20 najlepših mesta za kampovanje u Americi

20 najlepših mesta za kampovanje u Americi

10 stvari po kojima je Amerika poznata
Glasnik Preporuka – Devil’s Den
10 mesta u Americi koja vas neće puno koštati a koja ćete obožavati

Postoji na desetine hiljada mesta za kampovanje širom Amerike ali ne nude sva prelepe prizore uz koje zastaje dah! Mnoga od njih su samo mali komadi zemlje na kojima možete videti stajalište ili parkirane prikolice. Neki od preostalih, međutim, nude kamperima odmor za pamćenje gde mogu uživati u sjajnim vidikovcima, panoramama i Sunčevim izlascima koje nećete želeti da propuštate.
Predlažemo nekoliko sjajnih mesta za kampovanje koji će svoje posetioce dočekivati i ispraćati sa ponovnim rezervacijama naredne godine!

Kampovalište Kirk Creek, Big Sur, California

Smešten u blizini Big Sur-a duž centralne obale Kalifornije i poznat kao jedan od najinspirativnijih regiona na zemlji, kamp Kirk Creek nudi priliku da ujutru otkopčate svoj šator i gledate veličanstveni izlazak Sunca nad blistavim vodama Tihog okeana. Smešten tik iznad okeana….ugođaj ne može biti bolji od ovoga! kamperi neće uživati samo u neverovatnim panoramskim pogledima već i u pristupu živopisnoj uvali i stenovitoj plaži poznatoj po otkrićima žada i lakom pristupu obilju staza koje vode do veličanstvenih sekvoja, kaskadnih skokova, bujnih livada i potoka. Ako želite da provedete vreme na mekom pesku, peščana plaža Sand Dollar je udaljena samo pet milja i nudi najduži deo peščane plaže duž obale Big Sur.

Kampovalište Apgar, Glacier Nacionalni park, Montana

Kamp Apgar se nalazi u blizini zapadnog ulaza u Nacionalni park Glacier u selu Apgar, na samo nekoliko metara od najvećeg i najpoznatijeg jezera u parku, jezera McDonald sa neverovatnim glečerima i vrhovima kontinentalne Podele na svom čelu. Jezero je prikazivano u brojnim filmovima poput „Kakvi snovi mogu doći“ (What dreams may come) sa sjajnim Robin Williams-om, gde je jezero prikazano kao ’Nebo’ nakon što je lik u filmu umire. Iako Apgar nije mesto za kampovanje ako želite da pobegnete od drugih ljudi, idealno je ako želite da vidite nezaboravne predele kao i za porodična druženja. Selo Apgar nudi ležerna mesta za večere, centar za posetioce kao i prodavnicu, radnje u kojima možete kupiti suvenire, iznajmiti kanue i kajake i peščane plaže, pored mnogo drugih stvari.

Kamp Garden Key, Nacionalni park Dry Tortugas, Florida

Nacionalni park Dry Tortugas, udaljeni niz ostrva koji se nalazi na dva sata fantastične vožnje trajektom od Key West-a sa delfinima i morskim kornjačama koje se sreću usput, nudi vrhunsko iskustvo tropskog kampovanja na Garden Key-u. Ovaj mali kamp je zaštićen pod senkama mangrova drveća i nalazi se na ivici azurnih voda, pored svetionika i istorijskih tvrđava.
Ne samo da možete kampovati na plaži već možete uživati i u jednom od najvećih svetskih sistema koralnih grebena na samo nekoliko koraka od vašeg šatora. Samo se uputite ka mirnim, bistrim vodama na neverovatno ronjenje sa maskom među živopisnim tropskim ribama.

Kampovalište Jedediah Smith, državni park Jedediah Smith Redwoods, California

Želite da iskusite zapanjujuće kalifornijske džinovske sekvoje? Možda nema boljeg mesta od državnog parka Jedediah Smith u Severnoj Kaliforniji! U parku se nalazi fantastičan kamp u kojem možete uživati u neverovatnim prirodnim lepotama veličanstvenih primorskih sekvoja kao i uživati u samoći sa puno prostora između vas i sledećeg kampera. Imaćete priliku da vidite i puno divljeg sveta, od jelena i kojota do crnog medveda, planinskih lavova, boba i rečne vidre. Park razdvaja poslednja velika reka u državi, reka Smith, koja je na nekoliko minuta hoda od svih mesta. Postoji oko 20 kilometara prirodnih peščanih staza uključujući prelepu petlju Grove Trail koja se vijuga kroz netaknutu šumu drevnih stabala.

