Bajden planira prvo veliko povećanje federalnog poreza od 1993. godine

Bajden planira prvo veliko povećanje federalnog poreza od 1993. godine

АКАТИСТ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ ТРОЈЕРУЧИЦИ / AKHATIST TO THE MOTHER OF GOD OF THREE HANDS
Američki gradovi imaju i gradonačelnike za noćni život
Kako je Majami dobio ime?

Predsednik Džo Bajden planira da napravi prvo veliko povećanje federalnih poreza u poslednjih 30 godina, piše Bloomberg.

Povećanje bi se koristilo za plaćanje dugoročnog ekonomskog programa koji će biti nastavak Bajdenovog paketa stimulansa za pandemiju od 1,9 triliona dolara – nazvanog Američki plan spasavanja – koji je potpisao u četvrtak.

Planirana povećanja navodno uključuju povećanje korporativnog poreza sa 21% na 28%, povećanje stope poreza na dohodak za ljude koji zarađuju preko 400.000 američkih dolara, proširenje poreza na imovinu, vraćanje poreznih preferencijala na preduzeća kao što su kompanije sa ograničenom odgovornošću do veće stope poreza na kapitalnu dobit za pojedince koji zarađuju najmanje milion dolara.

Povećanje poreza, prva takva mera od reforme Bila Klintona 1993. godine, verovatno će obuhvatiti ukidanje poreskog zakona bivšeg predsednika Donalda Trampa iz 2017. godine, koji je doneo korist korporacijama i bogatim pojedincima, izvestio je Bloomberg pozivajući se na izvore.

Senator iz zapadne Virdžinije Joe Manchin rekao je za The Hill u januaru da bi ukidanje Trumpovih smanjenja poreza dok pandemija i dalje teži ekonomiji bilo “smešno”, mada je njegov stav od tada malo popustio. Prošlog meseca je rekao da je „sve otvoreno za diskusiju“.
Od 1979. do 2019. godine, udeo najbogatijih 1% prihoda pre oporezivanja skočio je sa oko 11% na 19%, prema Svetskoj bazi podataka o nejednakosti, koju održava Gabriel Zucman, ekonomista sa Kalifornijskog univerziteta u Berkeleiu i drugi stručnjaci za nejednakost. I udeo bogatstva te grupe – uključujući nekretnina i akcija – porastao je sa približno 23% na 35% u istom periodu.

Da bi dalje smanjio nejednakost, Kongres bi trebalo da poveća oporezivanje na vrhu – posebno oporezivanje bogatstva i dohotka od kapitala“, rekao je Zucman. „Postoji stvaran rizik, u suprotnom, koncentracija bogatstva, koja je porasla tokom poslednje četiri decenije, i dalje će rasti u post-COVID svetu“.

Bloomberg je izvestio da će se pored finansiranja ključnih inicijativa, uključujući pružanje veće pomoći siromašnijim Amerikancima, planirane poreske promene baviti onim što demokrate smatraju nejednakostima u poreskom sistemu.

Celokupna njegova perspektiva oduvek je bila da Amerikanci veruju da poreska politika mora biti poštena, a on je kroz taj objektiv gledao na sve svoje političke opcije“, rekla je bivša pomoćnica predsednika Bajdena za ekonomiju Sara Bianchi za Bloomberg. „Zbog toga je fokus na rešavanju nejednakog tretmana između posla i bogatstva.

Datum objavljivanja još nije određen, izvestio je Bloomberg, ali Bela kuća je rekla da će plan uslediti nakon potpisivanja zakona o pomoći zbog od koronavirusa.

Wgvntv

COMMENTS

WORDPRESS: 0