10 najprodavanijih proizvoda svih vremena u Americi

10 najprodavanijih proizvoda svih vremena u Americi

Kanada pokreće program za digitalne nomade: Dođite na 6 meseci, ostanite neograničeno
IRS pomerio rok za povraćaj poreza sa 15. aprila na 17. maj
Miami Dade – Policijski čas sada počinje od ponoći

Svaki investitor želi da njegov proizvod bude najprodavaniji na tržištu. Ali, neki proizvodi su bili najprodavaniji sa tako velikim brojem da su ušli u istoriju. Sa svakim takvim proizvodom, tržište se transformiše, trendovi se menjaju i svi počinju da pričaju o tome.

Većina najprodavanijih proizvoda su prvi koji će biti lansirani u toj kategoriji. Kao kada je Apple lansirao iphone, koji je i dalje najprodavaniji telefon ikada koji je zapravo prvi lansirao telefon sa ekranom osetljivim na dodir i koji je mogao da uradi mnogo više od pukog pozivanja. Da biste puštali muziku, nije vam potreban i-pod, a da biste koristili internet, više vam nije potreban računar. To je jedan od ključnih razloga zbog kojih je i-phone postao najprodavaniji proizvod.

Slično tome, sa izdavanjem Ratova zvezda, mainstream filmovi su bili komedija, romansa i drama. Ratovi zvezda su prvi put uveli koncept naučne fantastike u industriju, a tada ona postaje svetski fenomen pop kulture.

Kada je Harry Potter pušten, klinci 90tih godina znaju kakav je to bio osećaj. Ljudi su bili opsednuti; ovo  je bila najprodavanija serija knjiga ikada. Postoji mnogo više najprodavanijih proizvoda koji su u potpunosti promenili eru, a neki do njih ostaju najprodavaniji proizvodi svih vremena, na osnovu recenzije 24/ Wall St.

#1 Playstation

PlayStation

Kategorija: konzola za video igre

Matična kompanija: Sony

Ukupno prodatih jedinica: 344 miliona jedinica

Tokom 1994.godine, kada je Sony prvi put lansirao Playstation, imao je najbrži 32-bitni procesor dostupan na tržištu. Prodaja je porasla na 102,49 miliona.

Nakon toga, Playstation je lansirao Playstaton 2,3,4, i najnoviju Playstation 5 tokom 2020.godine. i svaki je imao rekordnu prodaju svaki put. Najnovija generacija PS5 je bila izuzetno uspešna, sa ukupno 3,9 miliona prodatih jedinica.

#2 Lipitor

lipitor

Kategorija: farmaceutski proizvod

Matična kompanija: Pfizer

Ukupno prodatih jedinica: 141 milijarda dolara

Pfizer Lipitor je prepisani lek za probleme sa nižim LDL-om ili visokim holesterolom koji je pomogao da se smanji rizik od srčanih oboljenja. Iako je prodaja Lipitor-a dramatično opala nakon isteka njegovog patenta u Sjedinjenim Državama 2011.godine.

Čak i danas, Lipitor je sila na koju treba obratiti pažnju, sa prodajom od 1,92 milijarde dolara u 2017.godini. Prodaja je opala sa 9,6 milijardi dolara na 2,3 milijarde za dve godine (od 2011.do 2013.godine). Ali, ogroman komercijalni uspeh Lipitor-a je neizbežan i sada, kao i u farmaceutskoj industriji.

#3 Corolla

Toyota-Corolla

Kategorija: automobil

Matična kompanija: Toyota (TM)

Ukupno prodatih jedinica: 407 miliona dolara

Od kada je Corolla predstavljena u Japanu 1966.godine, automobil je promenio igru u industriji vozila. Sa manjom potrošnjom gasa, pristupačnošću i boljom kilometražom, postaje najprodavaniji automobil ikada.

Sa lansiranjem u Sjedinjene Države, prodato je preko 40,7 miliona primeraka. Jedanaesta generacija redizajnirane Corolla-e 2014.goidne je imala bolju kilometražu benzina i veći enterijer.

#4 Star Wars (Ratovi zvezda)

Star wars

Kategorija: film

Matična kompanija: 20th Century Fox

Ukupno prodatih jedinica: 4,6 milijardi dolara

Ratovi zvezda su „medijska franšiza američke epske svemirske opere“ koju je kreirao George Lucas, a koja je počela sa istoimenim filmom iz 1977.godine, i brzo je postala fenomen pop kulture. Ne samo filmove, već su pokrenuli i televizijske serije, video igrice, stripove, atrakcije u tematskim parkovima i tematske oblasti. Ratovi zvezda takođe nose titulu Ginisovog svetskog rekordera za „najuspešniju filmsku franšizu“.

