Amerikanci najzaduženiji u svojoj istoriji. Rekordna zaduženost na kreditnim karticama

Amerikanci najzaduženiji u svojoj istoriji. Rekordna zaduženost na kreditnim karticama

Dve velike atrakcije u Majamiju otvaraju se ovog vikenda
Sezona povraćaja poreza za 2022. godinu počinje u ponedeljak. Evo šta sve treba da znate
Florida usvojila zakon kojim se zabranjuju hormonske terapije za transrodne maloletnike

Da su kreditne kartice “mač sa dve oštrice”, znaju svi koji su se “upleli” u rate ili bar nekad preterali sa kupovinom i potrošnjom, a malobrojni su oni kojima se to nikada nije desilo.

Stvar se, logično, dodatno pogoršava u danima krize. S jedne strane, ljudi imaju potrebu da štede i “stežu kaiš”, ali su troškovi nekada toliko visoki – da im želje i planovi olako padaju u vodu.

Tako su i Amerikanci, po svemu sudeći, pošteno preterali. Dug građana SAD na kreditnim karticama porastao je blizu bilion dolara u četvrtom kvartalu 2022. godine, saopštila je Njujorška banka federalnih rezervi u svom kvartalnom izveštaju o dugu stanovništva, objavljenom u četvrtak, a prenosi RT.

Prema dostupnim podacima, stanja na kreditnim karticama nacije skočila su za 61 milijardu dolara – na 986 triliona dolara u poslednja tri meseca u godini, što je rekordan nivo u čitavoj istoriji “merenja”, od 1999.

Ukupan dug domaćinstava premašio je 16,9 triliiona dolara.

Vlasti pripisuju ovaj porast zaduživanja “tvrdoglavo” visokim potrošačkim cenama, snažnoj potrošačkoj potrošnji i ponovljenim ključnim povećanjem kamatnih stopa, što je dovelo do skoro 20% viših kamata na kreditne kartice.

Takođe je primećeno da klijenti banaka češće odlažu otplatu kredita, što, prema stavu istraživača FED-a, “zabrinjava”.

Trenutna cifra stanja na kreditnim karticama je veliki preokret u odnosu na 2020, kada su američki potrošači otplaćivali svoje dugove koristeći stimulativni novac – dobijen za vreme blokade kovida-19, i kada su smanjivali svoje ukupne troškove, kao što su putovanja, zbog pandemije.

To je dovelo do pada stanja na kreditnim karticama, na 770 milijardi dolara početkom 2021. u poređenju sa 890 milijardi dolara u istom periodu 2020. godine. Sveukupno, američki dug po kreditnim karticama porastao je za 130 milijardi dolara prošle godine, što je najveći godišnji rast u istoriji.

Analitičari očekuju da će Federalne rezerve ove godine usvojiti još nekoliko povećanja kamatnih stopa, što će povećati troškove pozajmljivanja na kreditnim karticama.

Biznis Telegraf

COMMENTS

WORDPRESS: 0