Američki regulatori dozvolili bustere za starije od 16 godina

Američki regulatori dozvolili bustere za starije od 16 godina

“Swizzle Rum Bar & Drinkery” našeg Danila Božovića proglašen za drugi najbolji bar u Americi
Gradonačelnik Miami Beacha naredio građanima da ostanu kod kuće. Evo šta to znači..
Iznenadićete se kada saznate da je ovih 11 poznatih ličnosti – iz Majamija

Američki regulatori su proširili kategoriju građana koji mogu da prime buster vakcinu protiv kovida, navodeći da 16-godišnjaci i 17-godišnjaci mogu da prime treću dozu Fajzerove vakcine.

SAD i mnoge druge zemlje već pozivaju odrasle građane da prime dodatnu dozu i ojačaju imunitet koji može da oslabi nakon što prođe više meseci od vakcinacije, a ti pozivi su se pojačali posle otkrića zabinjavajuće nove varijante omikron virusa.

U četvrtak, Uprava za hranu i lekove (FDA) dala je hitnu dozvolu za mlade Amerikance uzrasta 16 i 17 godina, da prime treću dozu vakcine koju su razvili Fajzer i Bajontek, ukoliko je prošlo šest meseci od poslednje vakcine.

“Vakcinacija i buster za one koji se kvalifikuju, kao i druge preventivne mere, i izbegavanje velikih grupa ljudi i slabo provetrenih prostorija, i dalje su najefikasnije metode borbe protiv kovida 19″, saopštila je Dženet Vudkok, v.d. komesarka Uprave za hranu i lekove.

Postoji još jedan korak: Centri za kontrolu i prevenciju bolesti moraju da formalno preporuče bustere za ovu starosnu grupu, a odluka se očekuje uskoro.

“Dodatna vakcinacija povećava imunitet i dramatično poboljšava zaštitu od kovida 19 u svim starosnim grupama koje smo do sada proučili”, saopštio je direktor Bajonteka Ugur Sahin.

Fajzerova vakcina je jedina dozvoljena u SAD za mlađe od 18 godina, kako za prvu vakcianciju tako i za buster. Još se ne zna da li je, i kada, tinejdžerima mlađim od 16 godina potrebna treća doza Fajzerove vakcine.

Vakcinacija male dece, počevši od petogodišnjaka, počela je u SAD u novembru, specijalnom, niskom dozom Fajzerove vakcine. Do ove nedelje, oko pet miliona dece uzrasta 5 do 11 godina primila je prvu dozu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0