Kampovalište Twelvemile Beach, nacionalno jezero Pictured Rocks, Grand Marais, Michigan

Nacionalno jezero Pictured Rocks je smešteno tik iznad jezera Superior, nazvano po mineralnim prugama koje krase litice stena. Područje je prošarano vodopadima koji izlaze iz masivne formacije peščara, dok su planinarske staze u proleće prepune divljeg cveća. Iako je jezero prilično prohladno za kupanje, kampujući u kampu Twelvemile Beach, posetioci mogu uživati u živopisnim šetnjama peščanim plažama dok upijaju neverovatne predele svuda okolo. Trideset i šest mirnih mesta u kampu se nalazi na peščanom predelu neposredno iznad plaže. Ako želite miran odmor, pesak i tišinu, ovo je mesto za vas, kamperi!

Kampovalište White River, Mount Rainier, Ashford, Washington

Kampovalište White River, smešten u podnožju planine Mount Rainier u Vašingtonu, ima neke od najlepših pogleda u parku. Tu je ujedno i najbliži kamp Sunrise Point, poznat po lokaciji koja oduzima dah i mogućnosti da se posmatra zalazak Sunca ispod horizonta. Sačuvajte putovanja na ovo divno mesto za kraj jula ili početak avgusta jer se sneg topi malo kasnije zbog nadmorske visine od 4.232 metra. Ovo je ionako idealno vreme za prelepo divlje cveće na tepihu sub-alpskih livada pri izlasku Sunca. Kampovi koji se nalaze direktno na reci su prostraniji i imaju neverovatan pogled na planinu Mount Rainier koja je visoka neverovatnih 14.411 metara. Kamperi takođe imaju lak pristup planinarenju – Staza Čudesa prolazi pravo kroz kamp, dok staza glečera započinje odmah pored.

Park Haena Beach, Kauai, Hawaii

Hotel na obali mora na Kauai-u nije jeftin pa zašto umesto toga ne biste kampovali? Za samo 12 dolara po noći možete postaviti šator u parku Haena Beach, na samoj ivici zapanjujuće obale Na Pali. Probudite se uz prelepi izlazak Sunca i i panoramski pogled na okean za delić cene koliko košta noćenje čak i u povoljnom hotelu. Iako vode nisu bezbedne za kupanje ili ronjenje sa maskom, na samo kilometar hoda možete uživati u tim aktivnostima na plaži Tunnels.

Kampovalište Salmon River, Idaho

Kamp Salmon River je prikladno nazvan po svojoj prelepoj lokaciji na reci Salmon u nacionalnoj šumi Savtooth, na samo nekoliko kilometara od grada Stanley. Sa nazubljenim planinama Sawtooth koje vrebaju iznad, ovaj kamp je raj za ljubitelje avantura na otvorenom. Ovaj rečni deo je popularan za pecanje muvama a kamperi mogu uživati i u raftingu, brdskom biciklizmu, planinarenju i jahanju. Imaćete direktan pristup reci sa obalskih petlji sa više privatnosti koja je dostupna na gornjoj petlji. Divljina u ovom području uključuje jelene, losove, medvede pa čak i vukove, iako je malo verovatno da ćete ih videti.

Jessie M. Honeyman memorijalni državni park, Florence, Oregon

Ovaj kamp na centralnoj obali Oregona je spektakularno mesto za kampovanje tokom cele godine. Na proleće cvetaju ružičasti rododendroni dok jesen donosi kupinu i plodove sveže za branje. Zimi određeni kampovi nude direktan pristup nacionalnom rekreacijskom području Oregon Dunes, a leto donosi priliku da se okupate u jednom od dva slatkovodna jezera ili uživate u drugim vodenim sportovima u ovom obalnom, šumskom parku. Dve milje peščanih dina se protežu od kampova do Tihog okeana – glavne atrakcija parka, pružajući kamperima obilje mogućnosti za pešačenje svake sezone.

