Arheolozi otkrili veliko praistorijsko nalazište u centru Majamija

Arheolozi otkrili veliko praistorijsko nalazište u centru Majamija

Truck and Trailer parking spots available for rent
10 najprodavanijih proizvoda svih vremena u Americi
USCIS planira da više od polovine zaposlenih pošalje na odmor

Nova analiza koju su zajednički sastavili nezavisni stručnjaci i Gradska kancelarija za očuvanje istorije pokazuje da je lokacija velikog praistorijskog arheološkog otkrića u okrugu Brickell u Majamiju dovoljno značajna i obimna da zaslužuje zaštitu od razvoja prema lokalnim zakonima. Prezentacioni nacrt koji će biti predstavljen gradskom odboru za očuvanje istorijskog značaja na javnoj raspravi u utorak, naglašava da lokacija ispunjava nekoliko zakonskih kriterijuma za proglašenje zaštićenim istorijskim i arheološkim obeležjem, ne samo zbog svoje antike.

Lokalitet je bio deo velikog grada koji je verovatno izgradio Tekesta pleme (Tequesta tribe) pre oko 2.500 godina i nestao sa završetkom prve španske okupacije Floride 1763. godine. Stručnjaci tvrde da Brickell-ova otkrića mogu predstavljati najznačajnije u nizu arheoloških nalaza napravljenih na ušću reke Miami u poslednjih 25 godina, uključujući i Miami Circle Nacionalno istorijsko obeležje, za koje se smatra da je staro oko 2.000 godina.

 

Nezavisni arheolozi, uključujući stručnjake sa Univerziteta u Majamiju, kažu da skup kamenih vrhova kopalja koji se nalaze među hiljadama artefakata i životinjskih i ljudskih ostataka pronađenih na tom lokalitetu pokazuje da su pronalasci na obali reke verovatno stari čak 7.000 godina. Fragmentarni ljudski ostaci su uklonjeni radi ponovnog sahranjivanja na drugom mestu pod nadzorom plemena Seminola sa Floride.

U toku iskopavanja otprilike polovine lokaliteta do sada je otkriveno oko 350 stubnih rupa uklesanih u krečnjačku podlogu koje verovatno označavaju temelje praistorijskih struktura, navodi se u prezentaciji. Obrasci rupe uključuju jedan krug, a možda i drugi, koji podseća na Miami Circle, drevni Tekvesta temelj ceremonijalne strukture koja je očuvana kao državni park preko Brickell Avenue.

Lokalitet i gomila artefakata koji su pronađeni sa njega predstavljaju hiljade godina ranije nedokumentovane istorije domorodačkog naselja u Majamiju pre modernog vremena, i to na neobično bogat i dobro očuvan način, navodi se u prezentaciji.

Gradski odbor za očuvanje istorije u Majamiju razmatra zamrzavanje dozvola za izgradnju tri stambena nebodera na lokaciji zapadno od Brickell Avenue mosta dok se ne donese konačna odluka o meritumu, proces koji može potrajati nedeljama ili mesecima. Related Group, koji je platio 104 miliona dolara za imanje 2013. godine, uzeo je kredit od 164 miliona dolara za izgradnju prve faze, stambene kule, i započeo je pripremne radove za njene temelje nakon što su arheolozi završili kopanje na tom delu imanja. Očekuje se da će odluka o zamrzavanju izazvati probleme u planovima kompanije tako što ih može obavezati da sačuvaju celu lokaciju ili deo lokacije, da obezbede izložbeni prostor i javni pristup za artefakte u bilo kom projektu kojem grade, ili da preduzmu druge mere da zaštitili ili istakli njegov arheološki i istorijski značaj.

Related Group, koji je osnovao programer Jorge Perez, a koji sada svakodnevno vodi njegov sin John Paul Perez, prigovoriće na imenovanje, koje je nazvao “preuranjenim” i “suvišnim“. Kompanija nije davala komentare novinarima Miami Herald-a o nalazima i masovnom iskopavanju koje je trajalo oko godinu i po dana.

Related Group, koja je investirala desetine miliona dolara u poslednje dve godine kako bi obezbedila arheološki integritet projekta, angažovala je svetski poznate arheologe da mukotrpno iskopaju i sačuvaju sve značajne nalaze sa najvećim poštovanjem i pažnjom. Njen predsednik John Paul Perez rekao je da će zatražiti od gradskog odbora za očuvanje da odloži razmatranje imenovanja dok se projekat iskopavanja ne završi.

Arheolozi su otkrili nove dokaze o postojanju drevnog naselja u Južnom Majamiju, koje seže čak 5.000 godina unazad, prema izveštaju nezavisnih arheologa, među kojima je i William Pestle, predsednik Odeljenja za antropologiju na UN-u. Novi nalazi sugerišu da je srodni lokalitet bio okupiran nizom domorodačkih ljudi počevši od arhaičnog perioda, a ovo otkriće ima mogućnost da se potvrdi daljom analizom.

Osim toga, arheološki nalazi ukazuju na to da je selo Tekesta na reci, glavno naselje plemena, bilo veće nego što se ranije verovalo. Španski računi navode naselje samo na severnoj obali reke, ali novi nalazi ukazuju da se na vrhuncu pre stotinama godina grad Tekesta širio duž obe obale reke.

Arheološki nalazi na povezanom lokalitetu uključuju rupe za stubove urezane u stenu za podršku zgrada i šetališta, kao i životinjske kosti i školjke, seme, drvo, krhotine grnčarije i kameno oruđe koje se koristi za izradu drvenih konstrukcija i kanua. Prema rečima Pestlea, novi nalazi životinja verovatno su dokaz drevnih gozbi i ceremonija na tom mestu.

Materijali, uključujući hiljade funti školjki i životinjskih kostiju, odvezeni su u skladište u preko 2000 bankarskih kutija, rekao je Pestle, i očekuje da će još stotine biti popunjeno do završetka iskopavanja.

Međutim, postoje i kritičari koji tvrde da su programeri i grad pokušali da umanje značaj ovog otkrića kako bi izbegli vrstu javnog nemira i parnica koje su dovele do očuvanja Miami Circle-a od izgradnje stanova 1999. godine, kao i drugog kruga Tekeste i drugih antikviteta širom reka na Met Square-u 2014.godine.

Ovo otkriće pokazuje koliko je važno da se sprovedu sveobuhvatna arheološka iskopavanja u Južnom Majamiju kako bi se otkrile nove informacije o istoriji regiona. Arheolozi će nastaviti sa daljim istraživanjima, a javnost će verovatno uskoro saznati više o ovom izuzetnom otkriću.

 

Izvor. News.yahoo.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0