10 prelepih mesta na Floridi za koje niste znali da postoje!

10 prelepih mesta na Floridi za koje niste znali da postoje!

Dvadeset najboljih destinacija u SAD za odmor tokom novembra
12 savršenih mesta na Floridi za vožnju kajakom
Promotivna akcija Er Srbije u septembru. Do Njujorka za 389 evra po smeru

Svi znamo da je Florida mesto u kome se nalaze odmarališta svetske klase, zabavni parkovi i neke od najboljih plaža u državi. Međutim, postoji mnogo strana Sunčane Države koje posetioci još uvek nisu istražili. Od misterioznih i šarmantnih skrivenih dragulja do prirode i divljih životinja, pođite zajedno sa nama dok istražujemo 10 prelepih mesta na Floridi za koja niste znali da postoje!

Kanapaha Botanical Gardens


Ko bi rekao da je jedan od najboljih botaničkih vrtova u Sjedinjenim Državama udaljen samo nekoliko minuta od Univerziteta Florida? Neposredno nakon Archer puta je smešten botanički vrt Kanapha, dom najveće državne kolekcije bambusovih stabala, najvećeg biljnog vrta na jugoistoku i bara punih gigantskih voktorijanskih lokvanja. Dvadeset i četiri različita vrta jedan do drugog, u rasponu od japanskih ružinih vrtova do očaravajuće bašte leptira. Šetajte krivudavim stazama živih hrastova zaogrnutih španskom mahovinom gde se na kraju staze možete opustiti na klupi, uživajući u zadivljujućem pogledu na jezero Kanapha.

Koralni zamak (Coral Castle)


Ako izdvojite vreme za istraživanje umesto izležavanja na fantastičnim plažama Majamija, naletećete na ono što neki nazivaju osmim svetskim čudom koje je stvorio čovek – Koralni zamak. Bilo je potrebno 28 godina, čoveku po imenu Ed Leedskalnin, da 1.100 tona koralnih stena pretvori u ovaj ekstravagantni zamak. Izgleda da ne postoje svedoci ove njegove tehnike gradnje i upravo zbog toga je jedna od najmisterioznijih dostignuća na svetu. Tokom noći je tajno gradio ovaj dvorac, u vreme kada nije bilo pristupa modernim metodama gradnje. Jedino što je govorio o svom remek delu jeste to da je „otkrio tajnu piramida“. Rezultat je najznačajnija veštačka struktura u čitavoj državi!

Memorijalni greben Neptun (Neptune Memorial Reef)

Stone lion and gate underwater
Ako se slučajno nađete u oblasti Key Biscayne, pogledajte utočište ronilaca, nautičara, studenata i morskih biologa – Memorijalni greben Neptun. Pokrivajući više od 16 hektara okeanskog dna, ovo mesto inspirisano Atlantidom je dom najvećeg grebena koji je čovek stvorio na svetu. Mnogi dolaze na greben ne samo radi podvodnog iskustva, već kako bi raspršili pepeo svojih najdražih u ovom spokojnom spomen obeležju. Oni na neki način stvaraju „život posle života“.

Muzej Salvadora Dalija

Fanovi Salvadora Dalija će biti oduševljeni ovim mestom! Muzej Salvadora Dalija u Sankt Petersburgu čuva najobimniju kolekciju dela ovog izuzetno maštovitog i talentovanog slikara van Evrope. Muzej predstavlja počast ovom umetniku i sadrži nekoliko Dalijevih slika, fotografija, grafika i 3D predmeta. Ne zaboravite da pogledate i druge zabavne aktivnosti kao što su projekcije filmova i časovi joge.

Muzej Morikami i japanske bašte

Za autentično japansko iskustvo izvan Japana, putovanje na plažu Delray, Morikami muzej i japanske bašte je neophodno! Doživećete lepotu raskošnog drveća i lišća oko vas, mirnih bara i fontani. Ovi nadahnjujući i mirni vrtovi vam nude priliku da vidite razne izložbe usredsređene na različite zanimljive aspekte japanske kulture. Takođe možete istražiti japanski Art Deco, kulturu tetoviranja i umetnost stvaranja bambusovih korpi. Pogledajte sobu čaja u kojoj možete biti deo tradicionalne ceremonije služenja čaja.

