20 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom maja

20 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom maja

Devet najlepših i najčešće fotografisanih planina u Sjedinjenim Državama
Dokumenta koja su vam potrebna za putovanje avionom unutar Amerike. Da li možete da letite bez ID-a?
Dvadeset najboljih destinacija u SAD za odmor tokom novembra

Maj je definitivno jedno od najboljih vremena za putovanje po Sjedinjenim Državama. Ovo je vodič za najbolja mesta za posetu u maju! Ako planirate putovanje blizu Memorial Day-a ili kada su školski raspusti pa tražite vrhunsku destinaciju za posetu, evo liste najboljih mesta!

#1 Oahu

Best Places to Visit in May in the USA - Oahu

Lokacija: Hawaii

Prosečne temperature i padavine: najviše 27 stepeni, najniže 19 stepeni; 3 dana padavina

Razlozi da posetite Oahu u maju: sušna sezona, manje gužvi nego leti

Bilo da dolazite zbog prelepog pejzaža, da se opustite na plaži ili da uhvatite talase tople vode, ostrvo Oahu na Havajima je sjajno mesto za posetu.

Oahu se smatra destinacijom tokom cele godine, ali je maj možda najbolji mesec za planiranje putovanja tamo.

Vreme u maju je sušnije od zimskih meseci, imaćete lepe tople tempreature, a najbolje od svega je to što je ostrvo mnogo tiše od užurbanih letnjih meseci juna, jula i avgusta.

Moći ćete da uživate u svim neverovatnim stvarima koje treba da uradite na Oahuu, kao što je poseta plaži Lanikai ili botaničkoj bašti Ho’omaluhia sa samo malom gužvom.

Postoje i neki cool događaji koji se dešavaju tokom ovog meseca u Oahuu svake godine. Lei Day je 1.maja i to je državna proslava havajske kulture i aloha duha.

Glavna proslava je u parku kraljice Kapiolani u Waikiki-ju i uključuje živu muziku, hula nastupe, takmičenje u lei, kamione sa hranom i još mnogo toga.

The Shinnyo Lantern Floating Hawaii je još jedan sjajan događaj koji se dešava u Oahuu na Memorial Day-u. Posetioci mogu da posmatraju zadivljujući niz plutajućih lampiona na okeanu koji se puštaju u znak zahvalnosti voljenima koji su nas napustili.

Maj je tako sjajno vreme za posetu ovom neverovatnom ostrvu i moći ćete da uživate u nekim sjajnim događajima i sjajnom vremenu bez previše ljudi, što će vaš raspored učiniti lakšim za dovršavanje sa lakoćom.

#2 Mackinac Island

Mackinac Island in May

Lokacija: Michigan

Prosečne temperature i padavine: najviše 16 stepeni, najniže 5 stepeni; 7 dana padavina

Razlozi da posetite Mackinac Island u maju: kraj hladne sezone, pre nego što dođe letnja gužva, cvetanje jorgovana

Jedno od najboljih mesta za posetu u Sjedinjenim Državama u maju je ostrvo Mackinac, u Michigan-u. Smešten na jezeru Huron između donjeg i gornjeg poluostrva, ovaj grad oživljava iz hladnog zimskog sna.

Jedna do glavnih prednosti ostrva je što automobili nisu dozvoljeni i sve se radi pešice, biciklom ili konjem i kočijom. Maj je početak sezone kada jorgovani počinju da cvetaju krajem meseca, a festival dolazi ubrzo nakon toga.

Obavezne stvari na ostrvu uključuju obilazak kočijom da biste naučili istoriju i videli razne interesantne tačke, Arch Rock, pojedite svoju težinu u fudge-u, puzite u baru, iznajmite bicikl i vozite se po predgrađu oko ostrva, vidite izalazak Sunca na travnjaku Mission Point Resort-a, posetite Fort Mackinac, odsednite u Grand hotelu, jedite belu ribu, posetite Fort Holmes i prošetajte glavnom ulicom do najboljih lokalnih prodavnica.

Ostrvo Mackinac je za mnoge najbolja destinacija na listi i dragulj Michigen-a. Jedna poseta ovom gradu iz knjige priča i osećaćete se kao da živite u stvarnom Hallmark filmu.

#3 Denver

Denver in May

Lokacija: Colorado

Prosečne temperature i padavine: najviše 22 stepena, najniže 7 stepeni; 6 dana padavina

Razlozi da posetite Denver u maju: Cinco de Mayo, botaničke bašte, prilike za pešačenje

Glavni grad Colorado-a, Denver, jedan je od najlepših gradova u državi. Pun je aktivnosti na otvorenom (kapija ka Stenovitim planinama), parkova, muzeja, prelepe arhitekture, a takođe je poznato kao jedno od najboljih mesta za ukusno pivo u Sjedinjenim Državama!

