Azbuka – Online škola srpskog jezika za decu i omladinu u dijaspori

Azbuka – Online škola srpskog jezika za decu i omladinu u dijaspori

Wells Fargo klijenti prijavljuju nestanak uplata sa njihovih bankovnih računa
Ove aviokompanije su ukinule ograničenja – Evo gde sve možete leteti bez maski
IRS počeo slanje debitnih kartica sa 1200$ pomoći

„Azbuka” je onlajn škola srpskog jezika namenjena našoj deci i omladini u dijaspori koja bi želela da steknu ili obogate i prošire svoje znanje srpskog jezika. Nastavnički tim čini grupa mladih profesorki srpskog jezika i književnosti koje su nakon završetka studija na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu poželele da stečena znanja iz oblasti jezika, književnosti i kulture iskoriste u cilju očuvanja nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa, pa otuda i naziv – „Azbuka”. Stečena znanja u saradnji sa našim timom omogućiće učenicima da lakše komuniciraju sa svojim rođacima, ali i vršnjacima iz Srbije, sa kojima će bez jezičke barijere moći da razmenjuju interesovanja i sklapaju prijateljstva. Jezik poništava kilometre i ruši sve prepreke, pokazuje nam da smo svi deo jedne velike zajednice koja ne mora teritorijalno biti omeđena granicama Srbije.

Nastava u našoj školi se fokusira na kvalitetno prenošenje znanja o jeziku, uz trud da jezik postane deo trajnog znanja svakog učenika ponaosob. Svaki čas ima za cilj da učenici postanu bolji u razumevanju jezika i služenju jezikom, pa je tako akcenat na konverzaciji upečatljiv. Kako bi usvajanje znanja o jeziku bilo učinkovito i učeniku zanimljivo, neophodno je da podloge pojedinih delova lekcija budu modeli koji čine svakodnevicu velikog procenta učenika. Osnovice lekcija uzimaju modele kvizova koje profesori sami kreiraju na platformama za to predviđenim i tako usklađuju sadržaje koji će biti teorijski obrađeni, pa primenjeni (kvizovi su formirani za skoro sve lekcije (boje, brojevi, kuhinja, kuća …), a njihov sadržaj je usklađen sa sadržajem obrađene lekcije i njihovi modeli su drugačiji (model asocijacija, točka sreće, memorije …)), simuliraju modele igrica kojima su učenici okruženi (dva protivnika se takmiče ko će pre stići do cilja, a mogućnost pomeranja im nudi tačan odgovor na postavljeno pitanje, učenik se takmiči sa ostalim učenicima u igrama brzog pamćenja, igrama dopunjavanja, povezivanja…). Nastavnici se služe i onim što je ostavila naša narodna kultura kao dragocenost, pa tako učenici usvajaju znanja o jeziku i kroz rešavanje određenih zagonetki i kroz vežbanje metodički izabranih brzalica. Neretko se organizuju i radionice gde učenici treba da naprave čestitke u vezi sa zadatom temom, podele svoja iskustva o nekoj temi, naprave strip, kratku predstavu, napišu sopstvenu priču ili pesmu.

Jezik, kultura i tradicija jednog naroda međusobno se prožimaju. Kultura i tradicija žive i prenose se jezikom, ali takođe utiču na oblikovanje jezika kojim se jedna zajednica sporazumeva. Na našim časovima, stoga, pored gramatike i leksike usvajamo i znanja iz oblasti istorije, književnosti i umetnosti. Upoznajemo se sa narodnim običajima, navikama, verovanjima, umotvorinama, praznicima, tradicionalnom kuhinjom i ostalim segmentima svakodnevnog života u Srbiji. Izazov u svakoj oblasti nastave i svim njenim vidovima jeste pažnja učenika, koja je veoma bitan činilac uspešnog časa. Kako bismo obezbedili punu prisutnost učenika i njihovu svesnu aktivnost trudimo se da ih nastava sve vreme podstiče da promišljaju, povezuju, zaključuju, upoređuju, zamišljaju i maštaju, što blagotvorno utiče na razvoj njihovih kognitivnih sposobnosti. Takođe, nastava je otvorena i prema onim temama kojima su učenici pojedinačno naklonjeni i za koje pokazuju radoznalost, što isto tako omogućava nastavniku da zadobije pažnju učenika. Korišćenjem različitih auditivnih i vizuelnih sredstava lekcije se organizuju tako da se razvijaju veštine slušanja, govorenja, čitanja i pisanja. Nastava se odvija putem skype-a, koji obezbeđuje dobru komunikaciju između nastavnika i učenika, pa tako ovaj vid nastave ne gubi na kvalitetu, iako se sprovodi onlajn. Nije potrebno da učenik ima udžbenik, već nastavnik uz konsultovanje stručne literature kreira lekcije u vidu prezentacija koje se prosleđuju učenicima posle svakog časa.

Tradicija je osnovica i najmodernijih društava. Kontinuitet i pogled na tradiciju koji mi negujemo ne predstavlja egocentrični skup proizvoljnih pravila i nezavisnih odnosa u jednom jeziku. Smatramo da je srpski jezik neizostavan član porodice evropskih, ali i svetskih jezika. Svoju kulturnu baštinu predstavljamo u najsavremeninim lingvističkim obrascima, ali nam je isto tako značajan i razvoj celokupne svetske baštine. Razvoj jednog jezika neodvojiv je od razvoja naroda. U „Azbuci” pridajemo ogromnu pažnju sopstvu i očuvanju identiteta srpskog jezika. Našu školu mogu pohađati mladi od 7 do 77 godina, a program je prilagođen i brižljivo pripreman u skladu sa svim najmodernijim metodičkim i psihološkim obrascima. Verujemo u neponovljivost trenutka, ali u učenju jezika ne verujemo u proizvoljnosti. U obzir su uzeti svi važni i oprobani psihološko-teorijski aspekti u nastavi jezika, pa je tako svaki čas ujedno slobodan za pitanja učenika, ali je isplaniran tako da se postignu svrsishodni ciljevi. Samo tako verujemo da sve ostalo ima smisla. Predavanje znanja je za nas mnogo više od posla, pa tako nudimo i prvi besplatan čas, gde se svi učenici mogu uveriti i posvedočiti kvalitetu nastave koji nudimo; nastava je i za naše profesore izvor novih saznanja, koja delimo sa učenicima.

Kroz iskustvo se pokazalo da su modeli koje primenjujemo efikasni, te da deca pored uspešnog usvajanja srpskog jezika, razvijaju i one sposobnosti (komunikativne i asocijativne) koje su im dragocene i u svakodnevnom funkcionisanju. Nezahvalno je da govorimo o sopstvenim rezultatima, iako smo njima izuzetno zadovoljni. Ovaj segment teksta ćemo ograničiti na činjenicu da nijedan učenik nije odustao od učenja srpskog jezika sa nama od svog prvog časa (svi polaznici su i dalje naši učenici) i na preporuku da kontaktirate roditelje naših učenika!
Učenje je beskrajno divan proces, ako se odvija na pravi način, a mi smo spremni da kroz znanje zajedno koračamo sa vama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0