7 interesantnih činjenica o Majamiju

7 interesantnih činjenica o Majamiju

CDC ponovo preporučuje maske u velikim gradovima kako se broj slučajeva COVID-a povećava
Države SAD rangirane po davanju napojnica: Florida na trećem mestu
Šta nam donosi nova 2022.godina? 10 stvari koje će biti skuplje u tekućoj godini

Poznat je po svom burnom noćnom životu, prelepim plažama i atmosferi u stilu Art Deco-a, ali koliko zaista znate o ovom kultnom američkom gradu? Od veštački uvezenog peska do žene osnivača, ove zanimljive činjenice o Majamiju bi vas mogle iznenaditi

Hajde da vidimo koje to zanimljivosti sigurno niste znali o Majamiju!

#1 Majami je jedini veliki grad u Americi koji je osnovala žena 

most romantic getaways florida

Naširoko opisana kao „Majka Majamija“, Julia Tuttle je bila lokalna poslovna žena koja je posedovala imanje u lokalnom području. Ona je ubedila Henry Flagler-a, železničkog tajkuna, da proširi prugu do teritorije reke Majami. Zauzvrat mu je besplatno dala zemljište za hotel i železničku stanicu.

22.aprila 1896.godine je stigla železnica, i u julu je njenih 28 stanovnika glasalo za inkorporaciju grada. to je jedini veliki grad u Sjedinjenim Državama koji je osnovala – žena. Grad je dobio ime po Mayaimi domorodačkom plemenu koje je ovde živelo tokom 17. i 18.veka.

#2 Poznat je kao „Magični grad“ sa dobrim razlogom

Obožavatelji Majamija možda neće biti iznenađeni njegovim nadimkom „Magični grad“, ali kladimo se da ne znate kako je dobio ovaj nadimak. Da, Majami se može pohvaliti nekim magičnim plažama, zgradama i pogledom na zalazak Sunca, ali to je zapravo zbog istorijskog naleta rasta. U prvim godinama, Majami je sa hiljadu stanovnika porastao na pet miliona. Ono što je započelo kao selo takođe je raslo tako brzo da je čak zaobišlo sve druge statuse da bi gotovo preko noći postalo grad.

#3 Majami se može pohvaliti jednom od najvećih kolekcija art deco zgrada na svetu

Majami je dom najveće koncentracije art deco zgrada na svetu. Programeri su skoro uništili kultne strukture tokom ranih 1970tih, ali Liga za očuvanje dizajna Majamija (MDPL) – grupa aktivnosti – vodila je kampanju da ih spase.

Najmanje 30 blokova hotela, prodavnica i restoranau boji slatkiša u Miami Beach-u ima fasade u Art Deco stilu, neke sa istorijskim obeležjem. Ako ste u poseti, obratite pažnju na njegove najznačajnije primere, uključujući Celino Hotel, the Carlyle i Cardozo South Beach.

#4 Miami Beach je napravljen od strane čoveka

interesting facts about Miami

Sanjate da se protežete i sunčate na ogromnim peščanim plažama Miami Beach-a? Pa, taj pesak nije baš domaći. Lokalne vlasti nešto od toga uvoze sa Kariba, verovatno sa Bahama. Vlasti su 2017.godine uspele da spasu deo obale od erozije tako što su izlile 285,412 tona peska na Mid-Beach-u Floridu je koštao oko 11,5 miliona dolara.

#5 Dva poznata nacionalna parka okružuju Majami

interesting facts about Miami

Majami je rezervisan od strane dva nacionalna parka – Biscayne i Everglades nacionalnog parka. To je jedini grad u Sjedinjenim Državama koji je stisnut između dva nacionalna rezervata. Pored toga, grad ima preko 800 sopstvenih parkova. David T. Kennedy, Matheson Hammock Park i Crandon Park su tri najpopularnije.

#6 Malo je verovatno da ćete videti sneg za Božić u Majamiju

interesting facts about Miami

U celoj zvaničnoj meteorološkoj istoriji Majamija, sneg je pao samo jednom. Povod se desio pre više od 45 godina, u januaru 1977.godine. Pahuljice su počele da padaju u Broward-u i Miami-Dade-u u 08:00h, a ljudi su prijavili namete čak na jugu do Homestead-a. Uglavnom se sneg topio dok je dodirivao tlo. Temperature su dostigle ’mraznih’ 47 F (8 stepeni). Pre toga, najjužnija tačka za sneg je bio Fort Myers 1899.godine.

Sneg iz 1977.godine je prouzrokovao poljoprivrednu štetu od preko 300 miliona dolara.

#7 Majami je svetska prestonica kruzera

interesting facts about Miami

Luka Majami opslužuje oko pet miliona putnika svake godine, što je čini svetskom prestonicom krstarenja. Dom je nekih od najvećih svetskih kompanija za krstarenje, uključujući Carnival Corporation, Disney Cruise Line, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line i Royas Caribbean Cruises Ltd. Njegova lokacija na jugoistoku Floride je laka tačka za odlazak na Karibe, dok je istorija svetske klase, noćni život i šoping čine ga privlačnim mestom za noćenje.

Luka takođe ne pokazuje znake da će uskoro izgubiti dodeljenu titulu. Virgin Voyages je takođe nedavno najavio novi terminal od 194 miliona američkih dolara, a krstarenja će uskoro krenuti.

 

Izvor: Bigseventravel.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0