Postoji nekoliko popularnih atrakcija u Denveru koje ne možete propustiti da posetite, a jedna od njih je trg Larimer (Larimer Square) popularna znamenitost oivičena zgradama od crvene cigle, buticima, prodavnicama vina i nekoliko drugih istorijskih znamenitosti.

Još jedno mesto koje vredi posetiti je botanička bašta Denvera koja nudi 24 hektara zelene površine sa raznim biljnim vrstama. Posebno je izuzetna poseta u maju!

Međutim, najpoznatija stvar po kojoj je Denver poznat u ovo doba godine je Cinco de Mayo. Poznato je da je najveći festival u državi i okuplja hiljade ljudi koji slave,  uz mnogo muzike, hrane i plesa.

Još jedna divna stvar u vezi sa gradom je da ćete pronaći neke epske jednodnevne izlete iz Denver-a – od Eastern Plains-a do Boulder-a i dalje, grad je divna baza za prelepe izlete.

#4 San Francisco

San Francisco in May

Lokacija: California

Prosečne temperature i padavine: najviše 17 stepeni, najniže 10 stepeni; 2 dana padavina

Razlozi da posetite San Francisco u maju: festivali, sušna sezona, manje gužvi tokom leta

San Francisco je jedna od popularnih destinacija u Americi. Ako dolazite iz inostranstva ili ste na odmoru u državi, zapamtite da putovanje u San Francisco može biti veoma skupo kada je reč o smeštaju i razgledanju, u mesecima na vrhuncu turizma.

Zato vam poseta San Francisco-u u maju omogućava da pobedite gužvu i uživate u ovom gradu sa lakoćom. Poznato je da SF ima maglovito vreme, a u maju možete očekivati vedre dane i generalno blaže temperature. Ipak, preporučujemo da nosite lagani kardigan i šal za hladnije večeri.

Maj u San Francisco-u je takođe ispunjen neverovatnim festivalima. Taste of Portero je festival zabavne hrane koji se održava početkom maja, a sav prihod ide u dobrotvorne svrhe.

Latino zajednica SF-a slavi Cinco de Mayo svake godine u maju. Ulica Valencia (Valencia Street) između 21.i 24.Ulice je ukrašena svečanim bojama i obavezno je dodati vašim rutama obilazaka.

Bay to Brakers je godišnja trka pešaka koja se održava treće nedelje maja u San Francisco-u. Možete se obući u svoj omiljeni kostim dok učestvujete u ovoj trci.

Ostali popularni događaji uključuju SF balet i mnoge sezonske pozorišne predstave. Grad se takođe priprema za posebne proslave i emisije povodm Dana majki otprilike u ovo vreme.

Sve popularne atrakcije za razgledanje, uključujući most Golden Gate, SF MOMA, SF Bay Cruises, besplatne šetnje gradom i muzejima, su dostupni i otvoreni u maju. Turizam u San Francisco-u takođe nudi besplatne muzejske dane prve nedelje svakog meseca.

#5 Southern Utah

Canyonlands National Park in May

Lokacija: Utah

Prosečne temperature i padavine: varira, u zavisnosti od lokacije

Razlozi da posetite Southern Utah u maju: prelepa priroda i manje gužve, tolerantne temperature

Južna Juta (Southern Utah) je epska destinacija za putovanje koja se može pohvaliti znamenitim atrakcijama i pogledima vrednim razglednica. Usred njihovih pejzaža crvenih stena, naći ćete neke od najlepših nacionalnih parkova u Sjedinjenim Državama.

Nacionalni parkovi Južne Jute – Zion, Bryce Canyon, Capitol Reef, Canyonlands i Arches – zajednički su poznati kao Mighty 5 (Moćnih 5).

Svaki nacionalni park u Juti nudi nešto drugačije. Arches i Bryce Canyon su poznati po kratkim šetnajama i slikovitim vožnjama. Capitol Reef je potcenjen dragulj. Canyonlands je ogroman i raznolik. Zion prikazuje neke od najzanimljivijih pejzaža na američkom jugozapadu.

Nezaboravni pripadnici Mighty 5 grupe u Juti uključuju stazu Chesler Park Trail u Canyonlands-u, petlju Cathedral Valley Loop u Capitol Reef-u, Angel’s Landing u Zion-u, Devil’s Garden u Arches-u i Sunrise Point u Bryce Canyon nacionalnom parku.

Ako planirate da posetite Mighty 5, razmislite o tome da provedete najmanje nedelju dana u Južnoj Juti. Poželećete da posvetite bar jedan dan svakom parku, iako poseta manje poznatim oblastima zahteva više vremena.

