12 savršenih mesta na Floridi za vožnju kajakom

12 savršenih mesta na Floridi za vožnju kajakom

Ovo su 15 najbolje rangiranih turističkih atrakcija na Floridi za 2021. godinu
Ovo su najpopularnije inostrane destinacije za američke turiste
16 najboljih vrela (springsa) na Floridi koje morate posetiti ove godine

Da li ste se ikada vozili kajakom? Ovo je neverovatna i drevna avantura koja vas povezuje sa vodom i prirodnim okruženjem oko vas. Prve kajake su zapravo stvorili Inuiti iz arktičkih regiona hiljadama godina ranije, a pre nekoliko stotina godina ljudi u drugim regionima su se zainteresovali za njih kao za sportsko plovilo. Danas možete učestvovati u rekreativnom kajaku na mirnim, blagim vodama ili, pak, brzim i podmuklim. Vrsta kajaka koju ćete koristiti zavisi od vrste vode.

Ono što je bitno – kajake ne treba mešati sa kanuima! Najočiglednija razlika između njih je ta što koristite jedno veslo sa oštricom na svakom kraju za vožnju kajakom, a dva vesla sa jednim sečivom na donjem kraju za vožnju kanuom.

Mesta za vožnju kajakom na Floridi

Florida ima na stotine zabavnih mesta za vožnju kajakom, tako da može biti malo teže izabrati gde zapravo da odete. Lokacija koju odaberete može zavisiti i od toga koje znamenitosti želite da vidite i koju vrstu kajaka želite da vozite. Da li želite da vidite raznovrsne divlje životinje i da opušteno veslate niz lenju reku? Ili, pak, tražite opasnije iskustvo u divljim vodama dok vam srce kuca jače nego ikada? Da bismo vam pomogli da odlučite, evo liste od 12 najboljih mesta za vožnju kajakom na Floridi, zajedno sa kontakt informacijama i optimalnim mestima za kretanje.

#1 Winter Park Chain of Lakes

Winter Park - Best Places to Kayak in Florida

Winter Park nudi jedinstvenu priliku za vožnju kajakom: elegantni kanali koje je napravio čovek vijugaju kroz istorijski grad i između impresivnih imanja, dok istovremeno nude pogled na prirodne divlje životinje Floride. Bujne vodene biljke uspevaju duž ovih obala. Ptice se gnezde iznad vas, na drveću. Kanali povezuju šest velikih slatkovodnih jezera u kojima žive ribe i kornjače, koje zauzvrat obezbeđuju hranu za čaplje. Sve ovo možete videti iz kajaka u okviru grada! Zaklonjena hladovina kanala pruža olakšanje od Sunca i vetra i čini neverovatno prijatnim i opuštajućim vaše krstarenje.

Odakle krenuti: Dinky Dock: 410 Ollie Ave, Winter Park, FL 32789

Koga kontaktirati: 407-212-7306

#2 Tampa Bay: Shell Key Preserve

Tampa - Best Places to Kayak in Florida

Shell Key Preserve je rezervat od 1.828 hektara sa ostrvom od 195 hektara koji se nalazi u oblasti Tampa Bay. U ovom netaknutom, morskom okruženju, možete videti delfine i morske krave, veslati kroz šume mangrova i uživati u netaknutim belim plažama! Ove plaže nemaju odobren javni pristup osim sa vode, tako da je kajak skoro jedini način da dođete do ovih obala. Pokušajte da koristite ’čisti’ (providni) kajak i moći ćete da otkrijete morska stvorenja ispod sebe! Riba, morskih zvezda i rakova ima u izobilju u ovim čistim, blistavim vodama.

Odakle krenuti: Billy’s Stone Crab: 1 Collany Rd, Tierra Verde, FL 33715

Koga kontaktirati: 727-265-2268

#3 Tampa Bay: Targon Springs

The Bayous of Tarpon Springs je dom delfina, morskih krava, stingray riba i, naravno, tarpona! Ako nikada niste videli jednu od ovih velikih riba, čeka vas veliko iznenađenje! Takođe, sezonske ture se nude tokom sezone morskih krava, što znači da ćete upoznati ove nežne divove – izbliza! Pored divljih životinja, postoje i istorijska mesta za razgledanje dok istražujete vodene puteve Tarpon Springs-a, uključujući kuće u viktorijanskom stilu iz ranih 1900tih godina. Nakon veslanja možete posetiti prodavnice na obali i grčke restorane po kojima je ovaj grad poznat.

