22 broja hitnih službi u Americi koje morate znati

22 broja hitnih službi u Americi koje morate znati

Veliki zaostatak u obradi imigracionih aplikacija
Nakon 15 meseci pauze prvi kruzer isplovio iz luke Majami
23 mesta u Majamiju koja su kao stvorena za fotografije na vašem Instagramu!

Uvek je bolje biti siguran nego žaliti kasnije, posebno kada je reč o sigurnosti sebe i onih koje volite. Brzi poziv Kontroli za zaštitu životinja od otrova može spasiti vašeg ljubimca. Ako u blizini imate broj vodoinstalatera, možete sprečiti poplave, u slučaju pucanja cevi. Ako ste u hitnoj situaciji već spremni sa brojevima telefona za hitne slučajeve, to može sve promeniti.

 

Kako podesiti brojeve telefona za hitne slučajeve na mobilnom telefonu

Iako je važno da ove brojeve imate pored vašeg kućnog telefona, danas mnogi koriste svoj mobilni telefon kao glavnu telefonsku liniju. Srećom, mobilni telefoni omogućavaju da se napravi medicinska identifikacija (medical ID) ili kontakt u slučaju nužde (ICE) sa zdravstvenim informacijama i odabranim kontaktom sa hitne slučajeve.

person adding emergency contact to phone

Kako podesiti kontakt za hitne slučajeve na vašem iPhone-u

iPhone ima opciju Medical ID koja će obavestiti druge o vašoj medicinskoj istoriji i kontakt podacima za hitne slučajeve.

 • Idite na aplikaciju za zdravlje na vašem telefonu (health app)
 • Izaberite opciju Medical ID
 • Uredite je tako da pruža sve medicinske informacije i informacije o kontaktu u hitnim slučajevima
 • Izaberite opciju za prikaz kada je telefon zaključan

 

Kako podesiti kontakt za hitne slučajeve na vašem android telefonu

Android telefoni takođe imaju ugrađenu opciju za kontakt u hitnim slučajevima.

 • Idite u svoja podešavanja i pretražite „Informacije o hitnim slučajevima“ (Emergency information)
 • Izaberite opciju za uređivanje i unesite informacije o kontaktima za hitne slučajeve

 

Podesite ICE informacije na bilo kom pametnom telefonu

Još jedan način da broj za hitne slučajeve učinite dostupnim je tako što ga možete postaviti za pozadinu zaključanog ekrana.

 • Idite na odeljak sa beleškama na telefonu
 • Zapišite kontakte za hitne slučajeve
 • Snimite snimak ekrana u vidu slike i postavite je kao čuvar ekrana

 

Označavanje kontakata

I na kraju, ako nemate mobilni telefon koji ima ove mogućnosti, uverite se da ste pravilno označili kontakte. Napravite kontakt pod nazivom „ICE“ i unesite podatke o kontaktu za hitne slučajeve. Takođe je korisno da svoje kontakte označite njihovom vrstom odnosa sa vama. Na primer, koristite ime kontakta kao „moj suprug“ ili „moja supruga“. Na ovaj način, ako ste u vanrednoj situaciji i neko pronađe vaš telefon, znaće koga da zove.

 

22 kontakta za hitne slučajeve koje bi trebalo imati pri ruci

Slede 22 telefonska broja za hitne slučajeve koje biste trebali znati. Pročitajte i odštampajte našu listu da biste je imali pored vašeg kućnog telefona.

Kontakt telefon br. 1:  911

 Ovo je broj koji bi većina ljudi trebala znati napamet. Pozovite 911 ako vi ili neko u vašoj blizini nalazi u situaciji koja je opasna po život. Ako koristite severnoamerički telefon, ovaj broj će vas povezati sa pomoći koja vam je potrebna. Pozivanje broja 911 u ne rizičnoj situaciji je nezakonito.

Neke situacije kada želite da pozovete 911 uključuju:

 • Zločine u toku
 • Situacije opasne po život
 • Požari (čamac, kanjon, smeće, građevine)
 • Saobraćajne nesreće
 • Opasno izlivanje hemikalija
 • Alarmi detektora požara/dima ili ugljen-monoksida
 • Eksplozivne naprave
 • Zaglavljenje u liftovima
 • Dim u zgradi
 • Vanredne situacije na aerodromima i avionima
 • Spasavanja sa litica
 • Hitna pomoć na plaži ili u vodi

Kontakt telefon br.2:   112

Alternativa broju 911 je broj 112 i to je telefonski broj za hitne slučajeve, ali se prvenstveno koristi u Evropi. Ako se koristi u SAD-u, većina operatera će vas preusmeriti na 911.

 

Kontakt telefon br.3:  Broj vaše lokalne policijske stanice

Da li imate situaciju koja nije hitna a i dalje zahteva policijsku intervenciju? U ovom slučaju, želećete da imate na raspolaganju broj lokalne policijske uprave. Ovaj broj će kontaktirati policiju koji su na dužnosti u vašem području.

Kontakt telefon br.4: Bolnica

Pored navođenja broja i adrese vaše primarne bolnice, želećete da zabeležite i nekoliko drugih u tom području. Moglo bi biti korisno napomenuti njihovu udaljenost od kuće. Poznavanje svih ovih informacija vam može sačuvati vreme u slučaju da vam je neophodan odlazak u bolnicu.

Kontakt telefon br.5: Porodični lekar

Ne zahtevaju svi medicinski problemi pozivanje 911 ili posetu bolnici. U slučaju da su vam potrebne lične konsultacije, bilo bi korisno imati na raspolaganju kontakt informacije lekara primarne zdravstvene zaštite.