Maj je fantastično vreme za posetu Mighty 5 u Juti. Topao i sunčan mesec nema visoke temperature i nemilosrdnu gužvu koja prati letnje posete. Takođe pruža najbolje mogućnosti da vidite divlje životinje i pustinjsko cveće.

#6 Virginia Beach

Virginia Beach in May

Lokacija: Virginia

Prosečne temperature i padavine: najviše 24 stepena, najniže 14 stepeni; 8 dana padavina

Razlozi da posetite Virginia Beach u maju: prolećni festivali, lepe temperature i manje gužvi

Jedan od najpopularnijih gradova na plaži u Sjedinjenim Državama i jedno od najuzbudljivijih mesta za posetu u Virdžinji je grad Virginia Beach. Ima toliko toga da ponudi posetiocima u maju… Temperature su ugodne i gužva nije stigla još uvek (osim ako ga ne posetite za Memorial Day).

Ako posetite Virginia Beach u maju, naići ćete na mnoge festivale kao što je Neptune Spring Wine + Food Festival gde možete probati do 70 vrsta domaćih i međunarodnih vina i hrane.

Još jedan festival za uživanje tokom maja na plaži VA je Pungo Off Road Monsters – festival na obali kamiona okeana koji uključuje monster trucks i vozila.

Još jedna velika prednost posete Virginia Beach-u u maju je da sezona uragana nije stigla i da možete učestvovati u nekim od najboljih planinarenja koje najnaseljeniji grad Virginia-e može da ponudi.

Neke od najboljih šetnji u Virginia Beach-u su u državnom parku First Landing State Park, najposećenijem državnom parku u državi.

#7 Charlotte

Charlotte in May

Lokacija: North Carolina

Prosečne temperature i padavine: najviše 26 stepeni, najniže 13 stepeni; 7 dana padavina

Razlozi da posetite Charlotte u maju: preduhitrite letnje vrućine posetom u maju, mnogi festivali i parkovi za zabavu

Maj je jedan od najboljih meseci za posetu Charlotte-u, NC. Vreme je prijatno i još nije prevruće. To je vreme kada se održavaju mnogi festivali. Početkom meseca se slavi Cinco de Mayo, a obično i dvodnevni događaj likovne umetnosti poznat kao Kings Drive Art Walk.

Sredinom maja u Ramsey Creek Park-u se održavaju godišnje trke Zmajevih čamaca (Dragon Boats) kao deo Azijskog Festivala (Asian Festival).

Pred kraj maja, NASCAR trke se održavaju na Charlotte Motor Speedway-u i uključuju zabavan program za celu porodicu.

Veliki broj društvenih festivala se takođe održava vikendom u maju (na primer, vikendom za Mother’s Day). Muzički događaji na otvorenom počinju da se održavaju u maju i traju do septembra – kao što je „Alive After Five“ u epicentru svakog četvrtka.

Šetajući prugom Charlotte Rail Trail, takođe ćete naići na brojne zabavne prostore na otvorenom. Parkovi cvetaju u proleće i lepo je doba godine da se što više vremena provede napolju. Na primer, Freedom Park pripada jednom od najlepših i najvećih parkova.

Za one koji su aktivniji, postoji mnogo planinarskih staza oko Charlotte-a. Maj je takođe dobro vreme da dobijete dozu adrenalina koju volite, u jednom od zabavnih parkova Charlotte-a. 13 milja južno od Charlotte-a, Carowinds, je jedan od glavnih parkova gde ćete uživati.

Zatim, tu je U.S. National Whitewater Center koji se može pohvaliti najvećom rekom bele vode na svetu koju je napravio čovek – možete ići na kajak, veslanje na dasci i rafting. Pored toga, Charlotte je odlična baza za nekoliko izleta vikendom.

#8 Galena

Galena in May

Lokacija: Illinois

Prosečne temperature i padavine: najviše 21 stepen, najniže 8 stepeni; 9 dana padavina

Razlozi da posetite Galena-u u maju: prelepo vreme, vožnje kajakom i prilike za šetnje, lokalna vina

Smešten u severozapadnom delu države, Galena, Illinois se može pohvaliti zelenim valovitim brdima i jedinstvenim šarmom malog grada u Illinois-u sa svojim čudnim centrom grada gde možete pronaći prodavnice, restorane i druga poslovanja koja su baš za turiste.

Vreme je dovoljno lepo da budete napolju dok vrhunac turističke sezone još nije počeo.

