7 najomraženijih brendova u Americi – Twitter Elona Musk-a na četvrtom mestu

7 najomraženijih brendova u Americi – Twitter Elona Musk-a na četvrtom mestu

Upozorenja zbog visokih temperatura na Floridi ostaju na snazi, očekuje se još veće vrućine
Er Srbija planira uvođenje direktnog leta za Majami
Tajne industrije od 640 milijardi dolara: Kako zaraditi na Home Depot likvidacionim paletama

Twitter, Meta i TikTok su tri najveća svetska giganta društvenih medija. Međutim, prema nedavno objavljenoj Axios Harris Poll 100 rang listi reputacije za 2023. godinu, ovi brendovi su istovremeno tri kompanije sa najgorom reputacijom u SAD.

Anketa sprovedena od strane Axios-a i The Harris Poll-a obuhvatila je mišljenja više od 16.000 Amerikanaca koji su ocenjivali 100 kompanija smatranih za “najvidljivije” u devet kategorija reputacije. Rezultati su pokazali da milioni mesečnih aktivnih korisnika širom države nisu mogli da održe reputaciju ovih društvenih medijskih kompanija na visokom nivou.

Meta, prethodno poznata kao Facebook, i Twitter postigli su loše rezultate u kategorijama “kultura” i “etika“. Obe kompanije su nedavno suočene sa negativnom javnom reakcijom nakon što su hiljade radnika otpustile putem e-pošte. Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji su se dešavali na Twitteru, a vrednost kompanije je znatno opala nakon što je Elon Musk platio 44 milijarde dolara za nju u oktobru 2022. godine, a sada se procenjuje da vredi samo trećinu te sume.

TikTok je bio lošije rangiran u pogledu “državljanstva” i “karaktera“, što je rezultat sve veće zabrinutosti američkih zakonodavaca zbog mogućeg uticaja kineske savezne vlade na ovu platformu.

Ovi brendovi nisu jedini sa niskim rejtingom prema ovoj anketi. Evo sedam brendova sa najgorom reputacijom u Americi prema rezultatima ankete:

  1. The Trump Organization
  2. FTX
  3. Fox Corporation
  4. Twitter
  5. Meta
  6. Spirit Airlines
  7. TikTok

Twitter

The Trump Organization je dobila posebno niske ocene u kategorijama “karakter“, “poverenje” i “etika“. Ova organizacija je jedina na listi koja je dobila “veoma loš” ukupni rezultat, najniži mogući nivo. Rangiranje je objavljeno samo nekoliko dana pre nego što je bivši predsednik Donald Tramp, koji je decenijama vodio ovu kompaniju, optužen za 34 krivična dela falsifikovanja poslovnih zapisa uoči predsedničkih izbora 2016. godine.

FTX, berza kriptovaluta koja je nedavno bankrotirala, ima drugu najgoru reputaciju među Amerikancima. Nakon kolapsa FTX-a u novembru 2022. godine, otkriveno je da je bivši izvršni direktor Sem Bankman-Fried trgovao sredstvima sa računa zajmoprimaca bez dozvole, što je rezultiralo tužbom od milijardu dolara.

Fox Corporation se našla na listi nakon nedavne tužbe za klevetu u kojoj je kompanija Dominion Voting Systems dobila odštetu od 785 miliona dolara. Ova medijska kompanija je optužena za širenje lažne tvrdnje da su glasačke mašine nameštale izbore 2020. godine.

Iako BP i Bitcoin nisu uvršteni među prvih sedam, dobili su ocene “loše” reputacije. BP je suočila se sa najvećom ekološkom katastrofom u istoriji SAD-a, izlivanjem nafte u Meksičkom zalivu 2011. godine. Iako je prošlo 12 godina, ova britanska naftna i gasna kompanija još uvek ima dug put da povrati poverenje javnosti, posebno u kategorijama “građanstva” i “etike“.

Ostale značajne kompanije na listi uključuju modne brendove Balenciaga i Shein, koji su se rangirali na 10. i 16. mestu. Balenciaga je mesecima bila meta bojkota korisnika Twittera nakon što je u jednom oglasu prikazana deca koja drže plišane medvediće obučene u S&M odeću. Nakon kontroverze, španska luksuzna modna kuća se izvinula putem Instagrama.

Ova godina je prvi put da su se Balenciaga i FTX pojavili među 100 najvidljivijih kompanija u SAD-u. Meta i Twitter su takođe neznatno popravili svoj ugled, dok je Fox Corporation pala sa petog na treće mesto najgorih reputacija.

Rezultati ove ankete jasno pokazuju da ove kompanije moraju ozbiljno raditi na popravljanju svoje reputacije kako bi povratili poverenje američke javnosti. U suprotnom, rizikuju dalje padanje vrednosti i uticaja na tržištu društvenih medija.

 

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0