patenta u Sjedinjenim Državama 2011.godine.

Čak i danas, Lipitor je sila na koju treba obratiti pažnju, sa prodajom od 1,92 milijarde dolara u 2017.godini. Prodaja je opala sa 9,6 milijardi dolara na 2,3 milijarde za dve godine (od 2011.do 2013.godine). Ali, ogroman komercijalni uspeh Lipitor-a je neizbežan i sada, kao i u farmaceutskoj industriji.

#3 Corolla

Toyota-Corolla

Kategorija: automobil

Matična kompanija: Toyota (TM)

Ukupno prodatih jedinica: 407 miliona dolara

Od kada je Corolla predstavljena u Japanu 1966.godine, automobil je promenio igru u industriji vozila. Sa manjom potrošnjom gasa, pristupačnošću i boljom kilometražom, postaje najprodavaniji automobil ikada.

Sa lansiranjem u Sjedinjene Države, prodato je preko 40,7 miliona primeraka. Jedanaesta generacija redizajnirane Corolla-e 2014.goidne je imala bolju kilometražu benzina i veći enterijer.

#4 Star Wars (Ratovi zvezda)

Star wars

Kategorija: film

Matična kompanija: 20th Century Fox

Ukupno prodatih jedinica: 4,6 milijardi dolara

Ratovi zvezda su „medijska franšiza američke epske svemirske opere“ koju je kreirao George Lucas, a koja je počela sa istoimenim filmom iz 1977.godine, i brzo je postala fenomen pop kulture. Ne samo filmove, već su pokrenuli i televizijske serije, video igrice, stripove, atrakcije u tematskim parkovima i tematske oblasti. Ratovi zvezda takođe nose titulu Ginisovog svetskog rekordera za „najuspešniju filmsku franšizu“.

Originalna trilogija je prešla preko 2,4 milijarde dolara u prodaji, dok „Prohujalo sa vihorom“ ima više prihoda od stvarnog filma Ratovi zvezda. Iako je Disney kupio svemir Ratova zvezda – Lucasfilms, za 4 milijarde dolara 2012.godine, 20th Century Fox i dalje poseduje pravo na originalne Ratove zvezda.

#5 i-pad

I-pad

Kategorija: tablet

Matična kompanija: Apple

Ukupno prodatih jedinica: 211 miliona

Sa preko 58,66% tržišnog udela u 2020.godini, Apple-ov i-pad je bio najprodavaniji od svog lansiranja. U početku, kada je lansiran, iako je izgubio određeni udeo na tržištu u prvom kvartalu 2011.godine, i dalje je uspeo da drži 40% ukupnog tržišnog udela tableta u 2013.godini.

Prema izveštajima IDC-a, Apple je izgubio svoj udeo na tržištu jer kupci imaju tendenciju da duže drže svoje tablete nego da kupuju novu verziju. Ali, u trci tableta, i-pad je i dalje nepobediv.

#6 Mario bros. franšiza

Mario bros. Franchise

Kategorija: igrica

Matična kompanija: Nintendo

Ukupno prodatih jedinica: 262 miliona

Svi smo bar jednom u životu igrali Super Mario-a. Mario je prvobitno bio skakač u japanskoj igrici, a kasnije je transformisan u vodoinstalatera 2011.godine u vreme lansiranja u Sjedinjene Države. Mario takođe drži titulu Ginisovog svetskog rekordera za najboljeg lika iz video igara svih vremena.

#7 Michael Jackson-ov Thriller

Michael Jackson’s thriller

Kategorija: album

Matična kompanija: Epic Records

Ukupno prodatih jedinica: 70 miliona primeraka

Album Thriller Michael Jackson-a je uveo MTV generaciju koja je unela ’mesečev hod’ (moon walk) u trendove, dajući Jackson-u nadimak „kralj popa“. Album je sadržao evergreen hitove kao što su „Beat it“ i „Billie Jean“.

#8 Harry Potter

harry-potter

Kategorija: knjige

Matična kompanija: Scholastic (američki izdavač)

Ukupno prodatih jedinica: 500 miliona primeraka

Serija knjiga Harry Potter je do sada prevedena na 80 jezika, a do sada je prodata u preko 500 miliona primeraka. Ovom knjigom, J.K.Rouling je postala najplaćenji autor na svetu.

Prvi deo serije – „Hari Poter i kamen mudrosti“  (Harry Potter and the philosopher’s stone) je prodat u 120 miliona primeraka, što ga čini najprodavanijim delom.

#9 i-phone

Kategorija: pametni telefon (smartphone)

Matična kompanija: Apple

Ukupno prodatih jedinica: 2,2 milijarde

Najpovoljniji iphone u 2019.godini je najprodavaniji pametni telefon na svetu. Apple je prodao preko 37,7 miliona iphone 11 telefona u prvoj polovini 2020.godine, prema izveštaju.

Iphone 11 je trenutno dostupan po ceni od 64.900. Do sada je svaka verzija iphone-a postavljala nove rekorde, podižući na taj način lestvicu za druge pametne telefone.

#10 Rubikova kocka

Rubik’s cube

Kategorija: puzzle igračka

Matična kompanija: Seven towns

Ukupno prodatih jedinica: 400 miliona

Od lansiranja Rubikove kocke 1980.godine, postala je najprodavanija pojedinačna igračka svih vremena, sa preko 400 miliona prodatih jedinica. Toliko je popularna da decenijama održavaju takmičenja u brzom rešavanju Rubikove kocke.

Zanimljivo, kao i druge popularne igračke poput Monopola i Gumby lutke, ova kocka nije tradicionalno bila igračka. Njegov pronalazač, arhitekta Erno Rubik je stvorio kocku 1974.godine kao način da podučava svoje učenike trodimenzionalnoj geometriji. Iako su Mattel-ova Barbie Doll lutka i Hot wheels nadmašili Rubikovu kocku, nijedna od njih nije bila igračka izdata u jednoj jedinoj verziji.

 

Izvor: Amazfeed.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0