22 činjenice koje sigurno niste znali o Disney World-u u Orlandu

22 činjenice koje sigurno niste znali o Disney World-u u Orlandu

Majami proglašen za najglamurozniji grad u Americi
10 Najboljih Ski centara u Sjedinjenim Državama za ovu zimsku sezonu
Nostalgični pop-up restoran za ljubitelje Barbike: Malibu Barbie Café stiže u Majami

Nijedno mesto u Americi nije toliko voljeno i popularno kao Walt Disney World, epicentar fantazija iz detinjstva u srcu Floride.

Evo nekoliko malo poznatih činjenica iz Walt Disney World-a koje će vas oduševiti!

orlando disney

#1 Pepeo mrtvih je svuda

Ne šalimo se. Postoje priče da su ljudi, nakon njihove smrti, želeli da budu kremirani, a zatim da se njihov pepeo prospe sa vrha Dambo vožnje. Ovo zvuči čudno dok ne shvatite da se to non stop dešava.

orlando

#2 Disney World nije zapravo u Orlandu

Zaboravite sve što ste mislili da znate o ovom mestu! Većina ovog prostora se nalazi u grad Bay Lake. Orlando je samo njegov veći komšija sa nezaboravnim imenom. To je takođe prilično legalan grad u kome bi trebalo da provedete neko vreme.

 

 

#3 Trebala bi vam čitava večnost da odsednete u svakoj hotelskoj sobi Disney World-a

Ako biste proveli samo jednu noć u svakoj hotelskoj sobi u Disney World-u, trebalo bi vam 68 godina. I ne, ne iznajmljuju na sat.

#4 Magično kraljevstvo (Magic Kingdom) je zapravo na drugom spratu

Mreža, ne tako tajnih tunela „podzemnog grada“ zaista postoji – pa ako želite da vidite Snežanu bez kostima, siđite slobodno. Zapravo, to zvuči kao dobar način da završite sa zabranom prilaska. Ali, pošto je Florida na nivou mora i inženjeri nisu mogli da kopaju na dole, ovi „podzemni“ tuneli su zapravo na nivou zemlje, sa parkom izgrađenim iznad – dosta nalik modernom Rimu, sa otprilike istim brojem francuskih turista.

castle

#5 Dvorac Pepeljuge je praktično prazan

Najpoznatija zgrada zabavnog parka na planeti sadrži samo restoran, prodavnicu suvenira i duh potencijalnog stana Walt Disney-a.

Dizajneri su ugradili stan za Wolt-a u plan zamka, ali je on umro pre njegovog završetka. Taj prostor je kasnije pretvoren u hotelsku sobu u kojoj je nemoguće prenoćiti, osim ako je ne osvojite.

#6 Dvorac je takođe napravljen od fiberglasa

Stambeni balon na Floridi je već bio brutalan, ali Pepeljugin zamak je zaista preživeo tu oluju. Ipak, u hijerarhiji bajkovitih domova, Pepeljugin zamak pada negde iznad kućice od slame Tri praseta, ispod kuće od cigala.

#7 Disney World je veličine San Franciska, odnosno dva Menhetna

Osim sa manje hipstera i jeftinijim kirijama. Trećina od 40 kvadratnih milja je određena kao zaštićeno zemljište.

#8 Ulaznica je bila neverovatnih 3,50 dolara na dan otvaranja 

Imate 3,50 dolara u novčaniku baš sada? Čestitamo! Sada možete kupiti flašu vode u Disney World-u. Ali, ne Smart Water, za to se naplaćuje još više. Danas, jednodnevna karta košta 102 ili 109 dolara, u zavisnosti od toga koji park posećujete. Možete ići u više parkova uz dodatnu naknadu od oko 60 dolara ili kupiti višednevne karte po sniženoj ceni. Što i dalje nije jeftino, zapravo.

#9 EPCOT je akronim i amalgamacija

Pravi Diznijevi štreberi će vam reći da je EPCOT skraćenica za eksperimentalnu zajednicu prototipa sutrašnjice (Experimental Prototype Community of Tomorrow), a prvobitno je trebalo da bude živi, radni grad budućnosti. Da ste ikada želeli da živite u romanu Ray Bradbury-ja, ovo bi bila vaša prilika. Nažalost, Wolt-ova smrt je zaobišla prvobitni plan.

Ipak, postoji priča o neobičnom nastanku parka. Oni koji su ga zamislili nisu mogli da se odluče između koncepta budućnosti ili koncepta svetske izložbe. Navodno, jedan od njih je imao brilijantnu ideju da samo spoji dva stola sa odvojenim modelima parkova na njima, i tako ih spoji u jedan mega park. Zvuči baš kako treba.

#10 Disney World je u osnovi svoj samoupravni grad

Da bi EPCOT bio pravi grad, Wolt je nastojao da stekne izuzetnu nezavisnost od okruga na kojima se nalazila njegova zemlja. Uspešno je podneo peticiju državnom parlamentu Floride za stvaranje Distrikta za poboljšanje Reedy Creek-a (RCID), koji bi kompaniji Wolt Disney dao samoupravu unutar njenih granica. To je dovelo do stvaranja gradova Bay Lake i Reedy Creek (sada jezero Buena Vista), koji su deo RSID-a.