Odakle krenuti: Tarpon Springs Yacht Club: 1 Bayou Blvd, Tarpon Springs, FL 34689

Koga kontaktirati: 727-265-2268

#4 Fort Pierce

Fort Pierce - Best Places to Kayak in Florida

Ako želite da probate večernji izlet u prirodi, Fort Pierce ima jedinstvena stvorenja koja nećete naći na drugim mestima. Ako budete imali sreće, možda ćete naići na bioluminiscentne meduze koje će osvetliti tamne vode ispod vašeg kajaka. Veslanje u uvalama i kretanje kroz tunele mangrova u mraku uz baterijsku lampu ili fenjer će sigurno biti drugačije iskustvo od dnevnog putovanja, možda čak i malo sablasno.

Odakle krenuti: Little Jim Bridge Park: 601 N Causeway, Fort Pierce, FL 34949

Koga kontaktirati: 772-206-0337

#5 Jupiter

Jupiter - Best Places to Kayak in Florida

Plavo-zelene vode reke Indian su pune fascinantnih morskih životinja, a možete ih sresti ’lice u lice’ tokom vožnje kajakom. Ove unutarobalne vode su takođe obložene prelepim divljim plažama na kojima oni koji voze kajake mogu da se zaustave i iskrcaju se na obalu kako bi uživali. Postoji mnogo plitkovodnih tačaka i veliki peščani deo za istraživanje i traženje malih životinja kao što su morske zvezde, naduvane ribe (puffer fish) i školjke. Takođe možete iskočiti iz kajaka i uživati u hladnoj vodi tokom vrelog dana.

Odakle krenuti: Jupiter Pointe Club and Marina: 18701 SE Federal Hwy, Jupiter, FL 33469

Koga kontaktirati: 561-203-9477

#6 Rocks Springs

Rock Springs - Best Places to Kayak in Florida

Rocks Springs Run je prirodan, slikovit vodeni put formiran od niza arteških izvora. Ima sporu, kristalno čistu vodu u kojoj možete videti slatkovodne vrste kao što su aligatori, vidre, kornjače i ribe, kao i ptice i jelene duž obale i u borovim ravnim šumama. U jednom smeru ćete veslati protiv struje, a u drugom smeru nećete moći uopšte da veslate! Ova lagana staza za veslanje je odlična za početnike.

Odakle krenuti: King’s Landing: 5722 Baptist Camp Rd, Apopka, FL 32712

Koga kontaktirati: 407-212-7306

#7 Crystal River

Crystal River - Best Places to Kayak in Florida

Mirna voda Crystal River-a se uliva u izvore Three Sisters, Jurassic Spings i Hunter Springs u nacionalnom rezervatu za divlje životinje Crystal River (Crystal River national wildlife refuge). Vožnja kajakom je dozvoljena samo od 1.aprila do 14.novembra. U ostatku godine, izvori su zabranjeni za vožnje jer ugrožene morske krave hrle ovde radi utočišta. Vode su prirodno zagrejane i zbog toga one biraju da im ovo bude dom preko zime. Tokom sezone kada su izvori otvoreni za kajake, ove kultne, tirkizne vode se smatraju jednim od najlepših na Floridi.

Odakle krenuti: King’s Bay Park: 268 NW 3rd St, Crystal River, FL 34428

Koga kontaktirati: 352-834-1556

#8 Rainbow Springs State Park

Rainbow Springs - Best Places to Kayak in Florida

Pre nego što je Rainbow Springs postao državni park, bio je privatni park na otvorenom. Dokaz o tome možete videti u ukrasnim baštama i vodopadima koje je napravio čovek koji još uvek teku. Međutim, pored ovih ljupkih atrakcija, i dalje ostaje lepota prirodnih izvora i okolnih mreža mahovine. Posetioci ovih neverovatno plavih voda mogu da vide desetine vrsta života. Ako vam postane vruće tokom veslanja, možete samo uskočiti u vodu i osvežiti se!

