Amerika danas obeležava 28. oktobar – Nacionalni dan imigranata!

Amerika danas obeležava 28. oktobar – Nacionalni dan imigranata!

20 najboljih poslodavaca za dobijanje radne H-1B vize
Glavne greške tokom intervjua za Zelenu Kartu – Evo šta sve treba da znate
Bonton i pravila oblačenja na intervjuu za vizu – kratke smernice i saveti koji vam mogu biti od pomoći

Sjedinjene Države su poznate kao „melting pot“ i svake godine, 28.oktobra, Nacionalni dan imigranata nam daje razlog da razmislimo o tome koliko je ta razlika jedinstvena među 195 suverenih nacija sveta. Amerikanci su veoma ponosni na njihovu dugu istoriju dobrodošlice imigrantima iz svih delova sveta i cene njihov doprinos koji dodaje polet mešavini kultura, običaja i tradicija naše nacije.

Istorija Nacionalnog dana imigranata

Amerika je veliki svetski eksperiment u slobodi i individualnim pravima, i za razliku od bilo koje druge nacije na našoj planeti, osnovali su je i izgradili u potpunosti – imigranti. Amerikanci su građani po rođenju ili po izboru, žive pod zajedničkom zastavom i Ustavom, ujedinjeni svojim nasleđem kao nacija slobode i mogućnosti.

Lako je zaboraviti da je Amerika, kao nacija imigranata, zbir svake ideje i sna koji su ikada stupili na obalu zajedno sa imigrantom koji traži nove mogućnosti. Većina tih ideja i snova je prošla kroz ostrvo Ellis, prvi američki savezni centar za imigraciju.

Pre 1890.godine, 42.pojedinačne države koje su tada činile Sjedinjene Američke Države regulisale su tok imigracije. Evropljani su počeli da beže od političke nestabilnosti, restriktivnih verskih zakona i pogoršanja ekonomskih uslvoa u rekordnom stanju, što je dovelo do ogromnog broja imigranata koji su stigli na američke obale do 1890.godine. Da bi ublažila teret pojedinačnih država, savezna vlada je preuzela odgovornost za obradu dolazaka imigranata.

Ostrvo Ellis u njujorškoj luci je otvoreno 1892.godine kao imigrantska stanica, postavši primarna luka ulaska većine useljenika u Sjedinjene Države posle 1890.godine. Imigranti su takođe ulazili u Sjedinjene Države kroz druge lučke gradove, uključujući Boston (Boston), Filadelfiju (Philadelphia), Baltimor (Baltimore), San Francisko, Savanu (Savannah), Majami i Nju Orleans. Ostrvo Ellis je bio najprometnija tačka jer je Njujork bio omiljena ulazna luka za većinu brodova koji su pristizali u Ameriku.

Od dana otvaranja, 1.januara 1890.godine, do dana zatvaranja ostrva ostrva Ellis u novembru 1954.godine, preko 12 miliona imigranata je prošlo kroz ovu imigracijsku stanicu, zajedno sa nadam i snovima o boljem žiovtu za sebe i svoje porodice. Većina tih imigranata sa ostrva Ellis deli zajednički san: da postanu američki državljani. U zamenu za obećanje na vernost i lojalnost Sjedinjenim Državama i njihovom Ustavu, imigranti koji su odlučili da postanu naturalizovani građani nagrađeni su svim pravima i privilegijama koje su date američkim građanima, kao i slobodom da teže „životu, slobodi i potrazi za srećom“.

Dok slavimo Nacionalni dan imigranata, takođe slavimo odlučnost, domišljatost i duh koji imigranti nastavljaju da daju kao doprinos ovom „loncu topljenja“ svih kultura koje danas nazivamo Amerikom.