Originalna trilogija je prešla preko 2,4 milijarde dolara u prodaji, dok „Prohujalo sa vihorom“ ima više prihoda od stvarnog filma Ratovi zvezda. Iako je Disney kupio svemir Ratova zvezda – Lucasfilms, za 4 milijarde dolara 2012.godine, 20th Century Fox i dalje poseduje pravo na originalne Ratove zvezda.

#5 i-pad

I-pad

Kategorija: tablet

Matična kompanija: Apple

Ukupno prodatih jedinica: 211 miliona

Sa preko 58,66% tržišnog udela u 2020.godini, Apple-ov i-pad je bio najprodavaniji od svog lansiranja. U početku, kada je lansiran, iako je izgubio određeni udeo na tržištu u prvom kvartalu 2011.godine, i dalje je uspeo da drži 40% ukupnog tržišnog udela tableta u 2013.godini.

Prema izveštajima IDC-a, Apple je izgubio svoj udeo na tržištu jer kupci imaju tendenciju da duže drže svoje tablete nego da kupuju novu verziju. Ali, u trci tableta, i-pad je i dalje nepobediv.

#6 Mario bros. franšiza

Mario bros. Franchise

Kategorija: igrica

Matična kompanija: Nintendo

Ukupno prodatih jedinica: 262 miliona

Svi smo bar jednom u životu igrali Super Mario-a. Mario je prvobitno bio skakač u japanskoj igrici, a kasnije je transformisan u vodoinstalatera 2011.godine u vreme lansiranja u Sjedinjene Države. Mario takođe drži titulu Ginisovog svetskog rekordera za najboljeg lika iz video igara svih vremena.

#7 Michael Jackson-ov Thriller

Michael Jackson’s thriller

Kategorija: album

Matična kompanija: Epic Records

Ukupno prodatih jedinica: 70 miliona primeraka

Album Thriller Michael Jackson-a je uveo MTV generaciju koja je unela ’mesečev hod’ (moon walk) u trendove, dajući Jackson-u nadimak „kralj popa“. Album je sadržao evergreen hitove kao što su „Beat it“ i „Billie Jean“.

#8 Harry Potter

harry-potter

Kategorija: knjige

Matična kompanija: Scholastic (američki izdavač)

Ukupno prodatih jedinica: 500 miliona primeraka

Serija knjiga Harry Potter je do sada prevedena na 80 jezika, a do sada je prodata u preko 500 miliona primeraka. Ovom knjigom, J.K.Rouling je postala najplaćenji autor na svetu.

Prvi deo serije – „Hari Poter i kamen mudrosti“  (Harry Potter and the philosopher’s stone) je prodat u 120 miliona primeraka, što ga čini najprodavanijim delom.

#9 i-phone

Kategorija: pametni telefon (smartphone)

Matična kompanija: Apple

Ukupno prodatih jedinica: 2,2 milijarde

Najpovoljniji iphone u 2019.godini je najprodavaniji pametni telefon na svetu. Apple je prodao preko 37,7 miliona iphone 11 telefona u prvoj polovini 2020.godine, prema izveštaju.

Iphone 11 je trenutno dostupan po ceni od 64.900. Do sada je svaka verzija iphone-a postavljala nove rekorde, podižući na taj način lestvicu za druge pametne telefone.

#10 Rubikova kocka

Rubik’s cube

Kategorija: puzzle igračka

Matična kompanija: Seven towns

Ukupno prodatih jedinica: 400 miliona

Od lansiranja Rubikove kocke 1980.godine, postala je najprodavanija pojedinačna igračka svih vremena, sa preko 400 miliona prodatih jedinica. Toliko je popularna da decenijama održavaju takmičenja u brzom rešavanju Rubikove kocke.

Zanimljivo, kao i druge popularne igračke poput Monopola i Gumby lutke, ova kocka nije tradicionalno bila igračka. Njegov pronalazač, arhitekta Erno Rubik je stvorio kocku 1974.godine kao način da podučava svoje učenike trodimenzionalnoj geometriji. Iako su Mattel-ova Barbie Doll lutka i Hot wheels nadmašili Rubikovu kocku, nijedna od njih nije bila igračka izdata u jednoj jedinoj verziji.

 

Izvor: Amazfeed.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0