Odakle krenuti: KP Hole Park: 9435 SW 190th Avenue Rd, Dunnellon, FL 34432

Koga kontaktirati: 352-541-0115

#9 Merritt Island National Wildlife Refuge

Bio Tour - Best Places to Kayak in Florida

Merritt Island je najveće barijerno ostrvo na Floridi i dom je NASA-inog svemirskog centra Kennedy i 140.000 hektara prirodnog rezervata. Voden putevi unutar ovog mesta pružaju neuporediv pogled na priobalne ekosisteme Floride. U ovim obalnim vodama možete videti aligatore, delfine i morske krave. Pored toga, ova lokacija je takođe jedna od najpopularnijih lokacija u Americi za bioluminiscenciju kajaka. Milijarde bioluminiscentnih planktona sijaju u mraku kada se neko nalazi u vodi, na primer kada veslo prođe kroz vodu, stvarajući jeziv prizor koji oduzima dah, a koji se najbolje vidi u najmračnijim noćima.

Odakle krenuti: Merritt Island Naitonal Wildlife Refuge: 1987 Scrub Jay Way, Titusville, FL 32782 (NW Haluover Canal)

Koga kontaktirati: 407-212-7306

#10 Suwannee River

Suwannee reka, duga 246 milja, poznata je reka za ovakve vrste izleta. Ova reka je uglavnom spora, čiji prirodni kanali prolaze kroz šumovite močvare i šume. Međutim, ako ste veoma iskusan sportista kada su kajaci u pitanju, i zainteresovani ste za vožnju na divljim vodama, postoje neki divlji delovi ove reke. Najveći brzaci na Floridi počinju u Big Shoals delu reke i ocenjeni su klasom I-II (a ponekad i III) po težini. Vode iznad Big Sholas-a su veoma mirne i ravne, a na obali pored brzaka postoji staza za prevoz, tako da je moguće ući i izaći na istom mestu. Da biste došli do mesta kretanja, potrebno je da malo pešačite.

Odakle krenuti: Big Shoals Hiking Trail Entrance: 18738 SE 94th Street, White Springs, FL 32096

Koga kontaktirati: 386-397-4331

#11 Weeki Wachee Springs State Park

Weeki Wachee sirene nisu jedini razlog zašto je ovaj park poznat. Ovaj izvor ima slatkovodni pećinski sistem koji je najveći u okrugu! Dok mirno veslate duž reke, znajte da postoji ogromno podvodno carstvo stotinama milja ispod vas, osvetljeno svetlošću i snovima njenih morskih stanovnika. Površinske vode reke su prelepe safirno plave boje i napajaju se iz više izvora duž staze od 6 milja. Možete čak videti i male izvore koji bujaju i napajaju reku iz okolne šume.

Odakle krenuti: 6131 Commercial Way, Weeki Wachee, FL 34606

Koga kontaktirati: 352-592-5656

#12 Pine Island

Great Calusa Blueway je 190 milja staze za veslanje koja počinje u priobalnim vodama Pine Island Sound-a u blizini Fort Myers-a, a dalje putuje kroz zaliv Estero i uz Caloosahatchee reku. Staza je jasno označena smeđim znakovima koji drže veslače u plitkim vodama i dalje od saobraćaja motornih čamaca duž obale. Možete provesti nekoliko sati ili nekoliko dana istražujući plaže, plimne otoke, mnoga ostrva koja su deo zaliva. Do mnogih ovih intimnih mesta možete doći jedino pedalinama.

Odakle krenuti: Pineland Monument Park: 13643 Waterfront Drive, Pineland, FL 33922

Koga kontaktirati: 239-229-7367

Svi na vožnju kajakom!

Na Floridi postoje sve vrste vožnji kajakom. Od kajaka na moru duž prelepih plaža Floride i barijernih ostrva, do rečnog kajaka sa blagim strujama koje će odraditi većinu posla u vaše ime, zatim kajaka na divljim rekama i brzim delovima, pa čak i do urbanog kajaka za one koji ne žele da napuste udobnost grada… Kao što vidite, postoji nešto za svaki tip veslača! Možete provesti dan istražujući vode Floride i nikada ne staviti svoje veslo dva puta u istu vodu!

 

Izvor: Westgateresorts.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0