Nacionalna obala Assateague Island, Berlin, Maryland

Ovo čarobno mesto nudi neke od najboljih, ako ne i najbolje, kampovanje na istočnoj obali. Ovo ostrvo sa barijerama pored obale Merylalnd-a i Virgini-e ispunjeno je peskovitim plažama, šumama, obalnim uvalama i slanim močvarama. Takođe je dom zajednice prelepih divljih ponija. Kampovanje je moguće samo na strani ostrva u Maryland-u, sa kampom u nacionalnom parku koji nudi najprirodnija i najživopisnija mesta na ivici zaliva i Atlantika.

State Forest državni park, Walden, Colorado

Ovaj državni park u severnom Koloradu je smešten između nacionalnog parka Rocky Mountain, nacionalnih šuma Roosevelt & Routt i divljine Rawah pa samim tim nudi šansu da doživite sve što ova država ima da vam ponudi. Park, koji se nalazi na površini od 71.000 hektar, je dom losa kao i 90 kilometara peščanih plaža i 130 kilometara staza za brdski biciklizam. Kamperi koji u sebi imaju pravi avanturistički duh će obožavati ovu divljinu koja će upotpuniti kampovanje i odmor. Takođe će uživati i u pogledu na neravne vrhove lukova Medicine na severu kao i na vidike na ’Never Summer Range’ na jugu. Regija se smatra jako uzbudljivom jer postoji više od 600 losova koji se ovde mogu posmatrati tokom cele godine.

Kampovalište North Rim, Grand Canyon nacionalni park, Arizona

Grand Canyon nacionalni park je toliko toga – veliki vidici, prostranstvo van domašaja, senzacija u tišini svuda oko vas! Imaćete direktan pristup stazi Bright Angel Point sa još impresivnijim pogledom niz Bright Angel kanjon. Smešten na krajnjem kraju kampa okrenutog kanjonu, okružen je borovima i jasikama pružajući fantastičan pogled na zalazak Sunca i potrebnu privatnost. Mesta se mogu rezervisati i do šest meseci unapred – ranoranioci ovde definitivno dobijaju ono najbolje! Ovo je najbolji način da doživite epsko putovanje u Veliki Kanjon.

Kampovalište Toulumne Meadows, Yosemite nacionalni park, California

Yosemite Valley je bez sumnje jedno od najveličanstvenijih mesta na zemlji. Jedini problem je što je i jedno od najprometnijih mesta tokom leta. Ono što je dobra vest jeste to da ćete na visokim vrhovima, jezerima i livadama koje ga okružuju pronaći isti (ili čak bolji) pogled koji oduzima dah bez gužve. Toulumne Meadows je najpristupačniji deo ovog višeg regiona. Leti se sub-alpske livade pretvaraju u smaragdni pejzaž prošaran divnim poljskim cvećem, okružen granitnim kupolama, zapanjujućim vrhovima i borovima, dok blistava reka Tuolumne vijuga. Kamp se nalazi na baš ovom području uz Tioga put i nudi priliku za učešće u aktivnostima poput ribolova, planinarenja i penjanja po stenama.

Kampovalište Watchman, Zion nacionalni park, Utah

Nacionalni park Zion je suštinski primer veličanstvene lepote jugozapada Amerike a kamp Watchman se nalazi tik pored njegovog južnog ulaza. Kamperi imaju lak pristup šatl – parku, udaljenom samo 2 minuta hoda kako bi se obišle glavne atrakcije. Visoke peščare se nalaze u okolini celog kampa a reka Virgin, savršena za hlađenje u vrućem letnjem danu, udaljena je samo nekoliko metara. Ova mesta takođe imaju direktan pogled na Vrh Čuvara (Watchman Peak), pružajući spektakularnu pozadinu za buđenje ujutru.

Kampovalište Kayenta, državni park Dead Horse Point, Moab, Utah

Neki od najboljih pogleda na panoramu Moaba, u državi Utah, mogu se naći u državnom parku Dead Horse Point, gde izlazeće Sunce stvara veličanstveni vatreni sjaj naspram višeslojnih litica od 2,000 metara koji se nižu niz reku Colorado. Boravkom na jednoj od ovih lokacija u kampu Kayenta bićete samo kratku šetnju od ove veličanstvene scene! Park je takođe u blizini kilometara i kilometara pešačkih i biciklističkih staza u nacionalnom parku Canyonlands dok Dead Horse Point takođe ima svoje staze, posebno popularne među planinskim biciklistima vodeći ih laganom rutom duž živopisnog ruba kanjona….

