10 najviše precenjenih tržišta nekretnina u Americi – Da li nas očekuje pad cena?

10 najviše precenjenih tržišta nekretnina u Americi – Da li nas očekuje pad cena?

Guverner DeSantis će proširiti ‘Don’t Say Gay’ zakon na sve razrede
Miami Spice se vraća nakon pauze. Evo koji sve restorani učestvuju ove godine
Kalifornija prva država koja je legalizovala digitalne registarske tablice

U nekim delovima Sjedinjenih Država izgleda da se ponovo odigrava poznati scenario.

Sredinom 2000tih godina, lak pristup drugorazrednim hipotekama je pomogao vrednostima kuća u mnogim zajednicama širom Sjedinjenih Država da se popnu do vrtoglavih visina, da bi se srušile u epskom kolapsu koji je sa sobom odneo celu ekonomiju.

Cape Coral, Florida

Sada su mnoge zajednice ponovo videle da vrednosti kuća eksplodiraju i penju se na gore. Prošle godine, rast cena nekretnina je skočio 15% širom zemlje, što je trostruko više od prosečne stope u prethodnoj deceniji, prema analitičkoj kompaniji za nekretnine CoreLogic.

Na nekim tržištima kuće su sada precenjene, što povećava rizik od budućih korekcija cena. CoreLogic kaže da su sledeća tržišta najprecenjenija u Sjedinjenim Državama. Da li idu ka padu?

#1 Destin, Florida

Houses on the beach in Destin, Florida

Prošlog leta, doživotna stanovnica obalsti Destina i profesionalka za nekretnine Mary Anne Windes se začudila za The Detin Log o stanju na lokalnom tržištu nekretnina:

Cene su rasle kao lude za kuće i stanove u 2021.godini. Cene su ranije bile u porastu, ali je promena ove godine značajno otvorila oči“.

Florida je ostala otvorena tokom pandemije COVID-19, dok su druge države zatvorene. Ta činjenica je možda pomogla da se privuku kupci iz zatvorenih mesta kao što su New York, California i Oregon, i podstakla ih da zgrabe svoje japanke i krenu na jug, smanjujući zalihe, a cene više.

#2 Homosassa Springs, Florida

A boat ride in the Homosassa Springs Wildlife State Park in Florida

Smešten u okrugu Citrus County, Homosassa Springs je još jedan grad na Floridi koji je privukao mnoge vrste kupaca tokom pandemije. Do kraja 2021.godine, broj kuća za prodaju je opao za 25% pošto su kupci zgrabili sve što je bilo dostupno.

Savet: Ovo neće biti poslednje tržište Floride koje ćete videti na ovoj listi.

#3 Prescott, Arizona

Prescott, Arizona

Koliko su stvari postale skupe u Prescott-u? Prema analizi Eller College of Management, University of Arizona, Prescott je bio najmanje povoljan metro u Arizoni.

Samo 37,3% porodica koje zarađuju srednji prihod može sebi priuštiti dom na tržištu.

#4 Lake Havasu City, Arizona

London Bridge at Lake Havasu, Arizona

Dom čuvenog premeštenog Londonskog mosta (London Bridge), Lake Havasu City je još jedno tržište Arizone.

Prema jednom izveštaju, prodavci u oblasti metroa Lake Havasu City-Kingman ostvarili su 72,1% profita za tipičnu prodaju kuće tokom trećeg kvartala 2021.godine.

#5 Punta Gorda, Florida

Punta Gorda, Florida

Usijano tržište nekretnina u okrugu Charlotte je zbunilo one koji kupuju kuće u Punta Gordi. Kako je lokalni agent za nekretnine Pamela Civitillo rekla za PBS stanicu WGCU:

Ratovi nadmetanja su neverovatni. To je veoma frustrirajuće za kupce jer misle da idu po najboljem mogućem scenariju, posebno kada plaćaju gotovinom, a onda na kraju ne dobiju šta su želeli“.

#6 Naples, Florida

Naples, Florida homes

Naples nikada nije bio jeftin, barem po standardima Floride. Sada, ako želite dom u ovom gradu, bolje je da ponesete nešto keša sa sobom.

Prema Redfin-u, više od polovine prodaje kuća u Naples-u su sada samo gotovinski poslovi. Jedan agent za nekretnine na Floridi je rekao za Redfin da pametni kupci znaju da kada je konkurencija velika – keš je ono što odnosi pobedu.

#7 Austin, Texas

Austin, Texas

Kao što smo ranije izveštavali, tržište nekretnina u Ostinu je poludelo!

Kao i na mnogim tržištima u Sjedinjenim Državama, nedostatak raspoloživog stambenog fonda gura cene mnogo više u prestonici Texas-a. A inflacija ne pomaže stvarima. Kako je Ashley Jackson, izabrana predsednica Odbora za nekretnine u Austin-u, rekla lokalnoj TV stanici KXAN:

I dalje očekujemo pritisak od inflacije, što će posebno uticati na novogradnju i troškove zaliha za izgradnju kuće, a potencijalno i na rokove izgradnje, koliko je potrebno da se kuća izgradi na našem području“.

#8 Flagstaff, Arizona

Flagstaff, Arizona

U Flagstaff-u, rastuće cene stanova nadmašuju rastuće plate u velikoj meri. Dakle, Gradsko veće je nedavno jednoglasno izglasalo usvajanje desetogodišnjeg stambenog plana namenjenog rešavanju ovog problema.

Plan uključuje pogodnosti za kupce kuća, kao što je pomoć pri uplati.

#9 Cape Coral, Florida

Cape Coral Florida

Cape Coral je rastao eksponencijalnom brzinom. Prema jednoj proceni, stanovništvo se povećalo za skoro 700% u poslednjih pet decenija.

Visoki troškovi stanovanja su problem u Cape Coral-u više od jedne decenije, a okrug Collier – gde se grad nalazi – obećava da će istražiti mogućnosti za obezbeđivanje pristupačnijeg stanovanja.

#10 North Port, Florida

Florida beach

Poslednji grad na Floridi – North Port – zaokružuje listu najprecenjenijih tržišta. Ukupno, šest od deset gradova na ovoj listi se nalazi u Sunčanoj državi.

 

Izvor: Moneytalksnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0