Američki sekretarijat za zdravlje preporučuje dekriminalizaciju marihuane na federalnom nivou

Američki sekretarijat za zdravlje preporučuje dekriminalizaciju marihuane na federalnom nivou

Novi zakon – Glasna muzika iz automobila može vaš koštati $114
WalletHub – Najbolji gradovi za život u Americi
Američko odeljenje za nacionalnu bezbednost (DHS) – Sve što niste znali o ovoj saveznoj agenciji

Upotreba marihuane legalna je u više američkih država, ali ne i na federalnom nivou. Nakon preporuke Sekretarijata za zdravlje i socijalne usluge trebalo bi da se liberalizuje i savezni zakon o posedovaju i konzumiranju kanabisa

Američki Sekretarijat za zdravlje i socijalne usluge (HHS) dostavio je preporuku Upravi za borbu protiv narkotika (DEA) o politici tretiranja marihuane. Čelnici Senata pozdravili su taj potez kao“ prvi korak ka ublažavanju federalnih ograničenja“, prenosi Gas Amerike.Sekretar za zdrvlje Havijer Besera napisao je na društvenoj mreži Eks da je Agencija odgovorila na zahtev predsednika Džoa Bajdena “da dostavi DEA preporuku o promeni kategorizacije marihuane“. 

“Radili smo na tome da naučna evaluacija bude završena i podeljena na efikasan i brz način“, dodao je on.

Lider većine u Senatu Čak Šumer saopštio je da je HHS preporučio da se marihuana premesti sa Liste 1 na Listu 3 kontrolisanih supstanci.

“HHS je uradio pravu stvar. DEA bi sada trebalo da sprovede ovaj važan korak kako bi u velikoj meri smanjila štetu koju izazivaju drakonski zakoni o marihuani“.

Promena statusa bi smanjila ili potencijalno eliminisala krivične kazne za posedovanje tog narkotika. Marihuana je trenutno klasifikovana na istoj listi kao heroin i LSD, piše Glas Amerike.

Prema DEA, lekovi sa Liste 1 “trenutno nemaju prihvaćenu medicinsku upotrebu u Sjedinjenim Državama, imaju nedostatak prihvatljivog nivoa bezbednosti za upotrebu pod medicinskim nadzorom i visok potencijal za zloupotrebu“.

Lekovi sa Liste 3, sa druge strane, “imaju manji potencijal za zloupotrebu od supstanci sa spiska prve i druge liste“, te njihova zloupotreba može dovesti do “umerene ili niske fizičke zavisnosti ili visoke psihološke zavisnosti“.

Trenutno se na toj listi nalaze ketamin i neki anabolički steroidi.

Važan korak u pravom pravcu

Bajden je zatražio reviziju u oktobru 2022. pošto je pomilovao hiljade Amerikanaca osuđenih za “jednostavno posedovanje” marihuane prema saveznom zakonu.

Predsednik Senatskog odbora za finansije Ron Vajden, demokrata iz Oregona, izdao je saopštenje u kojem poziva da se marihuana u potpunosti skloni sa spiska.

“Međutim, preporuka HHS-a da se kanabis ponovo kategorizuje kao narkotik sa Liste tri nije beznačajna“, dodao je on. “Ako se preporuka HHS-a na kraju primeni, to će biti istorijski korak za naciju čija politika tretiranja kanabisa nije u dodiru sa stvarnošću“.

Upotreba marihuane legalna je u više američkih država, ali ne i na federalnom nivou.

J.H./Glas Amerike

Vreme

COMMENTS

WORDPRESS: 0