3 razloga zašto francuskih automobila nema na američkim drumovima

3 razloga zašto francuskih automobila nema na američkim drumovima

Tropska oluja Isaias stiže na obale Floride ovog vikenda
20 poslova u SAD koji imaju platu veću od 80 000 dolara
Er Srbija među prvima u Evropi počinje testiranje IATA digitalnog pasoša

Američko automobilsko tržište je drugo po veličini na svetu, posle kineskog, sa preko 14 miliona prodatih automobila u 2020.godini.

Američko tržište je raznoliko, sadrži sve vrste automobila i kamiona iz više regiona širom sveta. Američki automobili imaju najveći deo, ali japanski, italijanski, nemački i korejski automobili su svi deo ovog velikog tržišta koje je dovoljno veliko za sve.

Ali gde su francuski automobili? Ovde ne govorimo o premium automobilima male proizvodnje kao što je Bugatti. Fokusiramo se na tri glavna francuska proizvođača automobila: Citroen, Renault i Peugeot.

Amerikanci se sećaju razdoblja kada su francuski automobili bili na američkim putevima. Ali gde su sada? Hajde da saznamo!

#1 Citroen

Citroen je bio jedan od prvih francuskih proizvođača automobila koji je stigao u Sjedinjenen Države. Kompanija Challenger Motor Car je počela da uvozi Citroen Traction Avant 1938.godine i prodavala ga za 895 dolara u to vreme. Bila je to uspešna marka automobila, i to je podstaklo Citroen da ide na američko tržište.

Nakon Drugog svetskog rata, Citroen je odlučio da otvori svoja postrojenja u Sjedinjenim Državama. Osnovala je Citroen Cars Corporation u Los Anđelesu i Njujorku. Odeljenja za popravku i zamenu delova, zajedno sa mrežom prodavaca, bila su spremna do 1956.goidne. Sve je ovo izgledalo kao početak lepe priče sa srećnim krajem, ali to nije bio slučaj.

Citroen je nudio više automobila za Amerikance, uključujući 2CV, DS i SM, ali oni nisu bili uspešni. Ovo je bilo šokantno za kompaniju jer su očekivani rezultati bili potpuno drugačiji. Nakn što je više od dve decenije gubio novac, Citroen je odlučio da je 1977.godine došlo vreme da se ovaj neuspeh okonča.

#2 Renault

Renault, ponos Francuske u proizvodnji automobila, takođe nije imao uspešnu priču sa Amerikancima. Renault je započeo svoje putovanje na američko tržište u drugoj polovini 1940tih sa Renault-om 4CV koji je po dizajnu i zadnjem motoru bio sličan čuvenom Volkswagen Beetle modelu, ali je bio jeftiniji i štedljiviji.

Tokom 1959.godine, Renault je počeo da prodaje Dauphine, što je bila prva prekretnica u istoriji kompanije. Renault je u to vreme bio najuspešniji francuski proizvođač automobila u Severnoj Americi. Sve je išlo dobro za Renault sve dok Le Car nije lansiran 1976.godine. Ovo je bila druga prekretnica u istoriji kompanije, ali ovog puta naniže.

Renault je tražio rešenje za svoje probleme, a 1979.godine su odlučili da je problem mreža malih prodavaca, a saradnjom sa američkom firmom će se rešiti ovaj problem. Renault je odlučio da postane partner sa American Motors Corporation (AMC) nakon što je ova firma bankrotirala, pozajmivši joj 135 miliona dolara. Ovo je kompaniji dalo više prostora da predstavi svoje automobile u AMC predstavništvima.

Više od 1300 AMC prodavaca je trebalo da prodaje Renault-ove automobile, obezbeđujući kompaniji željeni uspeh. Ali prodavci AMC-a su zapravo bili više zainteresovani za prodaju sopstvenih automobila, uključujući džipove i Eagles-e. Stvari su se čak pogoršale kada je kompanija imala problem sa Pentagonom zbog činjenice da AMC-ovu filijalu, AM General, ključnog odbrambenog izvođača za američku vojsku, sada kontroliše delimično francuska vlada. Prodali su diviziju, dodajući još jedan gubitak.

Renault je tada pokušao da proizvede više sedan vozila kako bi ispunio zahteve američkog tržišta, ali bez uspeha. Renault je 1987.godine odlučio da proda svu svoju imovinu, uključujući polovinu AMC-a Chrysler-u i nikada se nije vratio na američko tržište.

#3 Peugeot

Peugeot se poslednji pridružio zabavi. Prvo prisustvo Peugeot-a na američkom tržištu je bilo 1958.godine. Odlučio je da otpočne svoje putovanje u Sjedinjene Države koristeći čuveni Peugeot 403 sedan, koju je Road & Track (poznati američki časopis za entuzijaste za automobile) svojevremeno opisao kao jednu od sedam najboljih automobila napravljenih na svetu.