Sve ovo je legalno i veoma komplikovano, a stranica na Vikipediji mnogo bolje objašnjava kako je sve ovo propalo, ali sve što treba da znate je da se Wolt nije šalio u svojim planovima.

employees

#11 Disney World je najveći poslodavac na jednoj lokaciji u Sjedinjenim Državama

A zaposleni se ne zovu samo zaposleni – oni su članovi glumačke ekipe. Mnogi od njih verovatno žive zajedno. I verovatno vam mogu reći gde se nalazi kupatilo na 14 jezika. Samo ne tražite od njih ništa besplatno.

 

#12 Ukleta vila nije jedino mesto koje je ukleto

Pravi duh (ne greška u kucanju) radnika koji je poginuo tokom izgradnje Pirata sa Kariba navodno proganja vožnju. I prst tog jednog turiste verovatno luta tamo kao Rođak Itt. Uvrnuto, zar ne=

#13 Neustrašivi istraživači su provalili u Diznijev napušteni vodeni park i ostrvo

Da je ikada postojao bastion mikrobnih bolesti, zvučalo bi mnogo kao „napupteni vodeni park i ostrvo“. Ne savetujemo vam da istražujete (osim ako ne volite amebu koja jede mozak), ali možete videti neke prilično cool slike sa bezbedne udaljenosti.

#14 Smeđe cigle na Trgu slobode predstavljaju – izmet

Ako ste ikada prošetali Trgom slobode i videli talasastu šaru od smeđe cigle ispod vaših nogu – verovatno niste mnogo razmišljali o tome. Odvojite sekund da biste cenili sledeću informaciju: zapravo je dizajniran da predstavlja sirovu kanalizaciju koja se može naći na ulicama kolonijalne Amerike. Da biste zadržali iluziju istorije, ni na Trgu slobode nećete naći nikakva kupatila. Definitivno nemojte piti ceo sok pre nego što se vozite ka Ukletoj vili.

turkey leg lunch

#15 Svake godine posetioci pojedu 2 miliona funti ćurećih bataka

Osim ako je tačna glasina da su neke od tih ćurećih nogica emu?

#16 Disney World je mesto gde naočare za sunce nestaju

Više od 200 pari naočara za sunce se preda na Izgubljeno i pronađeno svakog dana. To je kao sve one čarape koje nestanu u veš mašini, ali pomnožene na n-ti stepen. I sa mongo više žmirkavih turista.

#17 Ne možete dobiti poklopac ili slamku u Carstvu životinja

Dizni ne veruje životinjama da neće staviti svoje šape na slamke ili poklopce. Ili, što je verovatnije, ne veruju ljudima da ih neće baciti tamo gde ih životinje mogu nabaviti.

#18 Disney World je preuzeo dizajnerske znake sa Srednjeg zapada

Walt je samo nekoliko godina živeo u Marceline-u, Mizuri, ali je ostavio takav utisak da ga je koristio kao inspiraciju za Main Street, USA. Nije ni čudo ako je pokušao svima da posluži pancerote za večeru.

transportation

#19 Takođe ima veoma impresivan – javni prevoz

Walt Disney World ima sistem javnog prevoza koji sramoti mnoge američke gradove. Sa oko 400 autobusa, njegov vozni park je veći od onog kojim upravlja Ministarstvo saobraćaja Los Anđelesa.

 

#20 Prvobitno je trebalo da bude još više hotela u Magičnom kraljevstvu

Prvobitni planovi su predviđali hotele sa venecijanskom temom, južnoazijskom i perzijskom temom. Ti planovi su, međutim, odbačeni nakon što je naftna kriza usporila turizam. Oh, i Shah of Iran je navodno trebalo da finansira persijski hotel, ali pošto je to trebalo da se desi kasnih 70tih, planovi su se u suštini suprotstavili svemu što se dogodilo u Argo-u.

#21 Hotelske sobe u Polynesian i Contemporary objektima su izgrađene van lokacije

Nakon izgradnje montažnih prostorija, one su uvučene u okvire zgrada. To izgleda kao da spavate u ogromnoj nameštenj fioci, bez džinovskih Gidionovih biblija.

#22 Bitlsi su se raspali u Disney World-u

Dizni je najmagičnije mesto na svetu, osim ako niste fan Bitlsa. U zimu 1974.godine, John Lennon je bio u Diznijevom polinezijskom odmaralištu na odmoru sa svojom porodicom. Tamo je 29.decembra potpisao dokument kojim su okončani Bitlsi.

Dok smo već kod toga, evo još jedne zabavne istorijske sitnice: 1973.godine, tokom dana Watergate skandala, predsednik Ričard Nikson je učestvovao u pitanjima i odgovorima sa medijima u Diznijevom odmaralištu (Disney’s Contemporary Resort). Tokom te sesije, on je dao svoju čuvenu izjavu: „Ja nisam lopov“.

 

Izvor: Thrillist.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0