Ako ćete prvi put da posetite Galena-u, trebalo bi da započnete putovanjem u gradsku istorijsku četvrt. I ne zaboravite da uzmete kameru jer ćete tu pronaći mnoge istorijske zgrade duž glavne gradske ulice.

Odatle možete nastaviti prema Galena Grant Park-u, savršenom mestu za piknik i opuštanje pre nego što nastavite da istražujete ovaj grad.

Ako ste na otvorenom, imaćete mnogo zabave u Galena-i. Za razliku od ostatka Illinois-a, Galena ima brda koja omogućavaju mogućnosti planinarenja.

Na primer, državni park Apple River Canyon ima pet pešačkih staza i pejzaž, a reka Galena je jedno od najboljih mesta za vožnju kajakom u Illinois-u.

I na kraju, ne zaboravite da proverite jednu od lokalnih vinarija. Pored degustacije lokalnog vina u jednoj od prodavnica u centru Galena-e, možete posetiti i Fergedaboudit Vineyard & Winery brzom vožnjom odavde, i uživati u njihovom vinu i pejzažima.

#9 New York City

New York City in May

Lokacija: New York

Prosečne temperature i padavine: najviše 22 stepena, najniže 12 stepeni; 9 dana padavina

Razlozi da posetite New York City u maju: prelepo vreme, mnogi festivali, Central Park je prelep u ovo doba godine

Maj je odlično vreme za posetu New York-u. Dani su topliji i svo prolećno cveće je u cvatu. Takođe, ima manje gužve i moći ćete da uživate u glavnim gradskim atrakcijama bez čekanja u dugim redovima.

Central Park je najbolji sa svojim jezerima, fontanama i prolećnim cvećem. Highline Park, izgrađen na staroj železničkoj pruzi, izgleda sjajno sa svojim drvećem u cvatu, i verujte nam na reč kada kažemo da je odlično mesto da uzmete hranu sa obližnje pijace Chelsea, sedite na klupi i uživate u hrani dok drugi ljudi prolaze.

Takođe ima mnogo zabavnih događaja u New York-u u maju. Parada plesa (Dance Parade) 15.maja privlači 10.000 plesača, a tu su i bendovi sa živom svirkom i DJ-evi koji plešu!

Od 27.maja do 1.juna je Nedelja Flote (Fleet Week), vreme koje je posvećeno mornarima u američkoj mornarici i predstavlja veliki muzički festival i atrakciju.

Manhattanhenge se održava 29. – 30. maja i predstavlja solsticijum – kada se Sunce poravna sa istočnim i zapadnim ulicama Manhattan-a, što je prilika za apsolutno prelepe fotografije! 31.maj je veliki dan za Njujorčane jer se odaje počast Oružanim snagama šarenim paradama na Bay Bridge mostu u Brooklyn-u.

#10 Santa Barbara

Whale Watching in Santa Barbara

Lokacija: California

Prosečne temperature i padavine: najviše 21 stepen, najniže 11 stepeni; 0 dana padavina

Razlozi da posetite Santa Barbara u maju: prelepo vreme za gledanje kitova, prelepe plaže, prilike za šetnju

Proleće je najbolje vreme za posetu prelepoj Santa Barabara-i jer je vreme apsolutno savršeno za razgledanje, aktivnosti na otvorenom i istraživanje prelepih pejzaža i plaža.

Mnogi putnici posećuju Santa Barbara-u u maju jer je to jedno od najboljih mesta za posmatranje kitiova u Sjedinjenim Državama u proleće.

Migracija grbavih kitova je veoma veliki događaj i mnoge turističke kompanije organizuju ture kako bi radoznalim posetiocima omogućili priliku da svojim očima vide migraciju.

Santa Barbara je takođe poznata kao grad u kome je moguće živeti u mnogim aktivnostima na otvorenom, a jedno od obližnjih mesta za to su planine Ynez. Postoji nekoliko mogućnosti za planinarenje i biciklizam.

Ne propustite posetu jednoj od najpoznatijih znamenitosti u Santa Barabara-i, Stearns Wharf, šetalištu uz more i najstarijem pristaništu u državi California koje datira iz 1872.godine.

A ako posećujete Santa Barbara-u u maju, ne zaboravite da isplanirate posetu Nacionalnom parku Channel Islands, jednom od najmanje posećenih nacionalnih parkova u Sjedinjenim Državama (i jednom od najpodcenjenijih)!

#11 Boston

Boston in May

Lokacija: Massachusetts

Prosečne temperature i padavine: najviše 19 stepeni, najniže 10 stepeni; 8 dana padavina

Razlozi da posetite Boston u maju: prelepa drveća trešnjinog cveta i drugog prolećnog cveća, manje gužvi tokom leta

Boston, glavni grad Massachusetts-a u New England-u, je živahan grad koji nudi mnogo toga za videti i uraditi. Vreme u Boston-u u maju je obično hladno i sveže, ali i sunčano.

