10 poznatih imigranata koji su učinili Ameriku velikom

10 poznatih imigranata koji su učinili Ameriku velikom

Pooštravaju se uslovi za rad i studiranje stranim novinarima i studentima u SAD
Nova regulativa: Amerikancima će od 2024. trebati viza za putovanje u Evropsku Uniju
Novi predlog zakona skratiće trajanje viza za studente i učesnike programa razmene

Kada pogledate značajne događaje, izume i tehnološka otkrića koja su oblikovala Ameriku, jasno je da se većina njih ne bi dogodila bez imigranata. Ispod je 10 najpoznatijih imigranata koji su sami promenili Ameriku (a i svet) na bolje.

#1 Hamdi Ulukaya – izvršni direktor Chobani Greek Yoghurt carstva

Ulukaya je počeo svoj život kao pripadnik Kurda, uzgajajući ovce u planinama istočne Turske, gde je razvio interesovanje za prava Kurda i počeo da studira političke nauke na Univerzitetu u Ankari. Nakon što je privukao negativnu pažnju vlasti zbog svog učešća u političkom aktivizmu, Ulukaya je odlučio da se preseli u Ameriku, sa 3.000 dolara na svoje ime, bez znanja engleskog jezika i otporom prema kapitalizmu kao ideologiji. To je bilo u oktobru 1994.godine. Nakon tri decenije, Ulukaya je izgradio grčki brend jogurta koj dominira konkurentnim američkim tržištem. I ne samo to – počeo je da menja i lice poslovnog liderstva u Americi. Ulukaya je započeo program koji planira da svojim zaposlenima pokloni 10% Chobani-jevog kapitala. On takođe nudi velikodušnu politiku roditeljskog odsustva od 6 nedelja i zapošljava preko 400 izbeglica. U januaru je bio pozvan da govori na Svetskoj ekonomskoj konferenciji u Švajcarskoj, gde je rekao drugim poslovnim liderima: „Morate da vodite svojim primerom. Chobani inspiriše nov način poslovanja, novi način rada i novi način inovacije“. Tokom 2016.godine, Chobani je ostvario prihod od 1,6 milijardi dolara.

#2 Albert Einstein – Izumitelj i fizičar

Albertu Ajnštajnu (Albert Einstein) nije potrebno mnogo uvoda. Nesumnjivo najpoznatiji naučnik u istoriji čovečanstva, razvio je jedan od dva stuba moderne fizike – teoriju relativiteta. Ajnštajn je rođen u Nemačkoj 1879.godine. Sa 17 godina se preselio u Italiju, a zatim u Švajcarsku, gde je počeo da se usavršava kao učitelj. Tamo se zaposlio kao asistent u švajcarskom Zavodu za patente; tamo će stvoriti otkriće koje je promenilo naše razumevanje univerzuma. Do 1906.godine, objavio je 4 revolucionarna rada o materiji i energiji. Tokom 1911.godine, zaključio je da će putanja svetlosti koja dolazi na Zemlju sa zvezde biti savijena gravitacijom Sunca, što je ideja koja je poništila zakone Njutnove mehanike koji su postojali od 17.veka. Do 1921.godine, njegove revolucionarne teorije su transformisale osnove moderne fizike i on je dobio Nobelovu nagradu. Počeo je da radi na Univerzitetu Prinston i postao američki državljanin 1940.godine (njegov treći pasoš) gde je bio žestoki kritičar rasizma, nazivajući ga „najgorom bolešću Amerike“.

#3 Sergey Brin – Osnivač Google-a, izumitelj i inženjer

Rođen 1973.godine u Moskvi, Sergey i njegova porodica emigrirali su u Ameriku da bi izbegli progon Jevreja. Nakon što je diplomirao matematiku i računarstvo na Univerzitetu u Merilendu, Brin je počeo da studira računarstvo na Stanfordu. Tamo je upoznao Larija Pejdža (Larry Page) i sklopio poslovno partnerstvo koje će zaista promeniti svet. Njih dvoje su prvo razvili ono što će postati Google kao istraživački projekat. Pretraživač koji je organizovao web stranice prema popularnosti dobio je ime po matematičkom terminu Googol, što je 1 iza koje sledi 100 nula. Brin i Page su izgradili svoje sedište u srcu kalifornijske Silikonske doline, gde su napredovali i postali najpopularniji pretraživač na svetu. U toku 2016.godine, Google je u proseku imao više od triliona pretraga dnevno. Brin i Page su sada proširili Google-ov domet na inovativne proizvode zasnovane na tehnologiji i više filantropskih i ekoloških inicijativa, preko google.org.

