3 ključne stvari koje treba znati pre nego što uradite povraćaj poreza ove godine

3 ključne stvari koje treba znati pre nego što uradite povraćaj poreza ove godine

Najporočniji gradovi u Americi
Da li je engleski službeni jezik u SAD? Sedam činjenica koje niste znali o zvaničnom jeziku Amerike
Beogradski Sindikat u Majamiju 10. oktobra

Ključne tačke:

  • Ostalo je otprilike šest nedelja do krajnjeg roka za savezne poreze 18. aprila za većinu Amerikanaca
  • Ako još uvek niste podneli svoju poresku prijavu, postoje neke ključne stvari koje treba da znate, kažu poreski stručnjaci
  • „Svaka poreska sezona ima svoje jedinstvene izazove“, rekao je Mark Jaeger, potpredsednik poreskih operacija u TaxAct-u

Otprilike šest nedelja od početka sezone poreskih prijava, poboljšanja IRS-a su u toku sa više osoblja i tehnološkim nadogradnjama dok agencija počinje da raspoređuje svoja sredstva od skoro 80 milijardi dolara.

Iako bi obrada ove godine mogla biti brža, stručnjaci kažu da postoje neke ključne stvari koje treba znati prije podnošenja prijave.

Svaka poreska sezona ima svoje jedinstvene izazove“, rekao je Mark Jaeger, potpredsednik poreskih operacija u TaxAct-u.

Za većinu Amerikanaca ostalo je oko šest nedelja do ovogodišnjeg saveznog poreskog roka od 18. aprila. Evo šta treba da znate ako još uvek niste prijavili svoje poreze.

#1 Povraćaj poreza može biti „nešto niži“ ove sezone

Iako je ovogodišnja poreska sezona počela sa poplavom prijava, rane prijave su usporile, kaže Jaeger.

On veruje da je promena u povraćaju novca razlog zašto se rani povraćaji smanjuju. „Ono što vidimo je da se povraćaji smanjuju i sve više ljudi ima dug“, rekao je on.

Prosečan povraćaj iznosio je 3.079 dolara od 24. februara, u poređenju sa 3.473 dolara godinu dana ranije — što je pad od oko 11%, prema IRS-u. Naravno, prosek se može promeniti sa milionima povrata koji tek dolaze.

Obično dobijate federalni povraćaj kada preplatite godišnje poreze ili zadržite više od onoga što dugujete. Poreska uprava je u januaru upozorila da bi povrat novca ove godine mogao biti „nešto manji“ nego prošle godine zbog isteka olakšice za pandemiju koja je donela poreske olakšice 2021.godine.

Tokom 2021.godine mnoge porodice su dobile podsticaj od poboljšanog poreskog kredita za decu, u vrednosti do 3.600 dolara po detetu, i poreskog kredita za decu i izdržavanu negu do 4.000 dolara po izdržavanom licu. Ali te poreske olakšice, između ostalog, vraćene su na prethodne nivoe.

Sada vidite ovaj pad jer imate ljude koji su ili manje sigurni jer će možda dobiti manji povraćaj novca“, rekao je Jeger, „Ili oni zapravo duguju novac Poreskoj upravi… niko zaista ne želi da plati taj iznos tačno 18. aprila“.

#2 Izbegavajte kašnjenja u povraćaju novca sa potpunim, tačnim vraćanjem

Jedan od najboljih načina da se izbegne kašnjenja u povraćaju novca je podnošenje potpunog i tačnog povraćaja, prema IRS-u. Agencija obično izdaje povraćaj sredstava u roku od 21 dana za elektronske prijave bez grešaka, sa direktnim depozitom za plaćanje.

Međutim, stručnjaci kažu da je od ključne važnosti da sve svoje poreske obrasce pripremite pre nego što pošaljete prijavu. Poslodavci i finansijske institucije šalju poreske formulare svake godine, a kopija ide poreskim obveznicima i Poreskoj upravi.