Takođe nema previše turista u ovo doba godine, ali sve je još uvek užurbano, a temperature su sveže. Dakle, proleće je savršeno vreme za istraživanje grada!

Kao deo zabavnog programa u Boston-u, svakako bi trebalo da odvojite vreme da se opustite uz piknik među šarenim lalama u Boston Common-u. Ovaj bujni zeleni prostor u centru grada izgleda zapanjujuće u maju kada sve počinje da cveta.

Provozajte se čamcem oko jezera koje je okruženo lepim ružičastim stablima trešnjinog cveta. Idite do obližnje pijace Quincy na ručak, birajući između bezbroj dostupnih kuhinja, pre nego što krenete na Stazu slobode (Freedom Trail), obilazak tačaka i znamenitosti američke revolucije u dužini od 2,5 milja.

Ako nemate sreće i uhvati vas prolećni pljusak, u Bostonu ima puno stvari u zatvorenom prostoru. Muzej lepih umetnosti je ogromna galerija savremene umetnosti u kojoj ćete uživati.

Tu je i muzej Isabella Stewart Gardner u kojoj se nalazi prelepa kolekcija umetnosti koja oduzima dah (i savršena je za vašu kolekciju snimaka i slika na Instagram-u).

#12 North Georgia Mountains

Anna Ruby Falls in Georgia

Lokacija: Georgia

Prosečne temperature i padavine: najviše 25 stepeni, najniže 11 stepeni; 9 dana padavina

Razlozi da posetite North Georgia Mountains u maju: cvetanje divljeg cveća, prelepa priroda i prijatne temeprature

Svako ko je proveo bar malo vremena u šarmantnim planinskim gradovima poput Alpine Village-a ili Helen, kao i Blue Ridge GA, zna da North Georgia nudi prekrasan niz divljih područja za ljubitelje prirode da istraže! A maj je upravo odličan trenutak za to!

Zamislite ovo: istražujete južni vrh planine Blue Ridge, a jutarnja svetlost otkriva maglovitu izmaglicu koja silazi sa drveća Nacionalne šume Chattahoochee-Oconee.

Postoje pešačke staze do kaskadskih vodopada, prelepih potoka punih pastrmke, belih reka (whitewater rivers) i savršenih planinskih jezera gde god da se okrenete.

Belorepi jeleni i crni medvedi počinju da se pojavljuju sa svojim mladuncima, a blistav niz ptica, pčela i leptira lete i zuje dok traže svoj nektar. Divlje cveće počinje da niče svuda, a domaće azaleje, rododendroni i mnoge druge vrste šire slatke mirise koji lebde na blagom povetarcu.

Prolećne kiše pretvaraju sve na voim brdima u blistavo zelenu boju, a temperature na ovoj nadmorskoj visini (3.000+ stopa) ostaju relativno niske s obzirom na činjenicu da ste još uvek na dalekom jugu. zvuči prilično savršeno, zar ne? Dobrodošli u planine Northern Georgia-e!

#13 Oklahoma

Oklahoma in May

Lokacija: –

Prosečne temperature i padavine: najviše 26 stepeni, najniže 14 stepeni; 7 dana padavina

Razlozi da posetite Oklahoma-u u maju: cvetanje divljeg cveća, prelepa priroda i festivali u Tulsa-i i OKC-u

Kada pomislite na maj u Oklahoma-i, možda ćete pomisliti na loše vreme, grmljavinu ili čak tornada. Država u centralnim ravnicama Sjedinjenih Država je, u stvari, poznata kao srce „Aleje tornada“.

Ali, ne dozvolite da vas retka šansa da doživite tornado spreči da posetite Oklahoma-u u maju. U stvari, neka to bude deo razloga što posećujete ovo mesto. Možete da krenete u lov na oluje u Oklahoma-i, a maj je savršena šansa da se uključite u akciju!

Uprkos povremenoj oluji, maj je takođe jedno od najboljih vremena za posetu državi zbog prelepog i šarenog divljeg cveća Oklahoma-e koje je u vrhuncu cvetanja!

Postoji nekoliko izvanrednih vrsta cveća koje divlje rastu u Oklahoma-i, uključujući briljantnu Red Indian Paintbrush, jarko plave i ljubičaste boje, kao i živopisnu žutu Coreopsis.

Svo ovo cveće možete videti kako divlje raste duž puteva širom države. Pored toga, polja kanole dostižu vrhunac krajem aprila, sve do sredine maja. Iako tehnički predstavlja usev, a ne divlje cveće, polja kanole boje smeđi pejzaž Oklahoma-e u intenzivnu nijansu žute svakog maja.