#4 Levi Strauss – kreator Levis Jeans farmerki

Levi Štraus (Levi Strauss) je rođen u Nemačkoj 1829.godine i preselio se u Ameriku 1847.godine. Ovde je počeo da pravi svoje „radničke pantalnone“ ili „kombinezone“ i promenio tok mode. Štraus je bio prvi dizajner plavih farmerki, koja je do danas glavna stvar u svakoj garderobi. U kasnijim godinama, Štraus je ostao velikodušan prema onima koji su imali finansijskih poteškoća, pa je finansirao 8 stipendija na Univerzitetu Kalifornije tokom 1897.godine. Njegova kompanija Levis nastavlja da napreduje kao popularan brend i danas.

#5 Arianna Huffington – suosnivač i glavni urednik u Huffington Post-u

Rođena u Atini 1950.godine, Arijana Hafington (Arianna Huffington) se preselila u Ameriku nakon što je diplomirala ekonomiju na Univerzitetu u Kembridžu, gde je postala predsednica njene široko cenjene debatne organizacije Cambridge Union. U Sjedinjenim Državama se uključila u politička komentarisanja, i redovno se pojavljivala na televiziji kako bi govorila o svojim konzervativnim stavovima. Na kraju je počela da prihvata više levičarskih stavova, podržavajući ekološki aktivizam i korporativne reforme. Tokom 2005.godine, pokrenula je The Huffington Post, koji je danas postao jedna od najpopularnijih i najmoćnijih medijskih platformi. Do 2008.godine, The Observer je rangirao ovu medijsku kuću kao najmoćniji blog na svetu. Objavila je više od deset knjiga o feminizmu, korporativnoj Americi i politici. U toku 2016.godine, Huffington-ova je objavila svoje planove da napusti Huffington Post kako bi pokrenula novu kompaniju pod nazivom Thrive Global, digitalnu platformu posvećenu zdravlju i wellness-u.

#6 Joseph Pulitzer – novinar i izdavač

Rođen u Mađarskoj, Džosef Pulicer (Joseph Pulitzer) je emigrirao u Ameriku 1864.godne gde će postati najmoćniji novinar svih vremena. Tokom 1880tih je u novine uveo novi stil novinarstva pod nazivom „žuto novinarstvo“. Postao je vodeća ličnost u Demokratskoj stranci i izabran je za kongresmena 9.kongresnog okruga Njujorka od 1885. do 1887.godine. Pulicer je vodio kampanju protiv krupnog biznisa i korupcije i pomogao je da se Kip slobode zadrži u Njujorku. Tokom 1917.godine, ustanovio je Pulicerove nagrade koje priznaju izvrsnost i dostignuća u novinarstvu, književnosti i umetnosti. Pulicerove nagrade su i dan danas veoma poštovane.

#7 Arnold Schwarzenegger – Političar i glumac

Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzenegger) je rođen u Austriji i emigrirao je u Ameriku nakon što ga je teško detinjstvo nateralo da traži novu domovinu. Nakon što je stigao u Ameriku, počeo je da radi zajedno sa trenerom po imenu Joe Weilder koji je video njegov potencijal. Tokom svoje karijere bodibildinga, osvojio je pet titula Mr. Universe i šest kruna Mr. Olympia, i samostalno je uveo bodibilding u mejnstrim. Zatim je odlučio da osvoji Holivud, i ubrzo je postao velika filmska zvezda postigavši glavne uloge u kultnim filmovima kao što su „Terminator“ i „Konan Varvarin“ (Conan the barbarian). Tokom 2003.godine, neverovatno ambiciozni Arnold je prešao u politiku, kandidujući se za guvernera Kalifornije. Na toj funkciji je bio do 2011.godine, kada je napustio funkciju i od tada se vratio glumi.

