10 najstarijih gradova u Americi

10 najstarijih gradova u Americi

Nike – Sve što niste znali o jednom od najvećih američkih brendova
American Suburbs – Interesantna priča o nastanku prvih američkih predgrađa
Kako je nastao prvi restoran brze hrane u Americi?

Sjedinjene Američke Države su ’rođene’ 4.jula, 1776.godine ali su najstariji gradovi osnovani mnogo pre nego što je čitava nacija osnovana. Sve su osnovali evropski istraživači – španski, francuski i engleski – iaku su većinu okupiranih prostora naselili starosedeoci mnogo pre.

  1. Augustine, Florida (1565)

St. Augustine je osnovan 8.septembra 1565.godine, 11 dana nakon što je španski istraživač Pedro Menendez de Aviles isplovio na obalu  na dan gozbe Sv.Avgustina. Više od 200 godina je ovo mesto bilo glavni grad Španske Floride. Od 1763.pa sve do 1783.godine, kontrolu nad ovom regijom je imala Britanija. Tokom tog perioda, St. Augustine je bio glavni grad Britanske Istočne Floride. Vlast se ponovo vratila u ruke Španaca 1783.godine sve do 1822.godine, kada je ugovorom ustupljena Sjedinjenim Američkim Državama.

St. Augustine je ostao teritorijalni glavni grad do 1824.godine kada je premešten u Talahasi.  Tokom 1880tih, osnivač Henry Flagler je počeo da gradi lokalne pruge, zgrade i hotele uvodeći ono što će postati zimska turistička atrakcija na Floridi, još uvek važan deo gradske i državne ekonomije.

  1. Jamestown, Virginia (1607)

Grad Jamestown je drugi najstariji grad u Americi i mesto prve stalne Engleske kolonije u Severnoj Americi. Osnovan je 26.aprila 1607.godine i kratko se zvao James Fort po kralju Engleske. Naselje je osnovano u njegovim prvim godinama a kasnije je nakratko napušteno 1610.godine. Do 1624.godine, kada je Virginia postala deo Britanske kraljevske kolonije, Jamestown je postao mali grad i služio je kao kolonijalna prestonica do 1698.godine.

Do kraja Građanskog rata 1865.godine, većina prvobitnog naselja (zvanog Stari Jamestowne) je ostala u ruševinama. Napori za očuvanjem naselja su počeli na početku 1900tih godina dok je posed bio u privatnom vlasništvu. Tokom 1936.godine, postao je nacionalni park koji se zvao Kolonijalni Nacionalni park. Tokom 2007.godine, kraljica Elizabeta II, monarh Ujedinjenog Kraljevstva, je bila gost na proslavi 400.godišnjice osnivanja Jamestown-a.

  1. Santa Fe, New Mexico (1607)

Santa Fe je prepoznatljiv kao najstariji glavni grad u Americi kao i najstariji grad Novog Meksika. Mnogo pre nego što su španski kolonisti stigli 1607.godine, područje su naseljavali starosedeoci. Jedno selo Pueblo, osnovano oko 900.godine, se nalazilo u današnjem centru Santa Fe-a. Starosedeoci su proterali Špance iz regiona u periodu od 1680.do 1692.godine ali je pobuna na kraju ugušena.

Santa Fe kao teritorija je ostala u rukama Španaca dok Meksiko nije proglasio nezavisnost 1810.godine pa je tada postala deo Republike Teksas kada se odvojila od Meksika 1836.godine. Santa Fe (i današnji, New Mexico) nije postala deo Amerike sve do 1848.godine sve do završetka Meksičko-Američkog rata koji se završio porazom Meksika. Danas, Santa Fe je obećavajući glavni grad poznat po španskom stilu arhitekture.

