Amazon postaje mobilni provajder i najavljuje pristupačne ili besplatne pakete za Prime korisnike

Amazon postaje mobilni provajder i najavljuje pristupačne ili besplatne pakete za Prime korisnike

Red Lobster zatvara najveći broj restorana na Floridi
Intervju: Ivana De Armas – Srpkinja koja oživljava platna, zidove i modu “Magičnog grada”!
H-1b Viza kao odskočna daska za dobijanje Zelene Karte

Amazon  razmatra besplatnu ili sniženu mobilnu uslugu za svoje Prime članove, u potezu koji bi mogao da utiče na njegove klijente i akcionare u provajderima bežičnih usluga.

Amazon razmatra širenje svojih usluga na mobilni sektor. Prema izveštaju Bloomberg-a, Amazon želi da pruži mobilnu uslugu koristeći model mobilnog virtuelnog mrežnog operatera (MVNO), što znači da bi koristio infrastrukturu postojećeg bežičnog provajdera.

Ova ideja nije nova u tehnološkom svetu. Google (GOOGL) već nudi MVNO uslugu pod nazivom Google Fi Wireless, koja koristi T-Mobile mrežu. Google Fi Wireless nudi različite planove za telefoniranje i prenos podataka, uključujući i planove za porodice sa do četiri člana.

Tehnološke kompanije sve više istražuju nove načine za diversifikaciju svojih proizvoda i usluga kako bi zadržale postojeće korisnike blizu svojih platformi. Apple (AAPL) je, na primer, proširio svoje poslovanje na finansiranje potrošača, nudeći proizvode kao što su štedni računi sa visokim prinosima.

Za Amazon, jeftine mobilne ponude mogu privući korisnike koji već koriste njihove usluge za zabavu (Amazon Prime Video, Audible, Music) i kupovinu. Ideja je da se korisnicima pruže dodatne usluge, čime bi se stvorila sveobuhvatna platforma za njihove potrebe.

Amazon Prime Member Deal

Ovo nije prvi put da se Amazon pokušava diversifikovati van svog osnovnog poslovanja. Kompanija je već prešla na isporuku namirnica kupovinom Whole Foods-a, ali i pokušala da se upusti u sektor zdravstva kroz projekte poput Amazon Care and Haven, koji su nažalost propali. Amazon Care je bio zdravstveni poduhvat u saradnji sa JPMorgan (JPM) i Berkshire Hathaway (BRK.A).

Ova potencijalna ekspanzija Amazona na mobilnom tržištu ima mešovite reakcije među investitorima. Sa jedne strane, Amazon bi mogao povećati svoj uticaj u drugoj industriji, a korišćenje MVNO modela omogućava jeftin ulazak u bežični sektor, budući da bi koristio postojeću infrastrukturu drugih provajdera umesto da gradi sopstvenu.

S druge strane, akcije nekih telekomunikacionih kompanija pale su nakon vesti o Amazonovom potencijalnom ulasku na tržište mobilnih usluga. Akcije Verizona (VZ) i AT&T Inc. (T) su pale za oko 4% svaka, dok su akcije T-Mobile Inc. (TMUS) pale za oko 6,7% do 12:30h. Ipak, akcije Amazona su porasle za nešto više od 1,5%, dok su akcije Dish Network-a (DISH) zabeležile rast od preko 20%.

S obzirom na trenutne reakcije na tržištu, jasno je da potencijalni ulazak Amazona na mobilno tržište izaziva uzbuđenje i nesigurnost među investitorima i provajderima bežičnih usluga. Ostaje da se vidi kako će se ova priča dalje razvijati i kakve će efekte imati na industriju e-trgovine i mobilnih usluga.

 

 

Izvor: Investopedia.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0