Američki regulatori uskoro daju dozvolu za kombinovanje vakcina

Američki regulatori uskoro daju dozvolu za kombinovanje vakcina

Trader Joe’s otvara novu prodavnicu u Midtownu 1. jula
FC Eagles Miami – Ubedljiva pobeda za kraj godine!
Najugroženiji gradovi na Floridi: Porast nivoa mora preti njihovoj budućnosti

Uprava za hranu i lekove (FDA) uskoro će dozvoliti Amerikancima da dobiju dodatnu, “buster” dozu vakcine protiv kovida 19 drugačiju od one koju su prvobitno primili, prenose američki mediji.

Federalni regulator trebalo bi da objavi strategiju o kombinovanju vakcina u sredu, kada zvanično odobri bustere za vakcinu kompanija “Moderna” i “Džonson i Džonson” (J&J).

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su odobrili dodatnu dozu Fajzerove vakcine za određene kategorije stanovništva, najranije šest meseci posle poslednje primljene doze. U te kategorije spadaju građani stariji od 65 godina, Amerikanci koji žive u domovima za stara lica, radnici hitnih službi, kao i nastavnici i zdravstveni radnici, i ljudi stari između 50 i 64 godine, koji imaju specifične zdravstvene probleme.

Odluka da se dozvole dodatne doze vakcina Moderna i Džonson i Džonson usledila je posle studije koju je prošle nedelje objavio Nacionalni institut za zdravlje (NIH). Studijom je utvrđeno da se kod osoba koje su prvo primile vakcinu J&J nivo antitela povećao više od 76 puta nakon što su primili buster vakcinu kompanije “Moderna”, a 35 puta posle dodatne doze Fajzerove vakcine. Kod onih koji su dobili drugu dozu Džonson i Džonson vakcine, broj antitela se uvećao samo četiri puta.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0