Američko odeljenje za nacionalnu bezbednost (DHS) – Sve što niste znali o ovoj saveznoj agenciji

Američko odeljenje za nacionalnu bezbednost (DHS) – Sve što niste znali o ovoj saveznoj agenciji

Evo šta sve obuhvata novi zakon koji će milionima imigranata omogućiti put do legalnog statusa
DHS predstavio međuagencijsku strategiju za promociju naturalizacije
Šta je W2 obrazac i kako se popunjava? Sve što treba da znate o ovom važnom dokumentu

Odeljenje za nacionalnu bezbednost (DHS) je savezna agencija koja ima za cilj zaštitu Sjedinjenih Država od pretnji. Njegove šire dužnosti uključuju vazduhoplovnu sigurnost, kontrolu granica, reagovanje u vanrednim situacijama i sajber sigurnost.

Jedanaest dana nakon terorističkog napada 11.septembra 2001.godine, Bela kuća je imenovala guvernera Pensilvanije Tom Ridge-a za prvog direktora Odeljenja za nacionalnu bezbednost. Ured je dizajniran da nadgleda i koordinira sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za zaštitu zemlje od terorizma i pruži odgovor na svake buduće napade. Donošenjem Zakona o nacionalnoj bezbednosti od strane Kongresa u novembru 2002.godine, Odeljenje za nacionalnu bezbednost je formalno razvijeno kao samostalno odeljenje na nivou kabineta. Kada je uspostavljen, DHS je kombinovao 22 različita savezna odeljenja i agencije u jedinstvenu, integrisanu agenciju vlade.

Prema izjavi misije DHS-a, odeljenje ima pet osnovnih ciljeva nacionalne bezbednosti:

  • Sprečiti terorizam i poboljšati sigurnost
  • Obezbediti granice SAD-a i upravljati njima
  • Sprovoditi i primenjivati američke imigracione zakone
  • Zaštititi i osigurati internet portale
  • Osigurati otpornost na katastrofe

Kako su poslednjih godina broj i obim pretnji hakera američkim interesima rasli, sprečavanje sajberterorizma je postao ključni aspekt napora DHS-a za nacionalnu bezbednost. DHS osigurava bezbednost računarskih sistema civilne vlade i sarađuje sa industrijom i državnim, lokalnim, plemenskim i teritorijalnim vladama kako bi osigurao kritičnu infrastrukturu i informacione sisteme. DHS takođe analizira sajber-pretnje i ranjivosti, distribuira upozorenja o ovim pretnjama i koordinira odgovore na sajber incidente.

 

Izvor: Searchcompliance

COMMENTS

WORDPRESS: 0