10 stvari po kojima je Amerika poznata

10 stvari po kojima je Amerika poznata

Oaza japanske kulture i umetnosti na sat vremena od Majamija!
TOP 10 najlepših nacionalnih parkova u Americi
16 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom marta 2022.godine

Sjedinjenim Državama, ili Americi generalno, ne treba posebno predstavljanje. Ali, šta Ameriku čini tako poznatom? Atrakcije poput Velikog Kanjona i planine Rashmore prirodno padaju na pamet, kao i njeni trajni otisci na globalnu kulturu, kao što su Hollywood, muzika, sport, istorijske ličnosti, tehniloške inovacije i još mnogo toga. Najbolji način da doživite Ameriku je da putujete na potpuno američki način – putovanjem! Idite i pešačite ili prenoćite u nekim od najboljih glamping mesta u Americi. Krstarite autoputem Pacifičke obale sa spuštenim prozorima ili se vozite sa svojom bandom kroz srce Amerike na Route 66. Uvek ima ponešto za svakoga, poput nekih od najpopularnijih tržnih centara i okruga, luksuznih smeštaja ili nekih od najboljih tematskih hotela za one koji žele da istraže velike gradove. Prirodna čuda, čuda koja je napravio čovek, nacionalni parkovi, tematski parkovi, plaže, planine, gradovi i šarmantna mala sela su u izobilju ako tražite idiličan odmor. Možda se zapitate: „Po čemu je Amerika poznata širom sveta?“. Ova zemlja je melting pot kada je kulturna raznovrstnost u pitanju, kuhinja, ljudi, pa čak i geografska područja – od užurbanog New York-a do rashlađene California-e, prehladne Alaska-e i toplih Hawaii-a. Pođite sa nama dok vam pokazujemo stvari po kojima je Amerika poznata.

#1 Hot Dog-ovi

JOH_0657

Jedna od dobrih stvari u Americi je to što je dom ukusne i popularne hrane. Ne može se poreći činjenica da Amerikanci vole svoje hot dog-ove. Prema Nacionalnom savetu za kobasice i hot dog-ove (da, postoji nacionalni savet za hot-dog u Americi), Amerikanci samo tokom praznika 4.jula pojedu 150 miliona viršli. Zašto je hot dog toliko popularan, pitate se? Jednostavna grickalica od kuvane kobasice postavljena između hleba sa kečapom i senfom pogađa sva prava mesta čula. Takođe je veoma pristupačna užina. New York i Chicago su verovanto najbolja mesta za isprobavanje hot dog-ova u Americi. Od uličnih kolica do lanaca brze hrane do zanatskih hot dog-ova u luksuznim restoranima, oni su sveprisutna američka hrana.

#2 Hollywood

Hollywood

Verovatno svaki autsajder upoznaje Ameriku preko Hollywood-a. Hollywood je toliko poznat i popularan da je čak inspirisao spin-off širom sveta u obliku Bollywood-a, Ghollywood-a, Wellywood-a i mnogih drugih. Uskočite u taksi iz LAX-a i potrudite se da ne tražite od taksista da stane svakih nekoliko sekundi da snimite selfije sa holivudskim znakom u pozadini! Prošetajte (bukvalno!) holivudskim Šetalištem slavnih sa zvezdama, očarajte se sjajem i glamurom Beverly Hills-a, ili idite na uočavanje zvezda u čuvenom poštanskom broju 90210. da biste maksimalno iskoristili vreme u Hollywood-u, obiđite Universal Studios gde možete posetiti setove svojih omiljenih filmova i TV emisija ili svratiti u svetski poznati muzej voštanih predmeta Madame Tussauds.

