Bajden i formalno poništio Trampovo „Public Charge” pravilo. Evo šta to znači za imigrante

Bajden i formalno poništio Trampovo „Public Charge” pravilo. Evo šta to znači za imigrante

Rekordan zastoj: Više od 3 miliona imigracionih aplikacija je na čekanju
Zelena Karta kroz prizmu talenta: Vodič za dobijanje O-1 Vize
Sud odbacio Trampov ” Public Charge ” zakon koji pogađa najsiromašnije imigrante!

Bajdenova administracija je predstavila svoju konačnu verziju „Public Charge Rule„ pravila za podnosioce zahteva za zelenu kartu i vize, deo višegodišnjeg napora da se poništi odluka iz Trampove ere koju su zagovornici imigrantskih i građanskih prava naveliko osuđivali kao diskriminatorni.

Konačno pravilo, koje bi trebalo da stupi na snagu 23. decembra 2022., formalizuje dugogodišnje smernice u okviru Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) koje regulišu da li će podnosilac zahteva za zelenu kartu ili određene vize „verovatno u bilo kom trenutku postati javni trošak.”

U tom uputstvu, koje je na snazi od 1999. godine, Public Charge definiše kao nekoga čija egzistencija zavisi od države, što je dokazano bilo upotrebom javne novčane pomoći za dopunu prihoda podnosioca imigracionog zahteva.

Objavljivanje konačnog pravila od strane Bajdenove administracije označava još jednu fazu višegodišnje pravne bitke oko ove kontroverne odluke.

Trampovo pravilo je okakšavalo Valdi uskraćivanje zelenih karti imigrantima za koje se utvrdi da će „verovatno“ koristiti javne beneficije u budućnosti, dajući široko ovlašćenje Vladi da uskrati imigrantima vize na osnovu bogatstva, obrazovanja, veštine govora engleskog jezika i mnogih drugih faktora.

Pošto je sudski spor prošao kroz sudove širom zemlje, predsednik Džo Bajden je u martu 2021. povukao pravilo iz Trampove ere, odbio je da brani Public Charge pravilo iz 2019. na sudu, a zatim je predložio novo pravilo u februaru 2022. koje sadrži privremene smernice iz 1999. koje su imigracioni službenici koristili pre objavljivanja pravila iz 2019.

Današnje konačno pravilo, koje će zvanično biti objavljeno u Federalnom registru 9. septembra 2022., vratiće DHS „na istorijsko razumevanje pojma ‘Public Charge’ i pojedinci neće biti kažnjeni zbog pristupa zdravstvenim beneficijama i drugim dodatnim vladinim uslugama koje su im dostupne“, rekao je sekretar DHS Alehandro Maiorkas.

Prema DHS-u, pravilo objavljeno ove nedelje pojašnjava da će DHS koristiti sledeće kriterijume da utvrdi da li je neko verovatno postati javna optužba:

Zagovornici imigracije pohvalili su administrativnu finalizaciju pravila, koje pojašnjava i pojednostavljuje smernice iznete u memorandumu iz 1999.

„Trampovo pravilo uticalo je na stotine hiljada imigranata – vrednih ljudi koji su samo želeli da dođu u Sjedinjene Države putem legalnih puteva koji su im dostupni. Ova politika je radila na sistematskom razdvajanju porodica i za nju nema mesta u Americi, naciji izgrađenoj na leđima imigranata“, rekao je suosnivač i izvršni direktor Boundlessa Sjao Vang.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0