8 od 10 američkih oblasti sa najvećim povećanjem stanarine nalazi se na Floridi

8 od 10 američkih oblasti sa najvećim povećanjem stanarine nalazi se na Floridi

Key West je 1982. godine objavio “najkraći rat” protiv Amerike
Hladni talas stiže na južnu Floridu ove nedelje, temperature ispod 10 stepeni
Google TV uvodi 800 besplatnih kanala

Novi izveštaj Univerziteta Harvard otkrio je da je osam od 10 oblasti sa najvećim povećanjem zakupnine u odnosu na prethodnu godinu bilo na Floridi.

Harvard’s Joint Center for Housing Studies sproveo je analizu kao deo svog redovnog izveštaja “State of the Nation’s Housing” report.

Nakon rekordne 2021. godine, tržište nekretnina je na prekretnici“, navodi se u izveštaju. „Više kamatne stope su usporile tržišta kupovine kuća, a veliki broj stanova u izgradnji trebalo bi da donese izvesno olakšanje na strani iznajmljivanja. Međutim, za domaćinstva sa nižim prihodima, malo je verovatno da će pritisak visokih troškova stanovanja popustiti.

Širom zemlje, zakupnine za stanove kojima se upravlja profesionalno su porasle za 11,6% u prvom kvartalu 2022. godine, dok su zakupnine za porodične kuće porasle za 12,4%, što je najbrži zabeleženi tempo iz 2004. godine.

Prema univerzitetu, na 150 velikih američkih stambenih tržišta, oblasti u kojima je renta porasla najviše su koncentrisane posebno na Floridi.

Naples je predvodio grupu sa zapanjujućim povećanjem zakupnine od 42% u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu 2022. godine, dok su Sarasota (37%), Cape Coral (32%) i West Palm Beach (30%) odmah iza.

Kada je u pitanju iznajmljivanje porodičnih kuća, Majami je predvodio grupu sa neverovatnim povećanjem od 39% u odnosu na prethodnu godinu, nadmašujući čak i rast Cape Coral-a od 28%.

Izvan Floride, rente su takođe porasle na velikim priobalnim tržištima kao što su Njujork, San Francisko, Boston, Los Anđeles, Vašington, DC i Sijetl. Na tim tržištima potražnja je pala na početku pandemije.

Local 10

COMMENTS

WORDPRESS: 0