Amerika vs Evropa – 7 različitih navika kada je hrana u pitanju

Amerika vs Evropa – 7 različitih navika kada je hrana u pitanju

Air Show u Fort Lauderdale-u ovog vikenda
FC Eagles Miami – Pobeda za prvo mesto na tabeli!
Letite sa aerodroma Južne Floride? Očekujte gužve, kašnjenja letova i otkazivanja

Naravno da svi znaju da jesti u Evropi i Americi – nije ista stvar. Različita hrana, različite kulture…zbog kojih inostrani studenti mogu doživeti pravi kulturološki šok kada su u pitanju navike ishrane u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ne samo da se sastojci i opšta kuhinja razlikuju, već se i čitav američki način života razlikuje od evropskih zemalja. Evo nekoliko stvari koje se najviše razlikuju od jednog kontinenta do drugog.

 

Porcije jela

Opšte je poznata stvar da je u Americi sve veće nego u Evropi: nacija, automobili, autoputevi, pa samim tim porcije nisu jedan od izuzetaka. U Americi, kada tražite malo piće, smatrajte da ćete dobiti ono što je u Evropi srednje ili čak veliko piće. I nemojte se iznenaditi kada vidite da neki restorani, lanci brze hrane i kafići čak ni ne nude male veličine već prelaze direktno na regularne. Reč ’malo’ u Americi ne postoji. Ili uzmi veliko ili nemoj uzimati ništa.

Cene hrane

Nešto drugo što će vam sigurno biti veliki šok jesu visoke cene voća i povrća, dok su cene prerađene i brze hrane veoma niske. Ovo je svakako odgovor na pitanje zašto skoro svi Amerikanci imaju problema sa težinom.

Krofne

Da, Amerika obooooožava Dunkin’. Bez obzira koje je vreme, dan ili prilika, uvek je pravo vreme za krofne (i kafu, ali to je već druga priča).

Anti-socijalni obroci

Poznato je da Amerikanci žive brže od Evropljana. Uvek su u žurbi, rade sve brzo, a jelo nije izuzetak. Kada će Evropljani provesti sate za trpezom (pomislite na Francuze koji mogu provesti i do tri sata na ručku), Amerikanci više vole brzu hranu i velike lance gde vas hrane za najviše 10 minuta!

Sve je u brzini

I ovo je tačno u apsolutno svemu! Igra Dame, Chipotle, Shake Shack… Amerikanci su sjajno savladali štednju vremena kada je ishrana u pitanju.

Alkohol

Dakle, Evropljani još uvek nisu savladali brzinu tokom obroka ali su definitivno magistrirali svoje zakone o piću. Veliko bravo što ste učinili svoja pića dostupnim za sve ostale!

Soda

Gazirana pića su uvek prihvatljiva u Americi, čak i za doručak. Možda je to retka stvar, ali to je nešto što ćete videti jako često, čak i u studentskim menzama.

 

Izvor: Spoonuniversity

COMMENTS

WORDPRESS: 0