12 zabavnih činjenica o Fort Lauderdale-u

12 zabavnih činjenica o Fort Lauderdale-u

American Suburbs – Interesantna priča o nastanku prvih američkih predgrađa
Rođenje ’ilegalne’ imigracije u Americi – Evo kako je nastao ovaj pojam i ograničenje broja doseljenika
Ovo su Srbi koji su obleželi američku istoriju i kulturu

Fort Lauderdale je grad na jugoistočnoj obali Floride. Poznat po svojim kanalim, luci za kruzere i prelepim plažama, grad se brzo razvio u turističku destinaciju koju morate videti. Evo nekoliko činjenica koje bi trebalo da znate o Fort Lauderdale-u pre nego što krenete na vaše putovanje prema ovom divnom gradu!

Činjenice o Fort Lauderdale-u

fort lauderdale skyline

#1 Nadimak „Venecija Amerike“

Nadaleko poznat kao „Venecija Amerike“ i „Svetska prestonica jahti“, Fort Lauderdale ima 300+ milja plovnih puteva. Razrađen sistem reka, kanala i unutarobalnih plovnih puteva čine ovaj grad najvećim snom nautičara. Da ne spominjemo – odličan je i za veslanje!

#2 Grad je počeo kao vojno utvrđenje i trgovačko mesto

Fort Lauderdale je prvobitno nije bio jedna, već TRI tvrđave tokom Drugog rata Seminola. Iako tvrđave danas ne stoje, ime se očigledno zadržalo.

Posle rata, Stranahan Kuća (The Stranahan House), najstarija zgrada u Fort Loderdejlu, izgrađena je 1890tih. Kuća je služila kao trgovačko mesto za to područje i brzo se razvila u centar grada duž Nove reke.

river in fort lauderdale

#3 Veliki Fort Lauderdale je više od jednog grada

Veliki Fort Lauderdale se u celosti odnosi na Broward okrug. Okrug koji je, prema popisu iz 2019.godine, 17.najnaseljeniji okrug u Sjedinjenim Državama, sastoji se od 31 opštine.

#4 Spring Break je pomogao u izgradnji grada

Fort Lauderdale je predstavljen u popularnom filmu iz 1960tih, „Gde su dečaci“ (Where the Boys are). Burni film je bio o (pogađate) Spring Break-u. Ubrzo nakon što je film objavljen, studenti su masovno pohrlili u prestonicu sunca i peska.

Danas je Fort Lauderdale i dalje popularna destinacija za prolećne praznike, ali je ludilo studenata sa koledža daleko manje!

#5 Fort Lauderdale je dom jedne od najprometnijih luka za krstarenje na svetu

Luka Everglades, južno od Fort Loderdejla, treća je najprometnija luka za krstarenje na svetu. Prihvatajući skoro 4 miliona putnika godišnje, luka se nalazi odmah iza luke Majami i Port Kanaverala (Port Canaveral), kada su putnici u pitanju.

Luka se nalazi na povoljnoj lokaciji u blizini aerodroma Fort Loderdejl – Holivud (FLL) gde vas prevozi direktno sa aerodroma do krstarenja.

#6 Fort Lauderdale ima suptropsku klimu tokom cele godine

Fort Loderdejl ima skoro 250 sunčanih dana godišnje i godišnji prosek od 74.45F. Nije loše mesto, ako nas pitate!

cycling the coast in fort lauderdale

#7 Ovde možete pronaći neke od najlepših plaža na svetu

Područje Fort Lauderdale-a se sastoji od 24 milja obale – i sve je oivičeno plažama svetske klase.

Od plaže Hilsboro (Hillsboro Beach) na severu do plaže Halendejl (Hallandale Beach) na jugu.

#8 Dom jedinog koralnog grebena pronađenog u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država

Neposredno uz obalu, nakon 24 milje plaže, nalazi se trakt koralnog grebena. Ovi koralni grebeni su deo Trakta floridskog grebena koji se proteže od Suvog Tortugasa (Dry Tortugas) do zaliva Sent Luci (St Lucie Inlet, 360 milja), trećeg najdužeg sistema koralnih grebena na svetu.

U Fort Loderdejlu, ovaj trakt koralnog grebena sastoji se od tri nivoa:

  • Unutrašnji greben: blizu obale, na 15 stopa dubine, savršeno za ronjenje na plaži
  • Srednji greben: drugi nivo na 20-30 stopa. Pecajte ili ronite ovde uz pomoć lokalne ronilačke radnje ili čartera za ribolov
  • Spoljni greben (treći greben): poslednji sloj na 40-60 stopa pre nego što se spusti ka moru. Odlično područje za ronjenje, podvodni ribolov

Sve ovo čini ovu destinaciju sjajnom za ronjenje!

shore diving fort lauderdale

#9 Desetine brodskih olupina leže na dnu mora

Osamdesetih godina prošlog veka, okrug Broward je doneo Program veštačkog grebena. Ovaj program je potopio desetine brodova u peščane delove da bi koralnom grebenu dao mesto pričvršćivanja.

Godinama kasnije, ove olupine sada privlače morski život i služe kao odlična područja za pecanje ili ronjenje.

diving the robert edmister wreck

#10 Odmah pored plaže, dva miliona guma bačeno je u okean 1970tih

Zašto? Iz istog razloga iz kog dole stavljamo olupine brodova: veštački greben. Okrug nije znao da gume nisu pogodan materijal za korale! Čovek bi pomislio da će proveriti dva puta, zar ne?

Danas se ove gume uklanjaju putem programa uklanjanja morskog otpada koji finansiraju savezne, državne i lokalne agencije. Jedna kompanija je zaključila ugovor i dobija 18 dolara po uklanjenoj gumi!

#11 Plaža je jedno od najprometnijih mesta za morske kornjače na svetu

Južna Florida generalno služi kao mesto gnežđenja hiljada ugroženih morskih kornjača. Od tri do sedam vrsta, širom sveta, gnezde se ovde između marta i oktobra: Loggerheal, Green i Leathback.

cycling the a1a fort lauderdale

#12 Fort Lauderdale je odličan grad za avanture na otvorenom!

Naročito ako volite okean. Ronjenje, pecanje, veslanje, dani na plaži, jedrenje, pa čak i neke lepe biciklističke rute mogu se naći u ovom prelepom gradu! Možete čak uživati u besplatnim ili jeftinim aktivnostima na otvorenom!

 

Izvor: Oceanwideexplorers.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0