Kampovalište Kalaloch, Olympic Nacionalni park, Washington

Kampovalište Kalaloch nudi mnoge prilike za uživanje u slikovitim divljim plažama na neravnoj obali države Vašington, kao i u bujnim, živopisnim stazama kroz kišne šume Hoh, Quinault i Queets. Kamp pruža direktan pristup plaži koji je idealan za ljubitelje sa mnoštvom školjki. Takođe je popularno i zbog posmatranja ptica jer se na tom području gnezde i hrane mnoge od njih. Velike horde morskih papagaja se često vide duž stenovitih ivica, morske vidre plutaju površinom okeana, kitovi i delfini povremeno izlaze na kopno pa su plime i oseke pune svih vrsta morskog života uključujući čak i rakove samce, morske zvezde i morske ježeve.

Kampovalište Bartlett Cove, Glacier Bay Nacionalni park, Alaska

Nacionalni park Glacier Bay se sastoji uglavnom od vode a zaliv služi kao prolaz do unutrašnjeg dela parka. U parku postoji samo jedan kamp, Bartlett Cove, kamp za iznenadne posetioce sa skloništem za grejanje i pomoćnim zgradama. Ako cenite neizvesnost, ovo je mesto za vas! Sa svake lokacije, smeštene među drvećem prekrivenim mahovinom, pruža se pogled na uvalu ispunjenu kitovima i nalazi se na pešačkoj udaljenosti od pristaništa gde se možete pridružiti obilascima brodova koji gledaju na glečere i divlje životinje. Nakon noćenja pod sjajnim zvezdanim nebom, krstarenje zalivom je odličan način da provedete dan.

Kampovalište Arch Rock, Valley of Fare State park, Nevada

Sa peščarama tamno crvene boje u celom parku, lako je naslutiti odakle je dobio ime. Arch Rock kampovalište je mali kamp sa 29 mesta za kampovanje koji nudi dramatične poglede na području koje je mirnije i manje izloženo od drugih kampova u parku. Lokacije mesta za kampovanje su postavljene između jedinstvenih stena koje su se menjale pod zubom vremena. Druge pojedinosti ovog parka uključuju 3000 godina stare petroglife, okamenjeno drvo i živopisne pešačke staze. Ako je privatnost ono što vam je potrebno, odaberite lokaciju na gornjoj petlji.

Kampovalište White Tank, Joshua Tree nacionalni park, Joshua Tree, California

Nacionalni park Joshua Tree se nalazi samo dva sata istočno od Los Anđelesa ali se ponekad čini kao da ova dva sveta ne mogu biti udaljenija. Dolazeći pokraj ovog pejzaža, možda ćete osetiti kao da ste na postavci scene za neki film naučne fantastike sa bizarno oblikovanim drvećem i velikim gromadama koje se uzdižu stotinama stopa u nebo. Park je možda u pustinji ali nudi mnogo više od toga, uključujući 10 planinskih vrhova viših od 5,000 stopa kao i međunarodno poznato odredište za penjanje. Takođe je jedno od najboljih mesta na planeti za gledanje zvezda, sa neverovatno tamnim nebom bez ikakvog svetlosnog zagađenja. Teško je pogrešiti sa bilo kojim od njegovih kampova ali ćete u baš u ovom kampovalištu pronaći manje kamera uprkos prelepom pejzažu. Ono što ćete još moći da iskusite je i kratka staza koja vodi od mesta za kampovanje br. 9 do Arch Rock-a, retkog granitnog luka koji se širi u rasponu od 35 stopa i visini od 15 stopa.

Kampovalište Lincoln Creek, Aspen, Colorado

Kampovalište Lincoln Creek nudi 22 kampa za kampovanje sa šatorom ili automobilom i koja su razbacana svuda okolo duž puta Lincoln Creek, samo 18km istočno od Aspena, smeštenog između najneverovatnijih divljina koje možete zamisliti. Ovo mesto je za prave avanturiste koji žele da iskuse život u pravoj prirodi bez toaleta, vode ili električnih priključaka! Uživaćete u kampovanju bez ikakve brige o bučnim komšijama, uz zvuke blage struje voda koje će vas uspavati. Oduševite se buđenjem uz pogled na losa koji pase na livadi i posmatranjem neverovatnog zalaska sunca ispod vrhova veličanstvenih Stenovitih planina pre nego što zaspite.

Izvor: Tripstodiscover 

COMMENTS

WORDPRESS: 0