Kada da očekujete obrasce za prijavu poreza

Naziv obrasca

Svrha Datum prijema
1099-B Investiciona prodaja i kapitalna dobit

Januar – do sredine februara

1099-DIV

Primljene dividende Januar
1099-INT Kamata preko $10

Januar

1099-G

Prihodi od nezaposlenosti, državni i lokalni porezi Januar
1099-K Plaćanje kreditnom karticom za podelu ekonomskog prihoda

Januar

1099-NEC

Prihodi od samostalne delatnosti Januar  – do marta
1099-MISC Zakupnine, honorari, drugi prihodi

Januar

1099-R

Distribucija iz penzionog plana ili IRA Januar
1099-SA Raspodela zdravstvenih štednih računa

Januar – do sredine februara

1095-A

Tržište zdravstvenog osiguranja Januar
K-1 Udeo partera/akcionara S korporacije u prihodima, odbicima i kreditima

Datum prijave poslovanja

SSA-1099

Prihodi od socijalnog osiguranja Januar
W-2 Izveštaj o zaradama i porezima

Januar

W2-G

Dobici od kockanja

Januar

Ako je bilo šta FURNISHED u poreskom izveštaju, Poreska uprava zna da dolazi“, rekla je Nicole DeRosa, viši poreski menadžer u računovodstvenoj firmi Viss, napominjući da informacije koje nedostaju mogu pokrenuti poresko obaveštenje od agencije, zajedno sa mogućim kaznama i kamatama.

Možete napraviti kontrolnu listu obrazaca koji će vam možda biti potrebni pregledom prošlogodišnje poreske prijave, predlažu stručnjaci. Ako još uvek niste spremni do 18. aprila, možete podneti zahtev za produženje, rekao je Jaeger. Ali i dalje morate da platite svoj dug do poreskog roka da biste izbegli nagomilavanje kazni i kamata.

Koristite sledeće obrasce da biste dobili kredite i odbitke

Naziv obrasca

Svrha Datum prijema
1098 Hipotekarna kamata

Januar

1098-E

Kamata na studentski zajam plaćena preko 600 dolara Januar
1098-T Troškovi školarine i obrazovanja

Januar

Godišnje davanje izjave

Veličina i vreme vašeg poklona u dobrotvorne svrhe Januar
Troškovi dečije nege Iznos koji se plaća pružaocu brige o deci

Pitati pružaoca brige o deci

Izveštaj poreza na imovinu

Porez na imovinu

Kraj 2022.godine do početka januara

#3 Postoji jednogodišnje kašnjenje za prijavljivanje 1099-K

Bez obzira da li ste radnik u ekonomiji, onlajn prodavac ili prenosite novac između porodice i prijatelja, plaćanja iz aplikacija kao što su Venmo ili PayPal postala su zbunjujuća poreska tema.

Iako je poslovni prihod oduvek bio oporeziv, pojedinci i Poreska uprava ne bi trebalo da primaju obrazac 1099-K osim ako isplate iz 2022.godine ne pređu prag od više od 200 transakcija ukupne vrednosti iznad 20.000 dolara.

Ako dobijete obrazac greškom, Poreska uprava kaže da odmah kontaktirate izdavaoca. Ali poreski stručnjaci kažu da uključite detalje obrasca u povratu kako biste izbegli neusklađenost u agenciji. „Ako ste ga dobili, želite da ga prijavite“, rekao je Jaeger.

Prvobitno, prag za izveštavanje od 1099-K je bio postavljen da se promeni za 2022. godinu, padajući na 600 dolara čak i za jednu transakciju. To znači da bi mnogo više podnosilaca zahteva primilo obrazac 1099-K ove sezone – ali je Poreska uprava odložila promenu izveštavanja do 2023.godine.

Međutim, čak i ako ne dobijete obrazac za poslovna plaćanja za 2022. godinu, i dalje morate da uključite taj prihod u svoju poresku prijavu, rekla je DeRosa.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0