Universal Studios Hollywood

Adresa: 100 Universal City Plaza, Universal City, CA 91608, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: 10AM – 17PM

Kontakt telefon: +1(800) 864-8377

#3 Istorijske ličnosti

Abraham Lincoln Memorial 3

Šta bi svetske istorijske knjige bile bez Abraham Lincoln-a, John F. Kennedy-ja, Dr. Martin Luther King-a, Harriet Tubman ili Rose Parks? A ovo su samo neke poznate američke ličnosti. Doprinosi drugih američkih ličnosti na polju umetnosti, književnosti, biznisa, nauke i muzike su takođe legendarni. Amerikanci su pnosni što poštuju svoje istorijske ličnosti. Dakle, obavezno posetite mnoštvo spomenika i vrhunskih muzeja u Sjedinjenim Državama posvećenih ovim poznatim istorijskim ličnostima u gradovima širom Amerike.

Lincoln Memorial

Adresa: 2 Lincoln Memorial Cir NW, Washignton, DC 20037, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: otvoreno 24/7

Kontakt telefon: +1(202) 426-684

#4 Tehnološke inovacije

San Jose Tech Museum of Innovation

Preduzetnički duh je duboko usađen u psihu Amerikanaca. Amerika je dom najvećeg broja izuma i inovacija na svetu. IBM je učinio personalne računare pristupačnom realnošću, Mycrosoft Windows je digitalizovao rad na desktop-u u radnom prostoru, Google je doneo svetske informacije na dohvat ruke, Facebook je učinio svet manjim, a Apple je popularizovao tehnologiju dodira. Sve su ovo američke tehnološke inovacije, zahvaljujući kojima sada možete čitati ovaj članak sedeći na svom kauču! Dakle, odvojite malo vremena i posetite legendarnu Silikonsku dolinu u sunčanoj California-i, domu tehnoloških inovatora Amerike!

The Tech Museum of Innovation

Adresa: 201 S Market St, San Jose, CA 95113, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: 10AM – 17PM, svaki dan. Zatvoreno tokom Dana zahvalnosti i Božića

Kontakt telefon: +1(408) 294-8324

#5 Bejzbol

Yankee Stadium upper deck 2010

Bejzbol je zaista američki sport, ali ima velike obožavatelje i u nekoliko drugih država. Bejzbol je toliko popularan da se kaže da neke kolekcionarske karte poznatih bejzbol legendi vrede stotine, pa čak i hiljade dolara. Dakle, uživajte u bejzbol ludilu na najbližem stadionu prilikom sledeće posete Americi i uronite u ovu nacionalnu američku zabavu!

Yankee Stadium

Adresa: 1 E 161st Street Bronx, NY 10451, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: 10AM – 17PM, svaki dan

Kontakt telefon: +1(718) 293-4300

#6 Mount Rushmore

Mount Rushmore National Memorial

Najjedinstvenija od svih američkih znamenitosti je planina Rushmore. Nijedna druga država ne može se pohvaliti da odaje počast svojim prethodnim liderima na tako veličanstven način. Nacionalni memorijal Mount Rushmore prikazuje visoka granitna lica bivših predsednika George Washington-a, Thomas Jefferson-a, Theodore Roosevelt-a i Abraham Lincoln-a. Nalazište takođe sadrži i muzej sa interaktivnim eksponatima.

Mount Rushmore National Memorial

Adresa: 13000 SD-244 Keystone, SD 57551, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: 05AM – 21PM, svaki dan

Kontakt telefon: +1(605) 574-2523

#7 Grand Canyon

Grand Canyon National Park: Mather Point Pano 03

Grand Canyon (Veliki Kanjon) je jedno od najlepših mesta čiju veličanstvenost zaista možete da zamislite samo kada ga vidite svojim očima. Iskelsan snagom reke Colorado i erozijom vetra, ovaj moćni kanjon je sloj poj sedimentih stena čvrsto stisnutih u čudo prirode koje oduzima dah. Smešten u Arizoni, Grand Canyon je jedan od najposećenijih nacionalnih parkova u Americi. Panoramski vidici, bezbroj pešačkih staza, canyoning, vožnja mazgama i vrtoglavi stakleni most su samo neke od atrakcija Nacionalnog parka Grand Canyon. Otvoren 24/7 tokom cele godine, jednostavno nema izgovora da ne posetite ovo čudo prirode!