Da biste videli prelepa polja divljeg cveća u ovoj državi, ne morate ići daleko od dva gradska područja Oklahoma-e, Oklahoma City-ja i Tulsa-e.

Oba grada nude sjajnu, živu atmosferu i niz aktivnosti za sve turiste, uključujući parove, porodice i solo putnike. Za ljubitelje umetnosti, hrane i muzike, Tulsa je domaćin Mayfest-a početkom maja, gde možete probati internacionalnu kuhinju i pogledati umetnost i zanaate koje su kreirale lokalne zanatlije.

Ako umesto toga posetite Oklahoma City, moderan okrug Paseo je odlično mesto za druženje sa lokalnim stanovništvom i istraživanje neobične strane OKC-a. Ne zaboravite i Paseo Arts Festival kasnije tokom maja!

#14 Las Vegas

Las Vegas in May

Lokacija: Nevada

Prosečne temperature i padavine: najviše 32 stepena, najniže 11 stepeni; 0 dana padavina

Razlozi da posetite Las Vegas u maju: nekoliko državnih i nacionalnih parkova, lepe temperature tokom proleća

Neke od najboljih stvari koje treba uraditi u Vegas-u se zapravo nalaze izvan grada. Maj je divno vreme za jednodnevne izlete po Vegasu, kako biste istražili neke od sjajnih mesta na otvorenom. Vreme je prelepo na većini mesta, a zaista prelepo u parkovima kao što su Zion Nacionalni park i Bryce Canyon Nacionalni park.

Posetite rekreativno područje Mead jezera, gde možete da pešačite, vozite se čamcem ili krstarite jezerom. Dok ste tamo, uživajte u inženjerskom čudu, Hoover-ovoj brani, jednoj od najlepših mesta u Nevadi.

Vozite se kroz Red Rock National Conservancy Area i Valley of Fire State park. Možete planirati posetu rano ili kasno tokom dana, tražiti divlje životinje i loviti petroglife u Valley of Fire.

Dalje, svakako morate planirati da posetite nacionalne parkove Zion i Bryce Canyon. Dozvolite sebi da vidite barem po jedan dan za svaki park, i više ako možete, da biste mogli da pešačite i uživate u prirodnim lepotama. Bliže Vegas-u, Mount Charleston je još jedna uzbudljiva destinacija na otvorenom.

U Vegas-u, prošetajte takođe i Las Vegas Boulevard-om da biste uživali u prelepim fasadama odmarališta i gledajte predstavu fontana u Bellagio-u, koja je prelepa i besplatna! Dok je vruće tokom dana, jutra i večeri su prijatne i savršene za šetnje.

Uživajte na bazenu tokom dana, kada je previše toplo za lutanje. Big Bus Tour, dvospratni autobus gde noću obilazite Vegas, je zabavna opcija za mirne majske večeri.

#15 Oregon Coast

Oregon Coast in May

Lokacija: Oregon

Prosečne temperature i padavine: najviše 15 stepeni, najniže 7 stepeni; 11 dana padavina

Razlozi da posetite Oregon Coast u maju: jeftiniji smeštaj, prilike za šetnju, bolje vreme nakon sezone oluja

Prelepa obala Oregon-a ima toliko toga da ponudi posetiocima u maju jer putnici stižu baš kada se olujna sezona završila i plime su niske i prijatne.

Jedna od najpopularnijih plaža na obali Oregona je Cannon Beach, odlična vikend destinacija za mnoge turiste gde možete uživati u ukusnim restoranima sa morskim plodovima, igrati se na plaži, videti dom puffin-a u Haystack Rock-u i iskusiti mnoge Ecola State park planinarske staze.

Maj takođe daje priliku putnicima da iznajme smeštaj na Airbnb-u u Cannon Beach-u po pristupačnijim cenama nego u sezoni.

Obala Oregona je takođe poznata po mnogim atrakcijama kao što je Yaquina Head, prelepa prirodna oblast u kojoj ćete videti neverovatan morski život ili različite morske ptice, kao i bazene. Ako imate sreće, možete videti veličanstvene sive kitove tokom perioda migracije.

Još jedno jedinstveno mesto koje nudi obala Oregona je Nacionalna rekreaciona zona Oregon Dunes, 40 milja zlatne peščane obale gde možete pešačiti poznatim stazama poput staze John Dellenback Dunes Trail.

Postoji nekoliko destinacija koje čine savršena vikend putovanja iz Portland-a i šire!