Ovo je bio ohrabrujući početak i radosna dobrodošlica američke publike. Automobil je predstavljen i Columbo-u, policijskom detektivu, poznatoj američkoj televizijskoj seriji u to vreme. Glumac Peter Falk (Columbo) vozio je Peugeot 403 kabriolet iz 1959.godine, koji se prodavao u velikom broju u Americi.

Peugeot je tada proizveo 504, 505 i 304, ali oni nisu imali dobre rezultate. Naftna kriza iz 1973.godine je bila prekretnica za Peugeot-ovo prisustvo u Sjedinjenim Državama. Potražnja za jeftinijim japanskim automobilima je veoma porasla, a Peugeot je počeo da se bori sve više i više.

Tokom 1986.godine, Peugeot je prodao oko 14.000 jedinica u Severnoj Americi. Posle samo četiri godine, ti brojevi su bili prelep san, pošto je proizvođač 1990.godine prodao samo 4.000 jedinica. U ovom trenutku Peugeot je shvatio da ne mora da ostavi nikakvu sumnju, a 1991.godine je bila poslednja godina za Peugeot u Severnoj Americi.

3 razloga zašto su francuski automobili nestali iz Sjedinjenih Država

Postavlja se pitanje zašto ovi proizvođači nisu uspeli da opstanu na američkom tržištu?

Iako je američko tržište privlačno svim proizvođačima, nije lako ostati konkurentan na njemu. Hajde da saznamo tri razloga zašto su ovi proizvođači nestali iz Sjedinjenih Država:

#1 Automobili su dizajnirani za Francuze mnogo više nego za Amerikance

Francuski proizvođači automobila nisu dobro poznavali Amerikance. Francuski proizvođači su dizajnirali svoje automobile za Francuze, ili drugim rečima, dizajnirali su automobile evropskim načinom razmišljanja.

Oni su se prvenstveno fokusirali na ekonomičnost goriva, a to je zato što su cene goriva bile više u Evropi nego u Sjedinjenim Državama u to vreme. Amerikanci su se više bavili snagom, ubrzanjem i brzinom. Nisu razumeli zahteve tržišta, pa su propali.

#2 Mreže prodavaca:

Ako biste u to vreme kupili automobil, najverovatnije ćete ga videti u časopisu ili na posteru, a zatim proći pored najbližeg prodavca da biste saznali više o automobilu i videli ga u stvarnom životu. Ovo nije dodatak za proizvođača automobila; ovo je suštinski deo njene marketinške straregije.

Francuski proizvođači automobila imali su malu mrežu prodavaca. Drugi strani proizvođači automobila bili su upozoreni na ovaj problem. Fiat je, na primer, rešio ovaj problem kupovinom Chrysler-a, tako da bi imao ogromnu mrežu prodavaca i salona za prodaju svojih automobila.

Renault je pokušao da ide istim putem, ali je izbor bio pogrešan. Partnerstvo sa AMC-om nije bilo uspešno zbog mnogih faktora koje smo ranije naveli.

#3 Američki zakoni

Francuski proizvođači automobila su dizajnirani uglavnom za evropsko tržište i pridržavali su se njegovih zakona. Ali kada je reč o američkim zakonima, mnoge stvari moraju da se promene.

Francuski proizvođači automobila redizajnirali su automobile od nule kako bi se uklopili sa američkim zakonima koji su se, sami po sebi, stalno menjali. Prednja svetla i branici, na primer, bili su drugačiji u Sjedinjenim Državama, a proizvođači su morali da pristanu da promene sve detalje, ili nisu mogli biti na tržištu.

Poznato je da je jedan od razloga koji je Citroen naveo da napusti američko tržište ekstremne promene koje moraju da urade na svom automobilu za koje su smatrali da američka verzija Citroen-a neće izgledati onako kako bi trebalo da izgleda.

Zaključak

Francuski proizvođači automobila su nekada bili uspešni u Sjedinjenim Državama, ali im je bilo teško da se prilagode zahtevima američkog tržišta. Amerikanci su voljni da kupuju francuske automobile, a brojke su to pokazivale i ranije, ali pitanje je da li francuski proizvođači automobila mogu naučiti iz prethodnh grešaka i ponovo se pridružiti američkom tržištu?

Mnogi izveštaji i glasine govore o ovom očekivanom povratku jednog dana, a neki su čak očekivali da će ga biti do 2026.godine. Ne znamo kada će se to dogoditi, ali ako se ova mogućnost ponovi, moraju se pobrinuti da ne ponove iste greške kako bismo ostali na ovom izazovnom tržištu.

Šta mislite o ovoj temi? Da li ste ikada vozili francuski automobil u Sjedinjenim Državama i Kanadi? I da li biste voleli ponovo da imate francuske automobile u Severnoj Americi?

 

Izvor: Engineerine.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0