Redosled datuma istorije Nacionalnog dana imigranata

  • 1890. godina – Imenovana imigracijska stanica na onovu Ellis. Predsednik Benjamin Harrison je odredio ostrvo Ellis za prvu saveznu imigracijsku stanicu u naciji
  • 1907. godina – Rekordna godina za imigraciju. 1,25 miliona imigranata je obrađeno ove godine na ostrvu Ellis, što je rekord u poslednjih 80 godina
  • 1954.godinaEllis ostrvo se zatvara. Norveški trgovački moreplovac po imenu Arne Petersen je oslobođen i ostrvo Ellis se zvanično zatvara kao imigraciona stanica
  • 1987. godina – Prvi Nacionalni dan imigranata. Američki kongres formalno priznaje prvi Nacionalni dan imigranata na dan 28.oktobra

Kako posmatrati Nacionalni dan imigranata

#1 Istražite put vaše porodice do vašeg državljanstva

Ako ste rođeni američki državljanin, vaši preci su otvorili put vašem statusu državljanstva Sjedinjenih Država koji je počeo danom vašeg rođenja. Danas je dobar dan za početak istraživanja imigracionog puta vaše porodice u Sjedinjene Dražve. Online sajtovi o poreklu čini praćenje vašeg porodičnog porekla relativno lakim, a većina sajtova nudi besplatno probno članstvo kako bi vam pomogli da započnete svoje istraživanje.

#2 Posetite Imigracioni muzej ostrva Ellis

Ostrvo Ellis je služilo kao primarna tačka ulaska za imigraciju više od 60 godina. Imigracioni centar je odavno zatvoren, ali ostaje fascinantno istorijsko mesto i nacionalni spomenik u njujorškoj luci vredan posete. Ako su vaši preci emigrirali u Ameriku preko ostrva Ellis, ova vremenska kapsula bi trebalo da bude na vašoj listi mesta za posetu.

#3 Položite praktični test za američko državljanstvo

Mislite da znate dovoljno o američkoj istoriji, Ustavu, strukturi američke vlade i zakonima da položite test državljanstva za naturalizaciju? Testirajte svoje znanje polažući jedan ili više praktičnih testova online na web stranici Službe za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Država (USCIS).

Pet odgovornosti za državljanstvo Sjedinjenih Država

#1 Podržite i branite Ustav Sjedinjenih Država

Bilo da je rođen ili naturalizovan, svaki građanin Sjedinjenih Država ima obavezu i dužnost da brani naciju i Ustav, ako se ikada pojavi potreba.

#2 Poštujte i pridržavajte se saveznih, državnih i lokalnh zakona

Sjedinjene Države su nacija zakona koji kolektivno štite slobodu i lična prava svakog građanina kako je definisano Ustavom Sjedinjenih Država i Poveljom o pravima. Poštovanje zakona nacije zauzvrat poštuje prava, uverenja, i mišljenja drugih.

#3 Učestvujte u demokratskom procesu

U slučaju da niste sigurni, ovo uključuje korišćenje vaših prava i velike privilegije da glasate na svim lokalnim, državnim i saveznim izborima.

#4 Plaćajte prihode i druge poreze

Državljani Sjedinjenih Država imaju odgovornost ne samo da plaćaju prihode i druge poreze koje procenjuju savezne, državne i lokoalne vlasti, već su i u obavezi da ih podnesu i plaćaju pošteno i na vreme.

#5 Služenje porote

Privilegija da se služi u poroti nikada ne treba da se uzima zdravo za gotovo, niti izbegavati.

Zašto je Nacionalni dan imigranata važan

  • Pomaže nam da se fokusiramo na različitost kao snagu

Iako je Amerika spoj različitih kultura, postoji nešto zajedničko što ujedinjuje sve ljude nego što ih zapravo deli. Želja da se rani imigranti prilagode i asimiliraju – da postanu Amerikanci – je ostavila neizbrisiv trag u Americi koju su pomogli u oblikovanju. Nacionalni dan imigranata nas podseća da imigranti i dalje imaju značajan doprinos koji oblikuje budućnost Amerike

  • Cenite imigrantsku genijalnost

Bankomati, YouTube, Terminator, News Corporation, Levi Strauss, Liz Claiborne. Ovi američki brendovi i izumi su došli do nas putem imigranata koji su se uputili u Ameriku, gde su iskoristili priliku da na tržište iznesu nove ideje. Njihov dopirnos snazi Amerike u globalnoj ekonomiji su dobri razlozi da se dan posveti genijalnosti raznolike američke imigrantske zajednice.

  • Podseća nas da je Amerika jedinstvena

Može se lako prevideti koliko su Sjedinjene Države jedinstvene među narodima. Nacionalni dan imigranata nam daje razlog da zastanemo i razmislimo o milionima skromnih novih početaka koji su se desili među nacijom imigranata.

 

Izvor: Nationaltoday.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0