#16 Nashville

Nashville in May

Lokacija: Tennessee

Prosečne temperature i padavine: najviše 26 stepeni, najniže 13 stepeni; 9 dana padavina

Razlozi da posetite Nashville u maju: jeftiniji smeštaj, prilike za šetnju, bolje vreme nakon sezone oluja

Ima toliko lepih mesta za posetu u maju u Sjedinjenim Državama i Nashville-u, a Tennessee je jedno od njih! Maj je savršeno vreme da posetite Music City jer je vreme prijatnije i manje je gužve. Najbolje je vreme da sedite na otvorenom i uživate u čuvenoj muzičkoj sceni – uživo!

Glavni razlog da posetite Nasvhille u maju je da doživite Nashville Annual Street Food Month. Nije tajna da je Nashville dom neke od najneverovatnijih namirnica u državi – i upravo zbog ovoga je velika preporuka da posetite ovaj događaj!

Naći ćete najpoznatije kamione sa hranom u Nasvhille-u razbacane po gradu, dajući vam priliku da probate neke od ukusnih lokalnih kuhinja.

Još jedan zabavan događaj koji se dešava u maju je Nashville Rose Festival. Možete probati preko 70 vrsta roze vina, lokalna zanatska piva i koktele.

The Tennessee Craft Fair (Sajam zanatstva) se održava takođe u maju. Ovo je besplatan događaj koji se održava u Centennial Park-u i možete pregledati radove zanatlija iz cele države. Ovo je savršen događaj za kupovinu suvenira za pamćenje vašeg putovanja.

Osim događaja, napravite piknik ručak i pojedite ga u Centennial Park-u dok se divite Parthenon-u. To je potpuna replika onog koji se nalazi u Atini.

Na kraju, idite na jednodnevni izlet da istražite Great Smoky Mountains nacionalni park. Vreme će biti savršeno za planinarenje. Alternativno, postoji nekoliko fantastičnih mesta za kampovanej u blizini Nashville-a.

#17 Sierra Nevada Mountains

Yosemite in May

Lokacija: California

Prosečne temperature i padavine: variraju u zavisnosti od lokacije

Razlozi da posetite Sierra Nevada Mountains u maju: slikoviti obilasci, prijatne temperature, divlje cveće i moćne vodopade

Planinski lanac Sierra Nevada u California-i je savršena destinacija za putovanje u maju. U ovo doba godine, nacionalni parkovi počinju da oživljavaju nakon duge zime, a vreme je savršeno za istraživanje područja pre nego što stignu letnje gužve.

Sierra Nevada Mountains su dom tri nacionalna parka, uključujući nacionalne parkove Yosemite, Sequoia i Kings Canyon.

Takođe ćete pronaći nekoliko značajnih znamenitosti, uključujući najveće alpsko jezero u Severnoj Americi, jezero Tahoe, najveće drvo na svetu, General Sherman (koje se najbolje vidi na stazi u Nacionalnom parku Sequoia).

Tokom posete jezeru Tahoe u maju možete videti kako grad ponovo oživljava nakon što se sneg otopi. To je sjajno vreme za kampovanje, penjanje i uživanje u lokalnim događajima kao što su pijace, buvlje pijace, muzički festivali i izložbe automobila.

U maju, nacionalni parkovi su savršeni za planinarenje i istraživanje sada kada snega nema. U Yosemite-u ćete pronaći divlje cveće i vodopade, što ga čini savršenim vremenom za pešačenje i vožnje biciklom.

Možete videti ogromna stabla sekvoje i neke od crnih medveda u oblasti Nacionalnog parka Sequoia.

Vozite se slikovitom obilaznicom kanjona Kings Canyon koja se otvara u maju i pruža neverovatan pogled koji nećete moći da zaboravite! Takođe, vodi vas do staza koje vode dalje do vodopada i na kraju do dna doline. Ostaćete zapanjeni prizorom!

#18 New Orleans

New Orleans in May

Lokacija: Louisiana

Prosečne temperature i padavine: najviše 29 stepeni, najniže 20 stepeni; 9 dana padavina

Razlozi da posetite New Orleans u maju: Jazz Fest, prijatne temperature, Nacionalni dan škampa

Grad New Orleans je zabavna destinacija za majski odmor, bilo da se radi o proslavi života, istraživanju NOLA-e po lepom vremenu ili doživljaju Jazz Fest-a.

New Orleans nudi savršeno okruženje za proslave tokom maja. Ono što je prelepo, i legalno, jeste šetati sa margaritama u rukama, u živahnom francuskom kvartu za Cinco de Mayo ili voditi svoju mamu na elegantan branč u Brennan’s za Dan majki.

