5 faktora koji će promeniti imigraciju u Americi tokom 2023.godine

5 faktora koji će promeniti imigraciju u Americi tokom 2023.godine

Požurite, prestalo je jos samo nekoliko dana do zelene karte preko lutrije!
Bajdenova administracija ukida ograničenja za hapšenje imigranata
Kako da znate jeste li ste ispunili uslove da postanete državljanin Amerike?

Tekuća 2023.godina sa sobom nosi olakšanja obzirom na pandemiju virusa COVID-19 koja polako ostaje iza nas. Zajedno sa manjim pravilima, ova godina će doneti i mnogo promena, za koje se nadamo da će biti pozitivne. Imigraciona politika SAD-a je jedan od pozitivnih aspekata vlade Sjedinjenih Država od kada je došla najnovija smena administracija na čelu države.

Snow globe, oracle for the year 2023, look to the future Vector illustration isolated on white background

Hajde da pogledamo 5 predviđanja za 2023.godinu koja će uticati na imigracioni status stranaca u Sjedinjneim Državama:

#1 Chat GPT tehnologija obećava da će revolucionisati imigraciju u SAD-u

Speed Dating with AI - Meet the Robots at AI Days

Tehnologija veštačke inteligencije, kao što je chatbox na chat.openai.com, promeniće način na koji se upravlja imigracijom. Tehnologija će obnoviti proces prijave američkih imigranata tako što će kandidatima pružiti sve detalje o tome kako funkcioniše i koje korake treba da preduzmu da bi uspeli. Štaviše, tehnologija će pomoći različitim kandidatima na različite načine. Na primer, poslovni imigranti će moći da dobiju pomoć u pripremi poslovnih planova. Izbeglice će moći detaljno da opisuju uslove u državi i zašto se plaše povratka kući. Radnici će pronaći uputstva o tome koji zahtev da podnesu, gde da dobiju koju radnu dozvolu i kriterijume za uspeh. Još revolucionarnija promena u 2023.godini je prelazak sa Chat GPT nivoa 3 na GPT nivo 4 koji obećava 500 puta više povezanosti koja se približava ljudskom mozgu u smislu veza. Od uvođenja Google-a IT nije imao tako ogromno obećanje za sve nas. Chat GPT možete isprobati klikom OVDE.

#2 Ubrzavanje vremena obrade prijava USCIS-a

Zbog poboljšanja kapaciteta, tehnologije i osoblja USCIS će napraviti značajan napredak u smanjenju vremena obrade za mnoge imigracione prijave. Do danas, nova zaposlenja i obuka nisu mnogo uticali na obradu zaostalih predmeta imigranata, ali se značajno poboljšanje može očekivati u novoj godini. USCIS će povećati kapacitet, poboljšati tehnologiju i proširiti osoblje kako bi postigao svoje ciljeve. Agencija je usvojila novi ciklus koji ima za cilj procesuiranje predmeta za najviše šest meseci do kraja fiskalne 2023. godine.

USCIS je objavio: „U narednim mesecima, agencija planira da nastavi sa ovim napretkom, primenom premium obrade za sve peticije za imigrantske radnike (Obrazac I-140) i određene prijave za odobrenje zapošljavanja (Obrazac I-765) za studente i razmenu posetilaca; uspostavljanje trajnog izuzeća od biometrije za sve podnosioce zahteva za promenu neimigrantskog statusa i produženje neimigrantskog boravka (Obrazac I-539); i pojednostavljivanje nekoliko uobičajenih obrazaca, uključujući zahteve za odobrenje zapošljavanja (Obrazac I-765), prilagođavanje statusa (Obrazac I-485) i naturalizaciju (Obrazac N-400). Pored toga… (USCIS planira) … da unapredi humanitarnu misiju USCIS-a, uključujući onlajn popunjavanje i obaveštenja, nova pravila i povećan broj osoblja i javni angažman”.

#3 Autobusi za migrante unutar SAD-a će se nastaviti

Immigrants arriving in Washington DC

Sve veći broj autobusa ispunjenih migrantima dolaziće ka severu dok politički lideri u južnim državama nastoje da registruju svoje imigracione pritužbe i frustracije zbog poplave migranata koji dolaze preko južne granice sa liderima u Vašingtonu i u severnim državama. Potencijalno opasni incidenti koji uključuju zdravlje ili čak i smrt migranata mogli bi značajno da eskaliraju ovo pitanje. Konflikt koji je rezultirao će proći kroz sudski sistem do Vrhovnog suda, ali neće biti pronađeno adekvatno rešenje dok Kongres ne sprovede sveobuhvatnu reformu imigracije u SAD-u.

#4 Novi EB-5 investitori će moći da zaobiđu čekanja u USCIS-u

Početkom 2023. godine novim EB-5 investitorima će se ponuditi prilika da ’skoče’ ispred zaostalih prijava drugih EB-5 investitora ako novi investitori ulažu u ruralne projekte, projekte visoke nezaposlenosti ili infrastrukturne projekte. EB-5 investitori koji trenutno u Sjedinjenim Državama ulažu u takozvana „rezervisana izdvojena” područja moći će istovremeno da podnesu EB-5 Zahtev za stalni boravak (Zahtev I-526) dok će takođe dobiti odobrenje za zapošljavanje i naprednu uslovnu putnu ispravu. Međutim, uveliko se očekuje da će do septembra 2023.godine ove rezervisane površine biti iskorišćene.

#5 Raseljena lica širom sveta će dostići broj od 110 miliona

Vietnamese refugee Tran Di Thuong (R) is welcomed

Raseljeni migranti iz država koje se suočavaju sa ratovima, velikom nestašicom hrane i klimatskim promenama, uključujući Ukrajince i Avganistance, nastaviće da beže i stižu u SAD kako se uslovi u njihovim domovinama pogoršavaju. Očekuje se da će broj raseljenih lica u svetu 2023.godine porasti na preko 110 miliona prema UNHCR-u, UN agenciji za izbeglice. Ovaj rastući svetski problem očajnički zahteva ozbiljnu pažnju i vođstvo SAD i drugih zapadnih država.

 

Izvor: Forbes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0