  1. Hampton, Virginia (1610)

Hampton, Virginia je započela svoje putovanje pod imenom Point Comfort i kao engleska ispostava koju su osnovali isti ljudi koji su osnovali i obližnji Jamestown. Smešten na ušću reke James i ulaza u zaliv Chesapeake, Hampton je postao glavna vojna ispostava nakon Američke Nezavisnosti. Iako je Virdžinija bila glavni grad Konfederacije tokom Građanskog rata, tvrđava Monroe u Hamptonu je ostala u rukama Unije tokom čitavog sukoba.

 

  1. Kecoughtan, Virginia (1610)

Osnivači Jamestown-a su se prvi put susreli sa starosedeocima baš u Kecoughtan-u, gde su živeli pripadnici naroda Kecoughtan. Iako je taj prvi kontakt 1607.godine prošao u miru, odnosi su se pokvarili nakon nekoliko godina a do 1610.godine domorodačke zajednice su proterane iz grada i ubijene od strane kolonista. Tokom 1690.godine, grad je uklopljen u deo većeg grada Hamptona. Danas je deo veće opštine.

  1. Newport News, Virginia (1613)

Kao i grad u blizini Hampton, Newport News takođe ima svoje korene u vezama sa Britanijom ali tek 1880tih, kada su nove železničke pruge počele da dovode apalački ugalj u novonastalu brodogradnju. Danas, brodogradnja Newport News-a je i dalje jedan od najvećih industrijskih poslodavaca u državi proizvodeći nosače aviona i podmornice za vojsku.

  1. Albany, New York (1614)

Albany je prestonica države Njujork i ujedno najstariji grad. Prvi put je naseljen 1614.godine kada su danski trgovci sagradili luku Nassau na reci Hudson. Englezi, koji su preuzeli kontrolu 1664.godine, su je preimenovali u čast Vojvode od Albanija (Duke of Albany). Postao je prestonica Njujorka 1797.godine i ostao je regionalna ekonomska i industrijska sila sve do sredine 20.veka kada je većina ekonomije Njujorka krenula da opada. Mnoge kancelarije Vlade u Albany-ju se nalaze u Empire State Plaza zgradi koja se smatra glavnim primerom arhitekture brutalista i internacionalnog stila.

 

  1. Jersey City, New Jersey (1617)

Današnji grad Jersey City zauzima zemlju na kojoj su holandski trgovci osnovali naselje Nova Holandija oko 1617.godine mada neki istoričari prate početke Jersey City-ja sve do 1630.godine. Prvobitno ga je zauzeo narod Lenape. Iako je njegovo stanovništvo bilo dobro ustanovljeno do momenta Američke revolucije, formalno je osnovano tek 1820.godine kao grad Jersey. Osamnaest godina kasnije, biće ponovo uspostavljen kao Jersey City. Od 2017.godine, ovaj grad je drugi po veličini nakon Newark-a.

  1. Plymouth, Massachusetts (1620)

Plymouth je poznat kao mesto gde su se Hodočasnici iskrcali 21.decembra 1620.godine nakon što su prešli Atlantik na brodu Mayflower. Ovo je bilo mesto onoga što većina nas zna kao prvi Dan zahvalnosti i glavni grad kolonije Plymouth sve dok se nije spojila sa kolonijom zaliva Massachusetts 1691.godine.

Smešten na jugozapadnoj obali zaliva Massachusetts, današnji Plymouth su vekovima zauzimali domoroci. Da nije bilo pomoći Squanto plemena i ostalih iz plemena Wampanoag tokom zime 1620.do 1621.godine, Hodočasnici možda ne bi preživeli.

  1. Weymouth, Massachusetts (1622)

Danas je Weymouth deo područja bostonskog metroa ali kada je osnovan 1622.godine, bio je tek drugo stalno evropsko naselje u Masačusetsu. Pristalice kolonije Plymouth su je osnovale ali su bile loše opremljene da se samoizdržavaju a još manje da održavaju i drugu ispostavu. Grad je na kraju uključen u koloniju zaliva Masačusets.

 

Izvor: Thoughtco 

COMMENTS

WORDPRESS: 0