6 stvari za koje možda niste znali da potiču sa Floride!

6 stvari za koje možda niste znali da potiču sa Floride!

Letovi iz Majamija za Pariz za svega $300. Francuska niskotarifna avio-kompanija stiže u Majami
Ova 4 koraka vam mogu pomoći da izaberete najbolju kreditnu karticu za vas u Americi
10 američkih gradova za koje niste znali, a koje morate posetiti ovog leta

Florida je mesto gde su nastali neki od fascinantnih izuma. Možete li da pogodite koja se otkrića nalaze na našoj listi?

Građani Floride su na najzanimljivije i najinovativnije načine doprineli modernom svetu svojim otkrićima i u ovom članku vam predstavljamo 6 sjajnih stvari za koje možda niste znali da potiču baš sa Floride!

Gatorade

Robert Kejd je bio profesor medicine na Univerzitetu na Floridi. Postao je zabrinut za fudbalske igrače kluba Gator i dehidratacije sa kojom se igrači susreću na visokim temperaturama pa je, u njihovu čast, izmislio energetski i hidrirajući napitak koji se zove Gatorade!

Klima uređaji

Džon Geri, čovek koji je zaslužan za izum klima uređaja, je baš iz ove Sunčane Države! Njegovi izumi nisu klima uređaji i frižideri kakve ih znamo danas ali su njegova otkrića dovela do tehnike bez koje ne možemo živeti, pogotovo na temperaturama Floride!

Krema za sunčanje

Ova priča je vrlo interesantna i inspirativna! Naime, Bendžamin Grin, stanovnik Majamija, je izmislio kremu za sunčanje 1944.godine kako bi se vojnici koji su učestvovali u II Svetskom Ratu zaštitili od sunca! Grin je dobio delimična priznanja za svoj rad jer je nekoliko internacionalnih pronalazača već došao do iste ideje nekoliko godina kasnije ali je Grinova formula otkupljena od strane Kopertona i prodata na američkom tržištu po prvi put ikada!

Smrznuti koncentrovani sok od pomorandže

Sledeći izum možda i nije veliko iznenađenje ali smrznuti sok od pomorandže je američki izum i to baš sa Floride! Zajedničkim snagama su ga izmislili C.D.Atkins, Edwin L.Moore i L.G.MacDowell 1946.godine. Ovaj izum je pomogao da se pokrene tržište narandži države Floride kako bi se dostigao današnji nivo uspeha!

Sijalice sa užarenim vlaknom

Ovaj izum je delimično zaslužan što se nalazi na ovoj listi jer je Tomas Edison živeo većinu vremena u Nju Džerziju dok je osmišljavao svoje izume, među kojima je i sijalica. Ipak, svoje zime je provodio u svom domu u Fort Majersu pa Floridi pripada samo deo zasluga za Edisonov izum.

Key Lime Pie

Ovo ste verovatno već i sami znali!

COMMENTS

WORDPRESS: 0