Amerika danas obeležava “Dan Zahvalnosti”! Evo šta predstavlja i zbog čega se slavi

Amerika danas obeležava “Dan Zahvalnosti”! Evo šta predstavlja i zbog čega se slavi

Mali biznisi zabrinuta zbog novog poreskog pravila na Venmo i PayPal aplikacijama
10 čudnih zakona koji važe na Floridi a za koje verovatno niste znali
Prirodne tajne Amerike – Pogledajte najveće američke misterije koje možete posetiti

Dan zahvalnosti u Sjedinjenim američkim državama (SAD) slavi se danas, 24. novembra, četvrtog četvrtka u novembru.

U Plimutu, u saveznoj državi Masačusets, gde se 1620. godine godine iskrcao brod “Mejflauer”, u kome su bili novi doseljenici koji su sebe zvali hodočasnicima, iduće godine će biti svečano obeleženo 400 godina od novog naseljavanja britanske kolonije Nova Engleska, na severoistoku SAD.

Stanovnici SAD-a veruju u priču koja datira od jednog davnog, hladnog dana jeseni 1621. godine, kada je od stotinu engleskih doseljenika njih 46-oro jedva preživelo svoju prvu zimu u Novom svetu. U tim teškim trenucima pripadnici plemena američkih Indijanaca Vampanoag u državi Masačusets ih je primilo na večeru gde su sa njima podelili plodove svoje žetve. Tada se na trpezi, navodno, našla i ćurka. Ovi engleski doseljenici koji su sebe radi uspostavljanja jednakosti nazvali “pilgrims” (hodočasnici) ne bi preživeli da ih Indijanci nisu naučili veštinama preživljanja, od lova i ribolova do obrađivanja zemlje i skupljanja plodova.

Praznik odmaranja i kalorija

Svi Amerikanci s nestrpljenjem očekuju Dan zahvalnosti kako bi se odmorili od posla i proveli trenutke sa celom porodicom. Običaj većine porodica je da se sva deca okupe kod roditelja za trpezom na kojoj je neizostavna punjena ćurka sa prelivom i druge đakonije.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0