10 najviše precenjenih tržišta nekretnina u Americi – Da li nas očekuje pad cena?

10 najviše precenjenih tržišta nekretnina u Americi – Da li nas očekuje pad cena?

Ova 4 koraka vam mogu pomoći da izaberete najbolju kreditnu karticu za vas u Americi
Otkrijte TIZI – Brz i siguran način slanja novca iz inostranstva u Srbiju
Grad Miami Beach organizovaće Novogodišnji vatromet ali uz stroga pravila

U nekim delovima Sjedinjenih Država izgleda da se ponovo odigrava poznati scenario.

Sredinom 2000tih godina, lak pristup drugorazrednim hipotekama je pomogao vrednostima kuća u mnogim zajednicama širom Sjedinjenih Država da se popnu do vrtoglavih visina, da bi se srušile u epskom kolapsu koji je sa sobom odneo celu ekonomiju.

Cape Coral, Florida

Sada su mnoge zajednice ponovo videle da vrednosti kuća eksplodiraju i penju se na gore. Prošle godine, rast cena nekretnina je skočio 15% širom zemlje, što je trostruko više od prosečne stope u prethodnoj deceniji, prema analitičkoj kompaniji za nekretnine CoreLogic.

Na nekim tržištima kuće su sada precenjene, što povećava rizik od budućih korekcija cena. CoreLogic kaže da su sledeća tržišta najprecenjenija u Sjedinjenim Državama. Da li idu ka padu?

#1 Destin, Florida

Houses on the beach in Destin, Florida

Prošlog leta, doživotna stanovnica obalsti Destina i profesionalka za nekretnine Mary Anne Windes se začudila za The Detin Log o stanju na lokalnom tržištu nekretnina:

Cene su rasle kao lude za kuće i stanove u 2021.godini. Cene su ranije bile u porastu, ali je promena ove godine značajno otvorila oči“.

Florida je ostala otvorena tokom pandemije COVID-19, dok su druge države zatvorene. Ta činjenica je možda pomogla da se privuku kupci iz zatvorenih mesta kao što su New York, California i Oregon, i podstakla ih da zgrabe svoje japanke i krenu na jug, smanjujući zalihe, a cene više.

#2 Homosassa Springs, Florida

A boat ride in the Homosassa Springs Wildlife State Park in Florida

Smešten u okrugu Citrus County, Homosassa Springs je još jedan grad na Floridi koji je privukao mnoge vrste kupaca tokom pandemije. Do kraja 2021.godine, broj kuća za prodaju je opao za 25% pošto su kupci zgrabili sve što je bilo dostupno.

Savet: Ovo neće biti poslednje tržište Floride koje ćete videti na ovoj listi.

#3 Prescott, Arizona

Prescott, Arizona

Koliko su stvari postale skupe u Prescott-u? Prema analizi Eller College of Management, University of Arizona, Prescott je bio najmanje povoljan metro u Arizoni.

Samo 37,3% porodica koje zarađuju srednji prihod može sebi priuštiti dom na tržištu.

#4 Lake Havasu City, Arizona

London Bridge at Lake Havasu, Arizona

Dom čuvenog premeštenog Londonskog mosta (London Bridge), Lake Havasu City je još jedno tržište Arizone.

Prema jednom izveštaju, prodavci u oblasti metroa Lake Havasu City-Kingman ostvarili su 72,1% profita za tipičnu prodaju kuće tokom trećeg kvartala 2021.godine.

#5 Punta Gorda, Florida

Punta Gorda, Florida

Usijano tržište nekretnina u okrugu Charlotte je zbunilo one koji kupuju kuće u Punta Gordi. Kako je lokalni agent za nekretnine Pamela Civitillo rekla za PBS stanicu WGCU:

Ratovi nadmetanja su neverovatni. To je veoma frustrirajuće za kupce jer misle da idu po najboljem mogućem scenariju, posebno kada plaćaju gotovinom, a onda na kraju ne dobiju šta su želeli“.

#6 Naples, Florida

Naples, Florida homes

Naples nikada nije bio jeftin, barem po standardima Floride. Sada, ako želite dom u ovom gradu, bolje je da ponesete nešto keša sa sobom.

Prema Redfin-u, više od polovine prodaje kuća u Naples-u su sada samo gotovinski poslovi. Jedan agent za nekretnine na Floridi je rekao za Redfin da pametni kupci znaju da kada je konkurencija velika – keš je ono što odnosi pobedu.

#7 Austin, Texas

Austin, Texas

Kao što smo ranije izveštavali, tržište nekretnina u Ostinu je poludelo!

Kao i na mnogim tržištima u Sjedinjenim Državama, nedostatak raspoloživog stambenog fonda gura cene mnogo više u prestonici Texas-a. A inflacija ne pomaže stvarima. Kako je Ashley Jackson, izabrana predsednica Odbora za nekretnine u Austin-u, rekla lokalnoj TV stanici KXAN:

I dalje očekujemo pritisak od inflacije, što će posebno uticati na novogradnju i troškove zaliha za izgradnju kuće, a potencijalno i na rokove izgradnje, koliko je potrebno da se kuća izgradi na našem području“.

#8 Flagstaff, Arizona

Flagstaff, Arizona

U Flagstaff-u, rastuće cene stanova nadmašuju rastuće plate u velikoj meri. Dakle, Gradsko veće je nedavno jednoglasno izglasalo usvajanje desetogodišnjeg stambenog plana namenjenog rešavanju ovog problema.

Plan uključuje pogodnosti za kupce kuća, kao što je pomoć pri uplati.

#9 Cape Coral, Florida

Cape Coral Florida

Cape Coral je rastao eksponencijalnom brzinom. Prema jednoj proceni, stanovništvo se povećalo za skoro 700% u poslednjih pet decenija.

Visoki troškovi stanovanja su problem u Cape Coral-u više od jedne decenije, a okrug Collier – gde se grad nalazi – obećava da će istražiti mogućnosti za obezbeđivanje pristupačnijeg stanovanja.

#10 North Port, Florida

Florida beach

Poslednji grad na Floridi – North Port – zaokružuje listu najprecenjenijih tržišta. Ukupno, šest od deset gradova na ovoj listi se nalazi u Sunčanoj državi.

 

Izvor: Moneytalksnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0