2 plaže na Floridi među 10 najboljih u Americi

2 plaže na Floridi među 10 najboljih u Americi

Ne propustite: Sandra Afrika u Majamiju 25. januara
Miami-Dade: Kazina i restorani otvaraju se od ponedeljka
Najbolje žurke u Majamiju za Noć veštica 2021.godine

Dve plaže na Floridi proglašene su za najbolje plaže u Sjedinjenim Državama za 2023. godinu, prema godišnjoj rang-listi koju je u četvrtak objavio vodeći svetski “Beachologist“.

Stephen Leatherman, poznat i kao “Dr. Beach“, primorski naučnik i profesor na Međunarodnom univerzitetu Florida, već 33 godine ocenjuje najbolje od 650 javnih plaža u Americi.

Leatherman kaže da koristi 50 kriterijuma za procenu plaža, uključujući tip peska, dejstvo talasa, prisustvo spasilaca, prisustvo divljih životinja, nivo razvoja i gužve, kao i mnoge druge faktore.

Posebnu zaslugu imaju plaže koje zabranjuju pušenje cigareta, uglavnom zbog potrebe da se spreče bačeni opušci.

Leatherman je objavio listu 10 najboljih javnih plaža u SAD baš na vreme za Dan sećanja – tradicionalni početak leta. Evo gde su plaže Floride rangirane na listi.

Na prvom mestu je St. George Island State Park. Ove godine, državni park na ostrvu St. George se popeo na vrh Dr. Beach-ove liste. Ostrvo St. George se često nalazi na listi, ali ono što ga je učinilo najboljim ove godine jeste njegova prirodna lepota, nedostatak razvoja i raznolike aktivnosti koje nudi, uključujući pecanje, plivanje, vožnju kajakom, biciklizam, kampovanje i neverovatan pogled na noćno nebo za posmatrače zvezda.

Dr. Beach je izjavio: “Tamo ima toliko stvari koje zaokupljaju moju maštu. To je idilično mesto“. Takođe je primetio da tokom njegove nedavne posete ostrvu St. George nisu viđeni opušci i drugi otpad, što je dodatno doprinelo oceni ove plaže.

Park se prostire na oko 2.000 hektara na istočnom kraju ostrva, koje je povezano mostom sa kopnom preko zaliva Apalachicola, poznatog po ostrigama. Ostali delovi ostrva sadrže malo selo, restorane, kuće za iznajmljivanje i motele, ali ne mnogo više.

Na četvrtom mestu nalazi se Caladesi Island State Park u blizini Clearwater-a i Dunedin-a na obali Meksičkog zaliva. Iako se do ovog ostrva uglavnom može stići trajektom ili privatnim čamcem, takođe je moguće prošetati od plaže Clearwater, zavisno od plime.

Iako Kaladesi više nije pravo ostrvo zbog zatvaranja utoka, ova plaža je oduševila Leathermana. On je rekao: “Bela plaža je sastavljena od kristalnog kvarcnog peska, koji je mekan i lagan na ivici vode, pozivajući čoveka da uđe u blistavu bistru vodu“. Kaladesi takođe nudi staze u prirodi i mogućnost vožnje kajakom kroz mangrove koje su dom brojnim vrstama riba, ptica i drugih životinja.

Uprkos tome što Florida ima dve plaže na listi, Havaji su bili najčešće navedena država sa ukupno tri plaže.

Evo kompletne rang liste 10 najboljih američkih plaža u 2023. godini Dr. Beach-a:

  1. George Island State Park, Florida Panhandle
  2. Duke Kahanamoku Beach, Oahu, Hawaii
  3. Coopers Beach, Southampton, New York
  4. Caladesi Island State Park, Dunedin/Clearwater, Florida
  5. Lighthouse Beach, Buxton, Outer Banks of North Carolina
  6. Coronado Beach, San Diego
  7. Wailea Beach, Maui, Hawaii
  8. Beachwalker Park, Kiawah Island, South Carolina
  9. Poipu Beach, Kauai, Hawaii
  10. Coast Guard Beach, Cape Cod, Massachusetts

 

Izvor: Nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0