Kontakt telefon br.6: Centar za prevenciju otrova

Postoje različiti brojevi za kontrolu otrova u zavisnosti od vašeg regiona. Obavezno imajte na raspolaganju vaš lokalni broj za kontrolju orova u slučaju nužde. Da biste kontaktirali Američko udruženje centara za kontrolu trovanja, nazovite njihovu liniju za pomoć na broj 1-800-222-1222. Da biste dobili Centar za kontrolu otrova kao kontakt u vašem telefonu, pošaljite POISON na 7979797.

Kontakt telefon br.7: Kontrola za životnjske otrove

Kućni ljubimci su skloni jelu hrane ili predmeta koji nisu predviđeni za konzumiranje. Ako mislite da je vaš krzneni član porodice možda progutao potencijalno otrovnu supstancu, možete kontaktirati ASPCA centar za kontrolu trovanja životnja na (888)426-4435.

Kontakt telefon br.8: Veterinar

Dodajte svog redovnog veterinara na svoju listu brojeva telefona za hitne slučajeve kako biste ga imali u blizini. Vaša veterinarska ambulanta će vam dostaviti broj za hitne slučajeve ako je vaš ljubimac u nevolji nakon redovnog radnog vremena.

Kontakt telefon br.9: Lokalna vatrogasna stanica

Ako imate požar, nazovite 911 i oni će o tome obavestiti lokalnu vatrogasnu stanicu. Za opšte informacije o zaštiti od požara, kao što su uključenost u vaš lokalni CERT program ili rasporedi dana sagorevanja, može biti korisno da imate broj svoje vatrogasne službe.

Kontakt telefon br.10: Vodovodna kompanija

Kada vodovod ne radi pravilno ili je prirodna katastrofa ugrozila čistoću vaše vode, lokalno vodovodno preduzeće vam može pomoći.

Kontakt telefon br.11: Elektroprivreda

Ako ostanete u mraku, želećete da možete da kontaktirate elektroprivredu. Pored toga, važno je imati ovaj broj na raspolaganju za prijavljivanje svih srušenih dalekovoda na koje naiđete.

Kontakt telefon br.12: Kontrola životinja

Za sve hitne slučajeve povezane sa životinjama, želećete da imate lokalni broj Centra za kontrolu. Situacije mogu uključivati povređenu ili bolesnu životinju, okrutnost ili agresivnu životinju.

Kontakt telefon br.13: Broj telefona vaših prvih komšija

Poznavanje komšija vam može biti od pomoći u vanrednim situacijama. Upoznajte svoje komšije i razmenite brojeve kako biste ih mogli kontaktirati ako je potrebno. Dodajte brojeve u telefon ili ih možete zapisati u blizini fiksne linije.

Kontakt telefon br.14: šlep služba

Spremnost za bilo šta uključuje dostupnost šlep službe ili broja vaše lokalne prodavnice automobila. Ako imate pomoć na putu poput AAA, vredi zabeležiti i ovaj broj. Bez obzira da li se vaš automobil ujutru neće upaliti, ovi brojevi će biti od pomoći.

Kontakt telefon br.15: Agent osiguranja

Agent osiguranja se odnosi na bilo koju osobu sa kojom ćete možda morati stupiti u kontakt da biste podneli zahtev u slučaju nesreće. To može uključivati agente za osiguranje kuće, osiguranje radi izdavanja ili osiguranje automobila.

Kontakt telefon br.16: Šef

U slućaju nužde, možda nećete stići na posao. Ako je to slučaj, želećete da vaš šef zna okolnosti kako vaš posao ne bi bio ugrožen.

Kontakt telefon br.17: Saradnici

Slično vašem šefu, bilo bi korisno da imate broj saradnika. Ako imate hitan slučaj ili trebate uzeti dan bolovanja, možete ih obavestiti o svim preostalim radovima koje treba obaviti.

Kontakt telefon br.18: Škola ili vrtić

Još jedan važan kontakt broj koji treba imati na raspolaganju je škola ili dečiji vrtić. U vanrednoj situaciji nešto vas može sprečiti da ih pokupite na vreme. U ovom slučaju ćete želeti da pozovete i da im kažete da ćete zakasniti, ili će neko drugi doći po vas.

Kontakt telefon br.19: Bravar

Bez obzira da li ste zaključani iz kuće ili trebate promeniti brave nakon provale, ovaj vremenski osetljiv problem će svakako zahtevati bravara. Pronađite pouzdanog bravara u svom kraju i zapišite njegov broj, tako da kasnije ne morate užurbano tražiti.

Kontakt telefon br.20: Obalska straža

Ako ste na obali velikog jezera ili reke, može vam biti od pomoći ako imate ovaj broj telefona na raspolaganju.

Kontakt telefon br.21: Lokalna EMS

U nekim slučajevima su lokalne službe hitne medicinske pomoći (EMS) ili hitna pomoć odvojene od vatrogasne službe i policijske službe. Saznajte da li je to slučaj u vašem gradu i ako je tako, zabeležite broj gde ih možete dobiti.

Kontakt telefon br.22: Državna divizija za divlje životinje

Ako živite u ruralnom okruženju, bilo bi korisno znati vaš broj državne divizije divljih životinja. Ovo odeljenje vam može pomoći da prijavite bilo kakve predatore na vašem imanju, poput medveda ili kojota.

 

Izvor: Apartmentguide

COMMENTS

WORDPRESS: 0