8 najstarijih zgrada u Americi

8 najstarijih zgrada u Americi

Zbog čega glavni grad Amerike, Vašington DC nije savezna država?
Nova godina – nastanak, tradicije i običaji jednog od najpopularnijih praznika
12 zabavnih činjenica o Fort Lauderdale-u

Prve uspešne evropske kolonije u Americi su osnovane početkom 1600tih godina i ti rani kolonisti su izgradili neke od najstarijih zgrada u onome što će kasnije postati Sjedinjene Američke Države. međutim, ljudi su prvi put stigli u Ameriku pre oko 13 000 godina, a njihovi potomci su gradili i još uvek naseljavaju najstarije zgrade na ovim prostorima.

Ova lista sadrži osam najstarijih zgrada koje još uvek stoje u Americi, od kojih većina datira iz ranih kolonijalnih vremena, a nekoliko se vraća hiljadama godina unazad. Sve one su i danas u upotrebi, uglavnom kao i istorijski muzeji.

 

8. Richard Sparrow House

Richard Sparrow House

Datum: 1640.godina

Lokacija: Plymouth, Massachusetts

Originalna svrha: Rezidencijalna kuća

I dalje u upotrebi: Da

Kuća Richard Sparrow-a je istorijska kuća koja datira iz oko 1640.godine I najstarija je sačuvana kuća u Plymouth-u u državi Massachusetts. Richard Sparrow je sagradio kuću kao dom za svoju porodicu nakon što je 1636.godine dobio kućni trakt od šest hektara, što je od njega zahtevalo da dom izgradi u roku od četiri godine.

Sparrow je bio geometar I do 1642.godine je dodao još sedam traktova na originalnih šest hektara kuće. Kuća je dodata u Američki Nacionalni registar istorijskih mesta 1974.godine I trenutno se koristi kao muzej I umetnička galerija.

7. Henry Whitfield House

Henry Whitfield House

Datum: 1639.godina

Lokacija: Guilford, Connecticut

Originalna svrha: Rezidencijalna kuća

I dalje u upotrebi: Da

Kuća Henry Whitfield-a je sagrađena 1639.godine za puritanskog ministra koji je u Novi svet došao da pobegne od verskog progona i bio je jedan od osnivača grada Guilford. To je najstarija kamena kuća u Novoj Engleskoj i najstarija sačuvana kuća u Connecticut-u. Kuća je korišćena kao dom Henry-ja i njegove supruge i dece, a takođe je služila i kao mesto za molitve pre nego što je u Guilford-u sagrađena zvanična crkva.

Kuća Henry Whitfield je preuređena 1868.godine, a od 1899.godine je otvorena za javnost kao državni muzej Henry Whitfield, koji je u vlasništvu i kojim upravlja država Connecticut. Kuća je ponovo obnovljena početkom 1900tih godina i danas uči o istoriji engleskog naseljenja Connecticut-a i okupljanja evropske i indijanske kulture.

 

6. C.A. Nothnagle Log House

C. A. Nothnagle Log House

Datum: c. 1638-1643.godine

Lokacija: Gibbstown, New Jersey

Originalna svrha: Rezidencijalna kuća

I dalje u upotrebi: Da

Brvnara C.A. Nothnagle, takođe poznata i kao Braman-Nothnagle Log House, je jedna od najstarijih sačuvanih brvnara u SAD-u. Kuću su izgradili finski naseljenici u koloniji Nova Švedska na mestu gde je danas New Jersey, negde između 1638. i 1643.godine. Tokom 18.veka, kući je dodan veliki dodatak, a drveni pod je dodat oko 1730.godine.

Kuća je u privatnom vlasništvu Doris i Harry Rink-a i otvorena je za obilaske samo po privatnom dogovoru. Klizališta su vlasnici kabine od 1968.godine i vratili su je u gotovo prvobitno stanje. Nedavno (jun, 2017.godina), kuća, koja je registrovana nacionalna istorijska lokacija, je stavljena na prodaju za 2,9 miliona dolara. Rink-ovi kažu da će i nakon prodaje kuće i dalje nastaviti da se brinu o kući i da vode organizovane ture.

5. Fairbanks House

Fairbanks House

Datum: c. 1637-1641.godina

Lokacija: Dedham, Massachusetts

Originalna svrha: Rezidencijalna kuća

I dalje u upotrebi: Da

Kuća Fairbanks je najstarija sačuvana kuća u drvenom okviru u SAD-u, koju je sagradio puritanski naseljenik Jonathan Fairbanks negde između 1637. i 1641.godine. Jonathan je kuću sagradio za svoju suprugu Grace i njihovu porodicu, a kada je umro 1668.godine, prepustio je kuću svom najstarijem sinu.

