Amerika preduzima nove korake za smanjenje dolazaka migranata

Amerika preduzima nove korake za smanjenje dolazaka migranata

Zašto veliki broj prodavaca širom SAD ne prihvata American Express kartice?
LETS HELP OGNJEN – Za Ognjenovo bolje sutra
Art Basel 2022 slavi svoj 20. rođendan u Majamiju sa rekordnim brojem izložbi

Bajdenova administracija planira da uspostavi centre za obradu migranata u Latinskoj Americi, proširi legalne puteve migracije i poveća deportacije u cilju smanjenja broja migranata koji nezakonito prelaze granicu između SAD i Meksika. Ovi potezi su deo napora administracije da smanji i uspori migraciju na granicu između SAD i Meksika, gde se zvaničnici spremaju da prekinu politiku iz pandemije poznatu kao Naslov 42 koja im je omogućila da brzo proteraju migrante više od 2,7 miliona puta od marta 2020.godine bez obrade njihovih zahteva za azil.

Naslov 42 će se završiti 11. maja, a zvaničnici su napravili interne projekcije da bi dolazak migranata na južnu granicu mogao porasti na između 10.000 i 13.000 dnevno sledećeg meseca. U stvari, broj nezakonitih graničnih prelaza je već povećan uoči promene politike, posebno u teksaškoj dolini Rio Grande. Samo u utorak, granična patrola je zabeležila 7.500 privođenja migranata, što je više od 40 odsto više od martovskog dnevnog proseka.

Migrants in Mexico

Obični centri za obradu, najavljeni u četvrtak, služiće kao regionalna središta za proveru migranata i utvrđivanje da li se kvalifikuju za različite opcije za legalan ulazak u SAD, uključujući tradicionalno preseljenje izbeglica, programe porodičnih viza, inicijativu za sponzorstvo za određene države i privremene radne vize. Centri bi se nalazili u ključnim tačkama u Latinskoj Americi kroz koje prolaze mnogi migranti na putu do južne granice SAD, počevši od Kolumbije i Gvatemale.

Administracija je takođe u četvrtak najavila da će proširiti program spajanja porodice koji trenutno omogućava Haićanima i Kubancima da dođu u SAD nakon što odobre zahteve za imigrantske vize od članova porodice koji su državljani SAD ili imaju stalni boravak. Taj program će se proširiti na Kolumbiju, Gvatemalu, Salvador i Honduras, omogućavajući građanima tih država da dođu u SAD pod uslovom humanitarnog uslovnog otpusta pre nego što njihove imigrantske vize postanu dostupne ako njihovi rođaci sa sedištem u SAD zatraže da ih sponzorišu.

Bajdenova administracija je ranije ovog meseca takođe pokrenula inicijativu za ubrzavanje početnih pregleda azila kojima se migranti podvrgavaju kada se procesuiraju prema redovnim imigracionim zakonima, umesto Naslova 42. Migrante upisane u program intervjuišu američki službenici za azil telefonom dok su u zadržavanju u okviru Granične patrole, što je pomak od dugogodišnje prakse čekanja dok se ne smeste u dugotrajne objekte.

Ranije ove nedelje, Služba za državljanstvo i imigraciju SAD saopštila je da će preraspodeliti skoro 480 zaposlenih da pomognu  oficirskom korpusu za azil od 1.000 članova da sprovede ove intervjue sa „uverljivim strahom“, koji određuju da li su migranti deportovani ili im je dozvoljeno da traže azil, prema internom obaveštenje koje je dobio CBS News.

Kao deo planiranja u vezi sa okončanjem Naslova 42, američki zvaničnici su razmotrili vraćanje prakse zatvaranja nekih porodica migranata sa decom u pritvorske centre, što je kontroverzna politika koju je Bajdenova administracija prekinula 2021.godine.

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0