Bajden najavio da će 90 odsto odraslih građana SAD-a biti vakcinisani do 19. aprila

Bajden najavio da će 90 odsto odraslih građana SAD-a biti vakcinisani do 19. aprila

Arkanzas je treća država koja ukida naknade za nezaposlene od $300. Očekuje se da će ovo slediti još nekoliko država
Ovih deset država u Americi najviše posećuju strani turisti
Koliko treba da sačekate između prijava za nove kreditne kartice?

Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, izjavio je da će 90 procenata odraslih građana Sjedinjenih država biti vakcinisano protiv koronavirusa do 19. aprila.

Plan našeg tima je da punkt za vakcinaciju ne bude dalje od pet milja (osam kilometara, prim.nov.) od ijednog odraslog građanina u SADPreostalih deset procenata građana biće vakcinisano do 1. maja”, rekao je Bajden tokom obraćanja medijima iz Bele kuće.

Prema njegovim rečima – tokom prethodnog vikenda građani su primili deset miliona vakcina protiv Kovida 19.

Vlada je pokrenula širok nacionalni program vakcinacije. Aktiviran je veliki broj dobrovoljaca. Za manje od 60 dana dato je sto miliona vakcina. Sada ćemo, za četrdeset dana, pokušati da damo još stotinu miliona. Ne postoji ništa što ne možemo da ostvarimo ukoliko radimo zajedno”, poručio je američki predsednik.

Osim toga – Bajden je građane upozorio da pojačaju mere opreza.

Jako sam ozbiljan kada kažem da smo tek na pola puta. Nije vreme da se opustimo. Ako spustimo gard stanje može postati gore. Novi sojevi virusa utiču na rast broja novih slučajeva. Ljudi su manje oprezni i to nije dobro. Potrebno je da svako do nas uradi svoj deo posla. Jer smo i dalje u bici protiv virusa koja je daleko od dobijene”, istakao je predsednik Sjedinjenih Država.

Perite ruke, držite fizičku distancu, vakcinišite se! Sada nije vreme za slavlje, već da ispunimo svoju dužnost brige jednih od drugima – Ii da se borimo do kraja”, poručio je Bajden u obraćanju iz predsedničke rezidencije.

Američki zvaničnici apelovali su na građane u ponedeljak da preduzmu mere predostrožnosti da spreče širenje Kovida 19 u svetlu rasta broja zaraženih širom zemlje.

Direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rošel Valenski zatražila je od zvaničnika i drugih da upozore na ozbiljnost situacije da bi se sprečio četvrti talas zaraze Kovidom 19.

Iznova imam osećaj da smo na pragu katastrofe. Sada sam uplašena”, rekla je Valenski na konferenciji za novinare.

Dodala da je ukupan broj zaraženih u Americi u nedelju premašio 30 miliona, a da je sedmodnevni prosek novoobolelihnešto manji od 60.000 dnevno. To je rast od 10 odsto u odnosu na prethodni sedmonedeljni period. Povećan je broj hospitalizacija, a beleži se i rast broja žrtava.

Zvaničnici su kao uzroke novog rasta naveli otvaranje ekonomija u saveznim državama i preuranjeno ublažavanje restrikcija, uz povećanje broja putnika.

Valenski je naglasila da je putanja pandemije u SAD slična onoj u evropskim zemljama, kao što su Nemačka, Italija i Francuska, u kojima je nedavno registrovan rast zaraženih.

Nemamo luksuz da ne preduzimamo ništa. Moramo da sarađujemo da sprečimo četvrti talas, za zdravlje naše zemlje”, poručila je Valenski.

Kampanja vakcinacije se intenzivira širom SAD, ali su u pojedinim delovima zemlje ukinute mere za suzbijanje pandemije, uključujući i obavezno nošenje maski.

COMMENTS

WORDPRESS: 0