Nacionalno grčko pravoslavno svetilište Sv. Fotije

Interior of St. Photios National Greek Orthodox Shrine

Ovo prelepo mesto u Sv. Avgustinu je prvobitno izgradila španska porodica 1749.godine. Ovo nacionalno grčko pravoslavno svetilište se odlikuje vizantijskom umetnošću i zapanjujućim freskama. Poseduje i miran vrt za goste koji tu mogu uživati i meditirati. Malo ljudi zna da se u spremištu ovog mesta nalaze fragmeti kostiju od 18 svetaca, koje je potvrdio sami Vatikan.

Cape Romano Dome

Blue sky over the Cape Romano dome house ruins

Cape Romano kućice se mogu činiti veoma neobičnim mestom, ali su mnogima ove arhitektonsko bizarne kuće zapravo veoma lepe. Prvobitno ih je, kao kuće na plaži, izgradio naftni magnat Bob Lee. Dizajnirane su tako da izdrže uragane ali, nažalost, Lee nije računao na erozije plaže. Nekada su bile predmet velike lepote, postavljene nasuprot zelenilu Everglades-a i plavim vodama Meksičkog zaliva. Sada su neobično priznanje prirodi koja je vratila nazad svoj dom…

Nacionalni park Dry Tortugas

Iako je Dry Tortugas deo Službe Nacionalnog parka, ova opskurna grupa izolovanih ostrva se često zanemari kada posetioci pohrle na Key West kako bi uživali u ostrvskoj lepoti. FDR je područje koje je označeno kao nacionalni park, a ovom prelepom mestu se može pristupiti samo hidroavionom ili brodom. To je odlično mesto za ronioce koji se ovde mogu zasititi obilnim morskim životom, koralnim grebenima i tropskim pticama. Takođe možete iskusiti fantastičan ribolov ili sve ovo videti tokom vožnje kajakom duž smaragdno zelenih voda.
Stojeći snažno kao spomenik prošlosti, tvrđava Jefferson je masivna obalna kamena tvrđava koja nikada nije završena.

Državni park Falling Watters

Waterfall surrounded by green foliage

Većina nas razmišlja o plaži kada kreće na Floridu, ali ako cenite lokalnu istoriju i želite da vidite prirodu koja zaista oduzima dah, posetite državni park Falling Watters u Chipley-ju. Falling Watters je zabačeni park prekriven papratima i stazama koje vode do njegovog kultnog vodopada od 73 metra koji se spušta u kavernoznu uvalu. Lokalne legende (i relikvije iz nedavnih iskopavanja) nam govore da park sadrži brojne uvale koje su starosedeoci Amerike koristili kao skrovišta kada su se borili protiv Andrew Jackson-a u Seminolskim ratovima. Ponesite svoje kupaće kostime jer izvori imaju sjajna mesta za plivanje pored mesta za planinarenje, ribolov i kampovanje.

Apalachicola National Forest

Na ivici Floride se nalazi Apalachicola, najveća šuma u Sunčanoj Državi. U njoj se nalaze neka od najčistijih i netaknutih jezera, reka i prirodnih izvora na Floridi. Šuma se otvara prerijama koje, na proleće, bivaju ispunjene blistavim prikazima divljeg cveća koje cveta duž cele reke Apalachicola. Moraćete da vidite lepotu ovog prelepog dragulja Floride koji često biva zaboravljen, a koji se može pohvaliti malim pećinama i vrtačama u blizini Leon Springs-a. Vozite se slikovitim prolazom Apalachee Savannahs Scenic Byway-a i bićete nagrađeni pogledom na prostrane tropske pašnjake.

Izvor: Discover 

COMMENTS

WORDPRESS: 0