15 neverovatnih mesta u Americi za koje verovatno niste znali da postoje

15 neverovatnih mesta u Americi za koje verovatno niste znali da postoje

8 poznatih ulica u Americi koje morate da posetite
23 povoljne destinacije za odmor širom Sjedinjenih Država
11 napuštenih gradova u SAD koje još uvek možete posetiti

Amerika je zemlja putovanja, staza za pešačenje i velikog otvorenog neba, gde se preko četiri miliona milja autoputeva preseca sa ogromnim pustinjama, mamutskim planinskim vrhovima, velikim dolinama i ravnicama koje se nastavljaju niz horizont. I ne zaboravimo hranu, plaže, gradove i Holivud. Teško je zamisliti da toliko Sjedinjenih Država još čeka da bude otkriveno!
Veliko američko iskustvo se svodi na otkrivanje nepoznatog, lepog i nadrealnog, zbog čega smo mislili da ćemo sastaviti ovu listu mesta za koja verovatno nikada niste znali da postoje širom SAD-a. Od Aljaske do Havaja, Njujorka i Novog Meksika, odmah dodajte ova nepoznata čuda na svoju listu želja.

⦁ Skagit Valley Tulip Fields, Washington

Stotine hiljada posetilaca dolazi na polja tulipana u Monut Vernon-u, država Vašington, na jednomesečni festival između 1. i 30. aprila. Pogled na preko milion lala, narcisa i irisa jarkih boja je jedna od najpopularnijih atrakcija Vašingtona.

⦁ Haiku stepenice Oahu-a, Hawaii

Takozvano Stepenište do neba (Stariway to Heaven) je planinarska staza koja je, suprotno popularnom verovanju, zapravo zatvorena za javnost. Ali, prema lokalnom stanovništvu, iskusni planinari i dalje putuju. Izazovan uspon praćen strmim ispadanjem sa obe strane, ove Stepenice nude neuporediv panoramski pogled na obalu Oahu…jednom kada ste na vrhu!

⦁ Rainbow Falls, Watkins Glen State Park, New York

Zaboravite Nijagarine vodopade; smešteni u regionu Finger Lakes države Njujork, nekih 250 milja severozapadno od Njujorka, nalazi se svet sličan fantaziji pod nazivom Rainbow Falls. Smešten oko kilometar zapadno od ulaza u državni park Watkins Glen, samo sledite stazu od 1,5 milje kroz 400 metara duboku klisuru dok ne dođete do slikovitog vodopada.

⦁ Denali Nacionalni park i rezervat, Aljaska

Nacionalni park i rezervat Denali obuhvata zapanjujućih šest miliona hektara epske divljine Aljaske. Njen krunski dragulj je Denali, najviši planinski vrh u Severnoj Americi, visok 7010 metara. U parku se nalaze sve vrste autohtonih divljih životinja, uključujući grizlije, vukove, losove, irvace i Dall ovce.

⦁ Maroon Bells-Snowmass Wilderness, Colorado

Ovo prelepo prostranstvo majke prirode se nalazi duboko u surovim planinama Elk u centralnom Koloradu. Dom za više od 100 kilometara pešačkih i pešačkih staza, najbliži grad ove nadzemne divljine je odmaralište Apsen. Takođe, celo područje se prostire na 181.000 hektara (73.248 hektara).

⦁ Grand Prismatic Spring, Wyoming

Pogledajte kaleidoskopsko čudo prirode – Veliko prizmatsko vrelo, najveće američko vrelo i treće po veličini na planeti. Dragulj u čuvenom nacionalnom parku Yellowstone, ovaj prirodni bazen duguje svoju višestruku obojenost bakterijama koje vole toplotu i proizvode bolje u rasponu od zelene do crvene i svemu ostalom.

⦁ Zion Nacionalni park, Utah

Neposredno ispred Springdale-a, Utah, ovaj neverovatni park od 59.084 hektara od 146.000 hektara privlači zaljubljenike u prirodu iz celog sveta. Najpopularnije nalazište? Veličanstveni, 24 kilometara dugi i 86, 4 metra duboki kanjon Zion Canyon-a.

⦁ Mendenhall Glacier Caves, Alaska


Blistava dolina Juneau-a Mendenhall u Dolini je lednik od 19 kilometara (19 milja) koji skriva neke vrlo nadrealne ledene pećine. Pratite stazu Zapadnog glečera da biste se i sami uverili u hirovite ledene oblake.

⦁ Thor’s Well, Oregon

Putujte rtom Perpetua duž centralne obale Oregona i naletećete na Thor’s Well, slanu fontanu koja je predmet ogromne lepote, pokretana snagom okeanske klime. Najbolje vreme da ga vidite na delu? Sat pre oseke do sat vremena nakon oseke.

⦁ Antelope Canyon, Arizona

Ovaj očaravajući kanjon, napravljen od peščara, je podeljen na dva različita dela, koja se obično nazivaju The Crack and the Corkscrew. Ostaćete bez reči pri pogledu na čudesne konture i talase uskog kanjona.

⦁ Oneonta Gorge, Oregon

Klisura Oneonta Gorge je dom veoma jedinstvenog skupa vodenih i šumskih biljaka – od kojih neke nećete naći nigde drugde nego u SAD-u. Kao što vidite, paprat i mahovina čine da zidovi izgledaju kao nešto pravo iz knjiga bajki.

⦁ Carlsbad Caverns, New Mexico

Postoji ukupno 119 poznatih pećina, formiranih u potpunosti od krečnjaka i sumporne kiseline, koje čekaju otkriće u ovom kamenitom raju u Novom Meksiku. Ovo prirodno čudo možete istražiti ispod planina Guadalupe (drevni greben koji je sadržao fosile pre više od 250 miliona godina).

⦁ Bryce Canyon, Utah


Ova kolekcija velikih prirodnih amfiteatara (kao da je sa drugog sveta!) je poznata po svojim „stubovima“ (visoki, tanki stubovi od kamena) i geološkim strukturama nastalim od hladnog vremena i erozijama potoka. Apsolutna čarolija!

⦁ Great Smoky Mountains, North Carolina – Tennessee


Podvrsta Apalačkih planina, Smokies je masivni planinski lanac koji prelazi granicu Severne Karoline i Tenesija. Sa devet miliona posetilaca godišnje, to je najposećeniji nacionalni park u SAD-u.

⦁ Na Pali Coast State Park, Hawaii

Obala Na Pali je verovatno jedini američki nacionalni park koji je nepristupačan automobilom. Postoje dobre vesti, međutim, u vidu letenja helihopterom. Poznat po vrtoglavim palijama ili morskim liticama, okruženim uskim dolinama, potocima i vodopadima, park – smešten na severnoj obali Kaua’i – služio je kao mesto za snimanje filmova poput Jurassic Park-a.

Izvor: The Culture Trip 

COMMENTS

WORDPRESS: 0