Amerika pooštrava zakone o oružju

Amerika pooštrava zakone o oružju

Zanimljivosti o Amerikancima koje sigurno niste znali
Koronavirus – 4950 obolelih na Floridi, u okrugu Miami Dade čak 1472!
Koliko treba da sačekate između prijava za nove kreditne kartice?

Politički dvopartijska grupa od 20 američkih senatora saopštila je u nedelju da je postignut dogovor o pooštravanju zakona o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama, jačanju bezbednosti u školama i finansiranju veće zaštite mentalnog zdravlja, neposredno nakon tri masovna napada koja su užasnula mnoge Amerikance.

“Imamo dogovor… koji će spasiti živote”, rekao je demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata o sporazumu koji je postiglo 10 demokrata i 10 republikanaca. Ako Kongres bude odobrio, to bi bio prvi zakonodavni sporazum u poslednjih 30 godina kojim bi se pokušalo obuzdavanje raširenog nasilja vatrenim oružjem u SAD.

“Mislim da ćete biti iznenađeni obimom našeg okvira”, rekao je Marfi, iako sporazum ne uključuje, kako je pozvao predsednik Džo Bajden, zabranu prodaje brzometnog jurišnog oružja koje je često bilo oružje koje su birale masovne ubice u SAD.

Marfi je radio sa demokratskom senatorkom Kristen Sinemom iz Arizone, kao i republikanskim senatorima Džonom Korninom iz Teksasa, te Tomom Tilisom iz Severne Karoline kao vodećim pregovaračima u izradi zakona.

Zakonodavci su pregovarali o detaljima u protekle tri nedelje nakon tri šokantna masovna ubistva koja su privukla široku pažnju među mnogim drugim manje objavljenim napadima koji se dešavaju nedeljno u SAD, što je nasilje koje nije uobičajeno drugde širom sveta.

U jednom slučaju, 10 crnaca je ubijeno iz vatrenog oružja u rasistički inspirisanom napadu na prodavnicu u Bafalu u Njujorku, dok je 19 učenika i njihova dva nastavnika ubijeno u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, a četiri osobe su upucane na smrt u medicinskoj ustanovi u Tulsi, Oklahoma.

Zakonodavci u SAD godinama su bili u pat poziciji oko novih ograničenja prodaje oružja, pri čemu su demokrate gotovo ujednačeno pozivale na pooštravanje ograničenja, a republikanci se tome protivili, rekavši da bi svaki novi zakon ugrozio pravo Amerikanaca da poseduju oružje kao što je navedeno u Ustavu SAD.

Sporazum od nedelje je značajan po tome što je 10 republikanaca pristalo na njega. U prošlosti, 41 ili više republikanaca protivilo se zakonu o kontroli oružja, ostavljajući 50-članom demokratskom klubu manju od 60 glasova velike supervećine koja im je potrebna u Senatu – koji ima 100 mesta – da bi savladali republikance koji se protive ograničenju naoružavanja.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0