Bajdenova administracija planira da u maju ublaži ograničenja za dolazna putovanja u Ameriku

Bajdenova administracija planira da u maju ublaži ograničenja za dolazna putovanja u Ameriku

Elon Mask i eksperti za tehnologiju traže pauzu u razvoju veštačke inteligencije
Dobre vesti za 10 000 imigranata koji su učestvovali u Lutriji za Zelenu kartu 2020. godine
Cene zakupnina na južnoj Floridi zabeležile najveći rast u Americi u ovoj godini

Administracija predsednika Bajdena nastoji da sredinom maja ublaži ograničenja za putovanje preko granica sa Meksikom i Kanadom, kao i za međunarodna dolazna putovanja iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope i Brazilla, po navodima dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Iako nije bilo memoranduma o načinu sprovođenja ili formalne kodifikacije tog vremenskog okvira, diskusija se usredsredila na pokušaj ograničavanja širenja varijanti u okviru zemlje dok lokalna samouprava donosi sopstvene odluke o tome koliko brzo otvoriti granice. U međuvremenu, zvaničnici su predložili kako predsedniku Bajdenu i njegovoj operativnoj grupi koja se bavi pitanjem virusa COVID-19 treba više vremena kako bi se osećali prijatnije zbog ponovnog otvaranja granica i povećanja nivoa vazdušnog saobraćaja iz inostranstva.

Uslediće ogromno more promena sredinom maja kada će vakcine biti dostupnije svima“, navodi jedan od visokih zvaničnika administracije.

Izvori su govorili pod uslovom potpune anonimnosti jer nisu posedovali ovlašćenje da se javno izjašnjavaju.

Bela Kuća nije odgovorila na zahteve za komentar upućene email poštom, pre ove publikacije.

Odeljenje za nacionalnu bezbednost (Department of Homeland Security) je najavilo jednomesečno produženje zabrane kopnenih prelaza na granicama sa Kanadom i Meksikom do 21.aprila. Prethodni rokovi, obnovljeni pre mesec dana, su trebali da isteknu 21.marta.

Administracija predsednika Bajdena se suočava sa nagomilavanjem migranata na južnoj granici, sa ogromnim brojem maloletnika koji preplavljuju skloništa a broj uhapšenih odraslih osoba dostiže najviši nivo u poslednjih 20 godina. Sjedinjene Države pritiskaju Meksiko da učini više kada je u pitanju protok migranata – pored nametanja protokola testiranja i nošenja maski kako bi se ograničilo širenje virusa COVID-19.

Na severnoj granici, kako navodi jedan od zvaničnika, Kanada zahteva od Sjedinjenih Država da granicu drži zatvorenom sve dok lokalni građani ne dobiju pristup vakcinama. U zajedničkom saopštenju nakon bilateralnog sastanka krajem februara, predsednik Bajden i premijer Justin Trudeau su rekli da su se „dogovorili da zauzmu koordinisani pristup zasnovan na nauci i kriterijumima javnog zdravlja prilikom razmatranja mera za ublažavanje ograničenja na granici između Kanade i Sjedinjenih Država u budućnosti“.

Što se tiče međunarodnih putovanja avionom iz Britanije, Evrope i Brazila, međuagencijske radne grupe u administraciji predsednika Bajdena su se složile da to pitanje preispituju svake nedelje, čim novi podaci postanu dostupni. Stručnjaci za javno zdravlje su izrazili zabrinutost zbog novih varijanti koje bi se mogle brzo proširiti u zajednicama koje se brzo otvaraju, dok su drugi zvaničnici primetili da svi međunarodni putnici moraju biti negativni na virus COVID-19 pre ukrcavanja u avion. Ta dva gledišta su se, prema izvorima, međusobno izjednačila u raspravama.

Pre napuštanja funkcije, bivši predsednik Donald Tramp je ukinuo ograničenja za dolazna putovanja iz savezničkih zemalja, čak i dok su Sjedinjene Države doživljavale nagli porast zaraženih slučajeva, hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Predsednik Bajden je obnovio ograničenja tokom svoje prve nedelje na funkciji.

Sa pogoršanjem pandemije i zaraznijim varijantama koje se pojavljuju širom sveta, nije vreme za ukidanje ograničenja za međunarodna putovanja“, navela je Jen Psaki, sekretarica za štampu, na Twitter nalogu 25.januara, kada je administracija odlučila da obnovi ograničenja.

CNBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0