Amerika vs Evropa: 10 stvari koje su različite prilikom vožnje

Amerika vs Evropa: 10 stvari koje su različite prilikom vožnje

Majami očekuje rekordan broj turista za predstojeći Memorijalni Vikend
10 najvećih jackpot iznosa ikada osvojenih u Americi
Bez dogovora o novom paketu pomoći, Tramp najavio nove izvršne uredbe

Severna Amerika i Evropa dele mnoge kulturološke sličnosti ali ipak i različitosti kada je u pitanju vožnja.

U pogledu životnog standarda i načina života, Severna Amerika i Evropa su poprilično slične jedna drugoj. Ipak, ako ste Amerikanac u Evropi i obrnuto, možda ćete pronaći neke razlike kada sednete za volan. Razlog tome je potpuno različit skup pravila za vožnju na ova dva kontinenta. Jednom kada naučite pravila i prilagodite se promenama, vožnja i istraživanje drugih zemalja će vam biti nezaboravno iskustvo!

Evo deset stvari koje su različite na ova dva kontinenta. Obavezno se upoznajte sa svakim od ovih pravila ako planirate da putujete na bilo koji od ova dva sjajna kontinenta.

vozacka dozvola srbija chicago glasnik

  1. Dobiti vozačku dozvolu

Prvi i najvažniji zahtev za vožnju u bilo kom delu sveta je nesumnjivo vozačka dozvola. Proces dobijanja licence je teži u Evropi nego u Severnoj Americi. Kada je u pitanju Evropa, posebno je teško dobiti je u Nemačkoj, gde je obavezno proći tešku obuku uključujući teoriju i kurs prve pomoći pre nego što započnete sa praktičnom obukom vozača.

Kurs može trajati i do 6 meseci. Polaganje napornog pismenog i praktičnog ispita je poslednji korak u dobijanju dozvole. Ako planirate da se vozite Evropom tokom vašeg odmora ili službenog putovanja, možda ćete morati da dobijete međunarodnu vozačku dozvolu.

 

  1. Pravila vožnje

Uočljiva razlika između američkih i evropskih pravila vožnje je paljenje crvenih svetala. U Severnoj Americi vam je često dozvoljeno da produžite na crvenom svetlu sve dok nema saobraćaja oko vas. Međutim, u Evropi se morate zaustaviti na crvenom svetlu čak i ako nema saobraćaja nigde oko vas. Ovo pravilo često zbunjuje evropske vozače u Americi. Štaviše, pravilo da se držite desne strane sem ako pretičete se vrlo striktno poštuje u Evropi. Većina evropskih zemalja takođe poštuje pravilo desne strane dok se u Severnoj Americi više poštuje pravilo pravog kretanja odnosno ko prvi stigne, prvi prolazi. Za razliku od Evrope, u Americi postoje raskrsnice imaju četiri znaka STOP sa prioritetom prvog vozila koji stigne da prođe.

  1. Ograničenje brzine

Ako volite da vozite automobile vrlo brzo, čak i do kancelarije, onda je je Evropa pravo mesto za vas! Autoput u Nemačkoj nema ograničenja brzine. Međutim, nemačke vlasti preporučuju brzinu do 130km/h  i ukazuju na veliki oprez pri velikoj brzini.

Ograničenje brzine u drugim evropskim zemljama se kreće od 90km/h do 130km/h, što je prilično veći limit u odnosu na Ameriku. U Teksasu postoji samo jedan deo naplatne rampe nakon koga je dozvoljena maskimalna brzina do 140km/h. Prebrza vožnja u Americi rezultiraće skupom kaznom.

  1. Veličina automobila

Džipovi polako preuzimaju američko tržište u odnosu na klasične američke terence (sedans) uključujući hibridne i električne verzije. Čak su i luksuzni kamioneti uobičajeni prizor u Americi. Sa druge strane, Evropa je poznata po svojim kompaktnim automobilima na svojim putevima. Takođe je došlo do porasta ekoloških malih, električnih automobila koji se mogu puniti na parkiralištima. Ovi mali automobili su pogodan način prevoza u Evropi jer su putevi uski u poređenju sa širokim trakama koje se često nalaze u Americi. Mnogi Evropljani češće biraju manje i kompaktnije automobile jer parkiranje može biti lakše.