Naravno, ne zaboravite Nacionalni dan škampa 10.maja, kojeg biste trebali da proslavite tako što ćete zgrabiti pržene škampe u pekari i taverni Parkway. Domaći zalivski škampi koji se koriste u kuhinji New Orleans-a su zaista ukusni i obavezni su pri svakoj poseti.

Tople temperature i male padavine u maju čine ovaj mesec odličnim za istraživanje New Orleans-a. Prosečna temperatura je 26 stepeni tako da može biti vruće, ali još uvek nedovoljno da bi bilo neprijatno.

Zbog toga morate da napravite pešačku turu baš ovog grada, kao što je testiranje i probavanje tradicionalne hrane i koktela iz New Orleans-a, ili istraživanje groblja ’iznad zemlje’ kao što je groblje St.Louis No.1.

Konačno, ako posetite New Orleans početkom maja, imaćete priliku da doživite Jazz Fest. Ova godišnja proslava, koja se održava na sajmištu, predstavlja sjajnu postavu muzičara i štand za štandom sa lokalnom hranom.

Ova kulturna proslava naglašava tradiciju jazz muzike u New Orleans-u, gde je ona i nastala tokom 1900tih godina.

#19 Fredericksburg

Texas Hill Country in May

Lokacija: Texas

Prosečne temperature i padavine: najviše 28 stepeni, najniže 17 stepeni; 9 dana padavina

Razlozi da posetite Fredericksburg u maju: bluebonnets-i, prijatne temperature, ukusna hrana, Wine and Wildflower Wine trail

Maj je daleko bolje vreme za odlazak u Fredericksburg u Texas-u. Prosečne temperature su oko 21 stepen tokom maja meseca, nudeći hladnije i mirnije vreme pre nego što nastupe leta u Texas-u. To je savršeno (dugo) jednodnevno putovanje iz Dallas-a ili Ostin-a.

Smešten u državi Texas Hill Country-u, Fredericksburg je jedan od najboljih gradova u Texas-u. Krenite na valovita brda da biste otkrili hiljade šarenih sorti divljeg cveća.

Pazite na plave papagaje (Bluebonnets) dok šetate livadama kako biste ugledali posebna stvorenja Texas-a.

Ljubitelji vina takođe treba da posete ovo mesto u maju, jer postoji mnogo degustacija vina i obilazaka čuvenom vinskom stazom Wine & Wildflower Wine Trail.

Ljubitelji istorije će takođe voleti ovaj preslatki grad u Texas-u jer je dom Nacionalnog muzeja Pacifičkog rata. Ovde ćete naći razrađene eksponate koji ilustruju Pacifičko pozorište sa hiljadama artefakata i istorijskih mašina.

Obavezno svratite u jedan od jedinstvenih gradskih restorana da probate autentičnu hranu Fredericksburg-a. Od kuhinje Texas Hill Country-ja u Cabernet Grill-u do nemačke kuhinje u Der Lindenbaum-u, vaš stomak će vam biti zahvalan što ste posetili Fredericksburg u maju.

#20 Boise

Boise in May

Lokacija: Idaho

Prosečne temperature i padavine: najviše 23 stepena, najniže 6 stepeni; 6 dana padavina

Razlozi da posetite Boise u maju: idealno vreme, malo turista, mnogo festivala i događaja

Boise, Idaho, je savršena američka destinacija u maju zbog svog savršenog vremena, retke turističke gužve i obilja festivala i događaja tokom kasnog proleća.

Boise, i okolna priroda, najsjajnije cvetaju u maju, a temperature su hladne ujutru i uveče, ali dovoljno tople za piknike i šetnje parkom tokom dana.

Ima mnogo stvari koje treba uraditi u Boise-u u maju, od tura hrane sa Indulge Boise-om i jednodnevnih izleta do Shoshone vodopada do Craters of the moon Nacionalnog parka gde nemate potrebe da se borite sa letnjim vrućinama i gužvama.

Što se tiče festivala u maju, postoje festivali za gotovo sve! Kao primer jednog od neobičnih festivala, za  gurmane – možete posetiti festival ruske hrane koji slavi Vaznesenje Gospodnje – a za sve ostale priliku da se goste ukusnom autentičnom ruskom kuhinjom.

Ljubitelji arhitekture možda žele da planiraju svoje putovanje tokom Parade domova, koja prikazuje inovativne savremene novogradnje, dok će oni koji više vole umetnost biti oduševljeni jer više pozorišta započinju svoje godišnje predstave i predstave ove sezone.

Ako želite malo prirode, postoji nekoliko odličnih jednodnevnih izleta u Boise-u. Jedan od najboljih je mali grad Stanley – odlična baza za istraživanje Sawtooth Mountains planina i mnogo toplih izvora.

 

Izvor: Meganstarr.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0