Art Deco zgradama na Majami Biču preti rušenje

Art Deco zgradama na Majami Biču preti rušenje

Fudbalska reprezentacija Srbije u januaru na turneji u Sjedinjenim Državama
10 najboljih ski odmarališta u Sjedinjenim Državama
16 najbolje ocenjenih turističkih atrakcija u Sjedinjenim Državama

Mnoge istorijske Art Deco zgrade na Majami Biču su ugrožene usled predloga o rušenju od strane zakonodavaca sa Floride. Kritičari tvrde da zakonodavci koriste zabrinutost za sigurnost građevina i potrebu za pristupačnim stambenim prostorom kako bi pomogli građevinarima.

Jedan od predloženih zakona, nazvan Zakon o Otpornosti i Sigurnim Strukturama, predstavili su republikanci Spenser Roach i Sen Brajan Avila u saveznom zakonodavstvu kao način za zamenjivanje nesigurnih zgrada jačim i “otpornim” konstrukcijama.

Kritičari tvrde da bi ovaj zakon omogućio vlasnicima građevinskih firmi da zamene istorijske zgrade masivnim tornjevima i da bi podsticao vlasnike da prestanu da održavaju istorijske objekte.

Iako je zakon prošao Senat, odložen je u Predstavničkom domu neposredno pre završetka zasedanja u maju. Novi zakon će biti predstavljen u januaru.

U junu je savezni republikanski poslanik iz Majamija Biča, Fabijan Basabe, predložio plan koji bi omogućio rušenje starijih stambenih zgrada uz privremeno premeštanje stanara dok se ne izgrade sigurnije i modernije strukture.

Kritičari su zabrinuti da bi ovi zakonodavni predlozi mogli ozbiljno da ugroze objekte od istorijske važnosti, posebno one u zonama poplava, ukoliko se vlasnici odluče za rušenje.

Daniel Ciraldo iz Miami Design Preservation League deli zabrinutost, tvrdeći da bi “razglednica” južnog  regiona Floride bila ugrožena zbog ovakvih ekstremnih” predloga.

nbcnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0