Amerika danas obeležava “Dan Predsednika”

Amerika danas obeležava “Dan Predsednika”

Kako poslati paket iz Amerike za Srbiju, troškovi transporta i carine
Od sledeće nedelje skuplja naknada za izdavanje američkog pasoša
Imigraciona reforma: Predstavnički Dom će glasati o dva Bajdenova predloga zakona ove nedelje

Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju Dan predsednika. Ovaj praznik se slavi svakog trećeg ponedeljka u februaru i ovim praznikom se popularno odaje počast George-u Washingtonu i Abrahamu Lincolnu, mada se ponekad gleda i kao proslava rođendana i života svih američkih predsednika.

Istorija Dana predsednika počinje još od 1880-ih, kada je rođendan Washingtona – komandanta kontinentalne vojske tokom američke revolucije i prvog predsednika Sjedinjenih Država – po prvi put proslavljen kao državni praznik. Kongres je 1968. godine usvojio zakon kojim bi pojedine državne praznike pomerili za ponedeljak. Promena je napravljena tako da su određeni praznici pomereni i uvek se obeležavaju ponedeljkom da bi radnička klasa imala produženi vikend nekoliko puta godišnje, ali bilo je onih koji su se suprotstavili ovoj ideji pošto su smatrali da bi se ti praznici trebali slaviti tačno određenih datuma.

Tokom rasprave o nacrtu zakona, predloženo je da se rođendan Washingtona preimenuje u dan predsednika kako bi se obeležili rođendani i Washingtona (22. februara) i Lincolna (12. februara); iako je Lincolnov rođendan obeležavan u mnogim državama, to nikada nije bio službeni državni praznik. Nakon duže rasprave, Kongres je odbacio promenu imena. Nakon što je zakon stupio na snagu 1971. godine, Dan predsednika postao je opšte prihvaćeno ime, iako žvanično nije promenjen. Delimično i zbog toga što su to ime trgovinski lanci koristili u svrhu promocije i prodaje. Dan predsednika obeležava se javnim ceremonijama u Washingtonu i širom zemlje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0