Nacionalni park Grand Canyon

Adresa: Grand Canyon Village, Arizona 86023, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: otvoreno 24/7

Kontakt telefon: +1(928) 638-7888

#8 Muzika

Rock and Roll Hall of Fame Fireworks

Među mnogim doprinosima koje je Amerika dala svetu, njen uticaj na polju muzike je najuticajniji. Prilično je teško zamisliti svet muzike bez rokenrol ritmova Elbis Presley-a, dubokog jazz-a i bluza Billie Holiday, pesama Michael Jackson-a, kantri klasika Jonny Cash-a, hard rock muzike Guns n’ Roses, pop pesama Madonna-e, Taylor Swift i Beyonce, ili hip hop pesama Eminem-a, Jay Z-ja ili Kanye-a. Odajte počast muzičkim zvezdama i posetite Kuću slavnih rokenrola (Rock & Roll Hall of Fame) ili obiđite vilu Graceland u Memphis-u.

Rock & Roll Hall of Fame

Adresa: 1100 E9th St, Cleveland, OH 44114, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: 10AM – 17:30PM, svaki dan

Kontakt telefon: +1(216) 781-7625

#9 Američki fudbal

American Football

Američki fudbal, koji se u Sjedinjenim Državama i Kanadi naziva samo „fudbalom“, nije isto što i fudbal u ostatku sveta. To je jedinstveni spoj fudbalskog i timskog sporta u stilu ragbija koji igraju dva tima od po jedanaest igrača na pravougaonom polju sa stativama na svakom slučaju. Fudbal je nacionalna opsesija u Americi. Fudbalski Superbawl je navodno jedno od najvećih „zajedničkih iskustava“ u Americi. Kao takva, energija, entuzijazam i strast igrača, kao i gledalaca, prilično su zarazni. Pokušajte da uhvatite fudbalsku utakmicu na jednom od mnogih stadiona širom Sjedinjenih Država ili posetite Kuću slavnih profesionalnog fudbala (Pro Football Hall of Fame) za neke uvide u američki fudbal.

Pro Football Hall of Fame

Adresa: 2121 Geroge Halas Dr NW, Canton, OH 44708, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: 09AM – 17PM

Kontakt telefon: +1(330) 456-8207

#10 Klasični diner-i (restorani)

Ruby's Diner with Flo hair.

Jedna od mnogih stvari povezanih sa Amerikom su hamburgeri i institucija koja je učinila popularnim baš te hamburgere – klasični američki restorani zvani diner-i. Klasični restorani su potpuno američki brend, koji služi širok spektar američkih jela poput hamburgera, pomfrita, mlečnih šejkova, kafe i pite. Većina klasičnih restorana se nalazila duž autoputeva i u gradovima radničke klase, ali mnogi od njih su sada preuređeni da služe vrhunske verzije tradicionalne hrane. Ovi restorani su popularne turističke atrakcije zbog svoje masne hrane koja izaziva nostalgiju i koja se servira na stolovima u klasičnom art-deco enterijeru.

Ruby’s Diner

Adresa: 100 Citadel Drive, #222 Los Angeles, CA 90040, USA

Website: možete ga videti klikom OVDE

Radno vreme: 07:30AM – 21PM, svaki dan

Kontakt telefon: +1(323) 382-7829

Hajmo sada u Ameriku!

Ako ste se ikada zapitali: „Po čemu je Amerika poznata?“, pa evo sada znate! Nadamo se da smo vas ubedili da ponovo posetite ovu sjajnu naciju, ako već niste! Gde god da se odlučite da odete u Americi, ona će vas sigurno oduševiti sa očaravajućom lepotom, fascinantnom kulturom i svojim gostoljubljivim ljudima.

 

Izvor: Trip101.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0