Amerikanci najzaduženiji u svojoj istoriji. Rekordna zaduženost na kreditnim karticama

Amerikanci najzaduženiji u svojoj istoriji. Rekordna zaduženost na kreditnim karticama

Rasa se više neće uzimati u obzir prilikom prijema na koledže i univerzitete u SAD
Američki modni trendovi kroz decenije
Majami će biti domaćin finala Copa América 2024. godine

Da su kreditne kartice “mač sa dve oštrice”, znaju svi koji su se “upleli” u rate ili bar nekad preterali sa kupovinom i potrošnjom, a malobrojni su oni kojima se to nikada nije desilo.

Stvar se, logično, dodatno pogoršava u danima krize. S jedne strane, ljudi imaju potrebu da štede i “stežu kaiš”, ali su troškovi nekada toliko visoki – da im želje i planovi olako padaju u vodu.

Tako su i Amerikanci, po svemu sudeći, pošteno preterali. Dug građana SAD na kreditnim karticama porastao je blizu bilion dolara u četvrtom kvartalu 2022. godine, saopštila je Njujorška banka federalnih rezervi u svom kvartalnom izveštaju o dugu stanovništva, objavljenom u četvrtak, a prenosi RT.

Prema dostupnim podacima, stanja na kreditnim karticama nacije skočila su za 61 milijardu dolara – na 986 triliona dolara u poslednja tri meseca u godini, što je rekordan nivo u čitavoj istoriji “merenja”, od 1999.

Ukupan dug domaćinstava premašio je 16,9 triliiona dolara.

Vlasti pripisuju ovaj porast zaduživanja “tvrdoglavo” visokim potrošačkim cenama, snažnoj potrošačkoj potrošnji i ponovljenim ključnim povećanjem kamatnih stopa, što je dovelo do skoro 20% viših kamata na kreditne kartice.

Takođe je primećeno da klijenti banaka češće odlažu otplatu kredita, što, prema stavu istraživača FED-a, “zabrinjava”.

Trenutna cifra stanja na kreditnim karticama je veliki preokret u odnosu na 2020, kada su američki potrošači otplaćivali svoje dugove koristeći stimulativni novac – dobijen za vreme blokade kovida-19, i kada su smanjivali svoje ukupne troškove, kao što su putovanja, zbog pandemije.

To je dovelo do pada stanja na kreditnim karticama, na 770 milijardi dolara početkom 2021. u poređenju sa 890 milijardi dolara u istom periodu 2020. godine. Sveukupno, američki dug po kreditnim karticama porastao je za 130 milijardi dolara prošle godine, što je najveći godišnji rast u istoriji.

Analitičari očekuju da će Federalne rezerve ove godine usvojiti još nekoliko povećanja kamatnih stopa, što će povećati troškove pozajmljivanja na kreditnim karticama.

Biznis Telegraf

COMMENTS

WORDPRESS: 0