Američka privreda se oporavlja. Broj naknada za nezaposlene pao na najniži nivo od početka pandemije

Američka privreda se oporavlja. Broj naknada za nezaposlene pao na najniži nivo od početka pandemije

Census 2020: Rezultati popisa pokazuju da je Amerika rasno i etnički raznovrsnija nego ikad ranije
Američka vlada odbacila novo biometrijsko pravilo vezano za imigrante
Kako neplaćeni bolnički računi mogu da utiču na vaš kreditni skor?

Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za beneficije za nezaposlene pao je na najniži nivo tokom pandemije prošle nedelje, što je još jedan znak da se tržište rada oporavlja nakon prošlogodišnje recesije izazvane korona virusom.

Zahtevi za nezaposlene su pali za 14.000 na 269.000 prošle nedelje. Otkako su početkom januara dostigle 900.000, nedeljne prijave su od tada manje-više stalno padale i postepeno se kreću ka nivoima pre pandemije od oko 220.000 nedeljno.

Sveukupno, 2,1 milion Amerikanaca je dobijalno pomoć za nezaposlene u nedelji 23. oktobra — što je manje u odnosu na 7,1 milion godinu dana ranije kada je ekonomija još uvek bila u padu zbog izbijanja koronavirusa.

Tržište rada se oporavlja od kada je pandemija pogodila američku ekonomiju u proleće 2020. U martu i aprilu te godine, poslodavci su ukinuli više od 22 miliona radnih mesta pošto su vlade naredile blokade, a potrošači i radnici su ostali kod kuće kao zdravstvena mera predostrožnosti.

Ekonomija je povratila 17 miliona radnih mesta izgubljenih zbog pandemije, a SAD će u petak objaviti svoj pomno praćeni mesečni izveštaj o zahtevima za nezaposlene. Ekonomisti veruju da su poslodavci otvorili 400.000 radnih mesta u oktobru, što je više nego dvostruko više od broja novih radnih mesta u septembru. Ali Sjedinjenim Državama još uvek nedostaje 5 miliona radnih mesta u odnosu na stanje u februaru 2020.

ABC

COMMENTS

WORDPRESS: 0