#8 Ieoh Ming Pei – arhitekta

Ieoh Ming Pei je rođen u Kini 1917.godine, preselivši se u Ameriku sa 18 godina da bi na kraju postao jedan od najpoznatijih američkih imena u polju arhitekture. Nakon što je stekao diplomu osnovnih studija sa MIT-a i magistraturu na Harvardu, oboje u oblasti arhitekture, Pei je osnovao sopstvenu firmu 1955.godine. Pei je nastavio da dizajnira tako poznate strukture kao što su Kenedijeva biblioteka, Staklena piramida u Luvru, aerodrom JFK, kula El Paso, Muzej islamske umetnosti i Rokernrol Kuća slavnih.

#9 David Ho – Istraživač AIDS-a

Istraživanje Dejvid Hoa (David Ho) je u velikoj meri uticalo na razumevanje i istraživanje, kao i lečenje, HIV-a/AIDS-a širom sveta. Rođen u malom gradu u Tajvanu, Dejvid je emigrirao u Kaliforniju sa 12 godina. Pohađao je medicinsku školu na Harvardu i započeo svoje istraživanje u Opštoj bolnici Masačusetsa u Bostonu. Tokom 1980tih, Hoovo istraživanje je odbacilo ranije postojane teorije o tome kako virus AIDS-a utiče na telo. On je dokazao da, uprkos ranijim verovanjima, virus AIDS-a nije ležao uspavan u telu nekoliko godina pre nego što napadne imuni sistem osobe. Umesto toga, dokazao je da se virus jako brzo razmnožava čim uđe u telo. Nejgovo otkriće je signaliziralo značajnu promenu u načinu na koji se AIDS istaživao i lečio. Hoov rad je prouzrokovao uvođenje upotrebe „koktela“ lekova uključujući protease inhibitore, da uspori napredovanje virusa nakon otkrivanja. Davidova otkrića su probudila nadu da će jednog dana virus HIV-a biti potpuno eliminisan. Magazin Time ga je proglasio „Čovekom godine“ 1996.godine, zbog njegovog otkrića.

#10 Nikola Tesla

Nikola Tesla – 166. godina od rođenja genijalnog naučnika

Nikola Tesla je rođen u porodici pravoslavnog sveštenika 10. jula 1856. godine u Smiljanu. Njegovi roditelji Milutin i Georgina osim njega imali su sina Daneta i ćerke Angelinu i Milku, starije od Nikole i Maricu najmlađe dete u porodici Tesla.

Godine 1879. Nikola Tesla je dobio svoje prvo nameštenje, počeo je da radi kao pomoćni inženjer u Mariboru. Iste  godine umro mu je otac i da bi ispunio očevu zelju da završi fakultet 1880. Tesla upisuje fakultet u Pragu. Nekoliko godina, koje su usledile, predstavljale su značajan period u karijeri Nikole Tesle. Nakon rada u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, usledio je izum obrtnog magnetnog polja (februara 1882.). Te iste godine na preporuku svojih predpostavljenih dobio je zaposlenje u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu. Tu je proveo dve godine na raznim i vrlo odgovornim poslovima a kako njegovo umeće nije moglo da prođe nezapaženo preporučen je i samom Edisonu. Edison je u to vreme bio najznačajnija ličnost tehnike u Americi, heroj elektrike koga je slavila cela nacija. On je Tesli 1884. godine dao posao u svojoj laboratoriji u Njujorku, ali njihova saradnja nije dugo trajala.

Ovih deset neverovatnih ljudi su samo mali primer onoga što je rezultat imigracije i interkulturalne razmene ideja. To je vitalni deo naše kolektivne potrage za zdravijim, pametnijim i živahnijim svetom. Ne bismo voleli da zamislimo svet, ili Ameriku, bez toga.

 

Izvor: Buzzworthy.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0