5 planeta će biti vidljivo u isto vreme na nebu Floride; Evo kako ih najbolje možete videti

5 planeta će biti vidljivo u isto vreme na nebu Floride; Evo kako ih najbolje možete videti

Upozorenje na uragan izdato za deo južne Floride zbog suptropske oluje Nikol
Nove smernice: Vakcinisani Amerikanci mogu ponovo da putuju
Prevare sa kreditnim karticama u porastu širom Južne Floride

Za sve koji su zainteresovani za zvezdani astronomski događaj, ohrabrujemo vas da započnete svoja zapažanja ubrzo nakon zalaska Sunca

Ako volite sve stvari u astronomiji, sigurno ćete želeti da posvetite veliku pažnju noćnom nebu Floride sledeće nedelje.

U toku jedne noći, u utorak, 28. marta, pet planeta – Jupiter, Merkur, Venera, Uran i Mars – okupiće se unutar sektora neba od 50 stepeni – u onome što će biti redak astronomski fenomen, navodi sajt Starwalk (klik OVDE).

Evo kako ih najbolje možete videti:

Koje je najbolje vreme za videti planete?

Za sve koji su zainteresovani za zvezdani astronomski događaj, ohrabrujemo vas da započnete svoja zapažanja ubrzo nakon zalaska sunca.

Dve svetle planete – Jupiter i Merkur – biće vidljive blizu horizonta, u sazvežđu Riba. Neće ih moći tako lako videti kao Veneru, najsjajniju od svih pet planeta.

Jarko će sijati magnitudom od -4,0 u sazvežđu Ovna, navodi se na web stranici.

Uran, koji verovatno neće biti previše daleko od Venere, verovatno će biti najteži za lociranje. Možda će vam čak trebati i dvogled da biste ga videli. Peta i poslednja planeta, Mars, biće više na nebu, blizu prve četvrtine Meseca u sazvežđu Blizanaca.

Kog dana će se planete najjasnije videti?

28. mart će nesumnjivo biti najbolji dan da vidite planete u poravnanju, iako će one biti vidljive zajedno u danima pre, i narednih dana, od sutra 25. marta pa sve do 30. marta.

Kada se poslednji put desio ovaj fenomen?

Iako su sama planetarna poravnanja retka, prošlo je manje od godinu dana otkako je pet drugih planeta istovremeno zaslepilo posmatrače zvezda.

Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn bili su vidljivi većem delu sveta krajem juna 2022.godine. Još nedavno, poslednjih nedelja došlo je do poravnanja dve planete – Venere i Jupitera.

 

Izvor: Nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0