  1. Kružni tokovi

Kružni tok je kružna raskrsnica dizajnirana da omogući nesmetano odvijanje saobraćaja u jednom pravcu. Ovo je vrlo efikasan način kako bi se bezbedno i nesmetano odvijao saobraćaj. Ako niste upoznati sa pravilima kretanja na kružnom toku, vožnja može dovesti do zbunjivanja i anksioznosti. Iako u Americi postoje kružni tokovi, nisu toliko česti kao u Evropi.

Dok odmaraju po evropskim odmaralištima, američki građani često nailaze na probleme kada naiđu na kružne tokove koji su masovno prisutni širom Evrope. Vožnja kroz kružne tokove zahteva malo vežbe ali su one odličan način za funkcionisanje saobraćaja.

chicago traffic chicago glasnik

  1. Kulturna baština svuda okolo

Gotovo svaka ulica u Evropi obiluje istorijom. Ako imate dovoljno sreće da se krećete Evropom, sigurno ćete videti istorijske zgrade pa čak i dvorac koji vas posmatra sa visine, dok se vozite vašim automobilom. Istorijske znamenitosti i arhitektura će sigurno pružiti prelep ugođaj. Sa druge strane, Severna Amerika je takođe ispunjena širokim spektrom prelepih pejzaža koji čine putovanje jednako privlačnim kao i samo odredište. Postoji mnogo panorama koje oduzimaju dah i odgovaraju svakom od vaših raspoloženja; planine, surf, šume ili pustinja. Na jesen, Amerika je puna mesta u kojima možete videti (i biti svedok) prvih jesenjih lišća koja menjaju svoje boje.

gas station chicago glasnik

  1. Proces dopunjanja goriva

Gorivo je skuplje u Evropi nego u Severnoj Americi a postupak punjenja se može razlikovati u zavisnosti od zemlje koju posećujete. Evropske benzinske pumpe podstiču samouslugu i samostalno punjenje rezervoara. Uplate se može izvršiti na šalteru, iako neke stanice imaju automatizovane kioske za plaćanje.

Benzinske pumpe su slične u Americi, mada ćete na nekim mestima možda platiti pre nego što sipate benzin. Mnoge pumpe imaju čitače kreditnih kartica ili vam omogućavaju da platite u prodavnici, radi vaše udobnosti. Znakovi su obično postavljeni na pumpi kako bi upozorili na ispravan način plaćanja.

 

  1. Semafori

Ključni deo svakog glavnog puta su semafori. Oni pomažu u održavanju ravnomernog protoka saobraćaja i bezbednosti vozača. Kako se postavljaju semafori nije nešto na šta biste inače obratili pažnju ali posotji velika razlika između ova dva kontinenta. U Evropi se svetla nalaze na strani bližoj raskrsnici što će zahtevati do vas da se savijete kako biste mogli da vidite svetlo. Zbog toga je važno zaustaviti automobil dovoljno unazad kako biste imali jasan pogled na svetla. Suprotno, u Americi su svetla vrlo pogodno postavljena.

  1. Saobraćajne kazne

Nijedan vozač širom sveta ne voli kazne i neke zemlje to pogoršavaju uvodeći velike novčane kazne za one koji krše pravila. Norveška je u Evropi svrstana u najskuplje mesto za dobijanje kazne od 768 dolara za prekoračenje brzine!

Nekoliko drugih evropskih zemalja poput Švedske, Italije i Islanda se takođe nalazi na listi 10 najskupljih zemalja za prebrzu vožnju. Amerika se na ovoj listi nalazi na 25.mestu sa novčanom kaznom od 70 dolara. Međutim, mora se imati na umu da težina kršenja ograničenja brzine zavisi od države u kojoj vozite.

  1. Saobraćajni znaci

Jedna od najvećih razlika između vožnje u Evropi i Severnoj Americi jesu saobraćajni znakovi. Većina evropskih zemalja sledi smernice stvorene Bečkom konvencijom o znakovima i signalima iz 1968.godine. u Americi saobraćajni znaci slede federalno regulisane standarde, naročito Priručnik o jedinstvenim uređajima za kontrolu saobraćaja. Iako oba sistema rade na zajedničkom cilju osiguranja sigurnosti na putevima, izgled znaka je poprilično različit. Na primer, znakovi upozorenja u Americi su predstavljeni žutim znakovima u obliku dijamanta dok su isti znakovi u Evropi trouglastog oblika i crvenih ivica.

 

Izvor: Travel  

COMMENTS

WORDPRESS: 0