Američki FED rekordno podigao kamatnu stopu – šta to znači za građane?

Američki FED rekordno podigao kamatnu stopu – šta to znači za građane?

Cene Ubera i Lifta porasle više od 40% u odnosu na prošlu godinu
Kalifornijska kompanija poklanja pola miliona televizora od 55″ u zamenu za vaše podatke
4 grada na Floridi među najboljim mestima u SAD za kupovinu kuće na plaži

Američka centralna banka Federalne rezerve (FED), podigla je kratkoročnu referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procenta, što je najviše od 1994. FED tim potezom pokušava da zaustavi rast inflacije koja je najveća u proteklih 40 godina.

Kao posledice se očekuju usporen ekonomski rast i povećanje nezaposlenosti. Takođe, ne očekuje se da se inflacija brzo smanji. Mnogi Amerikanci bi, zbog poteza FED-a, mogli skuplje da plaćaju gorivo, hranu i skoro sve ostalo.

Cene na tržištu nekretnina su od početka panedmije porasle za 38 odsto jer su u početku troškovi kredita bili manji, a zahtev za kupovinom nekretnina veći.

Ali, rate kredita za nekretnine su počele da rastu kada je FED krajem prošle godine nagovestio da će povećati kamatne stope.

“Rate kredita će rasti i u narednih nekoliko nedelja, a najgore tek dolazi jer se očekuje da maksimalno porastu tek sredinom naredne godine“, kaže ekonomista Metju Pointon.

Očekuje se da poskupe i krediti za automobile, osim ako nisu unapred definisane kamate, kao i troškovi održavanja kreditnih kartica.

Akcije na berzama su pale nakon odluke FED-a, jer su investitori zabrinuti da će takva monetarna politika uvesti američku ekonomiju u recesiju, ove ili sledeće godine.

Šta će se dalje dešavati sa akcijama, zavisiće od toga koliko investitori veruju da će FED moći da spusti inflaciju, a ne ugrozi mnogo rast.

“Kada neizvesnosti dodate povećane troškove energenata i hrane, dobijate okruženje koje će još neko vreme biti nestabilno“, kaže ekonomista Marvin Loh.

Cene hrane i goriva se neće smanjiti posle odluke FED-a. Posle povećanja kamatne stope, očekuje se manja tražnja za kreditima jer će biti skuplji, što će značiti da će i građani i biznisi gledati da smanje troškove.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0