Američke avio-kompanije upozoravaju da bi 5G od srede mogao da otkaže hiljade letova i izazove haos u aviosaobraćaju

Američke avio-kompanije upozoravaju da bi 5G od srede mogao da otkaže hiljade letova i izazove haos u aviosaobraćaju

Cape Romano Dome House – Misteriozne kupole na obali Floride
Amerika otvara granice za vakcinisane putnike. Evo kada uredba stupa na snagu i koje su vakcine prihvaćene
Zbog nove vrste Covid-19 razmatra se uvođenje restriktivnih mera za letove unutar SAD

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo prevoznika u ponedeljak su upozorili na predstojeću „katastrofalnu” krizu u vazduhoplovstvu za manje od 36 sati, kada će AT&T i Verizon biti spremni da uvedu novu 5G uslugu.

Avio-kompanije su upozorile da bi nova usluga C-Band 5G koja bi trebalo da počne u sredu mogla da učini značajan broj aviona neupotrebljivim, „mogla bi da zaglavi desetine hiljada Amerikanaca u inostranstvu“ i izazove „haos“ za letove u SAD.

„Ukoliko naša glavna čvorišta ne budu odobrena za letenje, velika većina putnika će u suštini biti prizemljena“, napisali su izvršni direktori American Airlines (AAL.O), Delta Air Lines (DAL.N), United Airlines, Southwest Airlines (LUV.N) i drugi u pismu koje je prvi preneo Rojters.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalne smetnje mogle da utiču na osetljive instrumente u avionu kao što su visinomeri i značajno ometaju operacije pri slaboj vidljivosti.

To znači da bi u danu kao što je juče bilo više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo podvrgnuto otkazivanju, preusmeravanju ili kašnjenju“, upozorava se u pismu.

Avio-kompanije su kasno u ponedeljak razmatrale da li da počnu da otkazuju neke međunarodne letove koji bi trebalo da stignu u Sjedinjene Države u sredu.

Sa predloženim restrikcijama na odabranim aerodromima, transportna industrija se priprema za neke poremećaje u uslugama. Optimisti smo da možemo da radimo u različitim industrijama i sa vladom na finalizaciji rešenja koja bezbedno ublažavaju što je moguće više uticaja na raspored”, rekao je proizvođač aviona Boing (BA .N) rekao je u ponedeljak.

Akcija je hitna, dodaju aviokompanije u pismu koje su takođe potpisali UPS Airlines (UPS.N), Alaska Air (ALK.N), Atlas Air (AAVV.O), JetBlue Airwais i FedEx Express (FDKS.N).

Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajanu Dizu, ministru za transport Pitu Butigigu, FAA administratoru Stivu Diksonu i predsednici Federalne komisije za komunikacije (FCC) Džesiki Rozenvorsel.

AT&T i Verizon, koji su osvojili skoro ceo C-Band spektar na aukciji od 80 milijardi dolara prošle godine, 3. januara su se dogovorili da izoluju zone oko 50 aerodroma kako bi smanjili rizik od smetnji i preduzeli druge korake za smanjenje potencijalnih smetnji na šest meseci. Takođe su se složili da odlože raspoređivanje za dve nedelje do srede, čime su privremeno sprečili zastoj u bezbednosti u avijaciji, nakon što su prethodno odložili uslugu za 30 dana.

Verizon i AT&T su u ponedeljak odbili komentar. Oni tvrde da je C-Band 5G uspešno raspoređen u oko 40 drugih zemalja bez problema sa smetnjama u vazduhoplovstvu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0