Nakon toga, kuća se prenosila kroz osam generacija porodice Fairbanks sve do 1904.godine, kada je Rebecca Fairbanks bila poslednja osoba koja je živela u kući. Po Rebeccinom odlasku, članovi porodice Fairbanks su osnovali korporaciju Faribanks Family u Americi da bi kupli kuću i sačuvali je za buduće generacije.

Danas je Fairbanks kuća istorijski muzej, otvoren za javnost.

 

4. San Miguel Mission

San Miguel Mission

Datum: c. 1610 – 1626.godina

Lokacija: Santa Fe, New Mexico

Originalna svrha: crkva

I dalje u upotrebi: Da

San Miguel Misija, koja se takođe naziva i San Miguel kapela, se smatra najstarijom crkvenom građevinom izgrađenom u SAD-u. Iako je teško odrediti tačan datum kada je crkva sagrađena, najranija dokumentacija koja pominje crkvu datira iz 1628.godine – to znači da je misija San Miguel izgrađena pre tog vremena.

Grad Santa Fe je osnovan 1610.godine i prema usmenoj istoriji, crkva je sagrađena otprilike u isto vreme. Od tada je crkva nekoliko puta obnavljana, pošto je uništavana tokom sredine do kasnih 1600tih godina, međutim, zgrada i dalje zadržava svoje neobične zidove.

San Miguel misija je i dalje otvorena tokom nedelje za molitve i posetioce, a misa se održava nedeljom.

 

3. Palate guvernera (Palace of the Governors)

Palace-of-the-GovernorsPalace-of-the-Governors

Datum: 1610.godina

Lokacija: Santa Fe, New Mexico

Originalna svrha: zgrada vlade

I dalje u upotrebi: Da

Palata guvernera je najstarije sedište kolonijalne vlade (španske) i najstarija je neprekidno zauzeta javna zgrada u SAD. Palata je sagrađena za Pedra de Peraltu, koji je osnovao grad Santa Fe u Novom Meksiku i bio je guverner španske teritorije na današnjem američkom jugozapadu. Tokom čitave španske kontrole nad regionom, Palata je služila kao špansko sedište vlade i kada je Novi Meksiko pripojen teritoriji SAD-a. Palata je postala prva teritorijalna prestonica Novog Meksika. Palata je proglašena američkom nacionalnom istorijskom znamenitošću 1960.godine i danas služi kao državni istorijski muzej u Novom Meksiku.

 

2. Acoma Pueblo

Acoma Pueblo

Datum: c. 1000 AD – 1200 AD

Lokacija: Cibola County (west of Albuquerque), New Mexico

Originalna svrha: Rezidencijalno

I dalje u upotrebi: Da

Acoma Pueblo čine tri sela: Sky City (Old Acoma), Acomita i Mcartys. Iako niko sa sigurnošću ne zna koliko je stara zajednica Acoma, arheolozi se slažu da je Pueblo neprekidno bio okupiran od najmanje 1200.godine nove ere. U jednom trenutku, zemljište na kojem je bio Acoma Pueblo je iznosilo oko 5.000.000 hektara, ali danas pleme Acoma zadržava samo oko 10% svog zemljišta, čineći indijanski rezervat Acoma.

Danas u Pueblu, koji je američka nacionalna istorijska znamenitost, živi oko 5.000 pripadnika plemena Acoma.

 

1. Taos Pueblo

Acoma Pueblo

Datum: c. 1000 AD – 1450 AD

Lokacija: Severno od modernog grada Taos, New Mexico

Originalna upotreba: Rezidencijalno

I dalje u upotrebi: Da

Taos Pueblo nije jedinstvena zgrada, već grupa drevnih domova ceremonijalnih zgrada koje je izgradilo indijansko pleme Puebloana koje je govorilo Tiwu. Prema ljudima koji još uvek naseljavaju Taos Pueblo, glavni deo postojećih struktura izgrađen je između 1000. i 1450.godine nove ere. Pueblo je u potpunosti napravljen od vrste gline (zemlja pomešana sa vodom i slamom, a zatim izlivena u forme ili od opeke osušene na Suncu) i ostaje uglavnom nepromenjena od kada je prvi put izgrađena.

Taos Pueblo, zvanično nazvan Pueblo de Taos, je proglašen UNESCO-vom nacionalnom istorijskom znamenitošću 1960.godine. Veruje se da je Pueblo najstarija kontinuirano naseljena zajednica u Sjedinjenim Državama.

 

Izvor: Oldest

COMMENTS

WORDPRESS: 0